Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναβάλλεται το Υπουργικό - Ανακοινώνεται σήμερα ο ανασχηματισμός

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο κυβερνητικό επιτελείο. Στην αναβολή του υπουργικού συμβουλίου, που ήταν προγραμματισμένο για τις 11:00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς αποφασίστηκε να ανακοινωθεί σήμερα ο ανασχηματισμός

Ως προς την ονοματολογία τα δεκάδες σενάρια που έχουν εκπεμφθεί από κυβερνητικές πηγές, αλλά κι έχουν απλώς επινοηθεί, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι «όλα είναι ρευστά» για τους πρωτοκλασσάτους υπουργούς. 

Στους υφυπουργούς, αναμένεται σημαντική προσθήκη κυβερνητικών βουλευτών, και εδώ έχουν ακουστεί πολλά ονόματα, όπως των Χρήστου Κέλλα, Κώστα Καραγκούνη, Δημήτρη Μαρκόπουλου, Τάσου Χατζηβασιλείου, Άννας Ευθυμίου, Κώστα Κατσαφάδου, Μακάριου Λαζαρίδη, αλλά και του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Πάντα, βέβαια, υπάρχουν και πρόσωπα που έχει επιλέξει ο πρωθυπουργός, αλλά τα ονόματά τους δεν έχουν διαρρεύσει. 

Η ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού

«Στις 12.00 θα ανακοινωθεί η νέα σύνθεση της κυβέρνησης από τον Υφυπουργό παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Το προγραμματισμένο για σήμερα Υπουργικό Συμβούλιο αναβάλλεται».

Πάντως η ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου αναμενεται να γίνει στις 11:30 και όχι στις 12:00, όπως αρχικά ανέφερε η ανακοίνωση.

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο ανασχηματισμός 

«Κανείς δεν γνωρίζει τις μύχιες σκέψεις του πρωθυπουργού εκτός από τον ίδιο». Ωστόσο υπάρχουν πολιτικές παράμετροι που προφανώς θα μετρήσουν στις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τέτοιες είναι:

  1. Η χαμηλή επίδοση της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα: Το κυβερνών κόμμα δεν έπεισε στη Μακεδονία και τη Θράκη ότι μπορεί να προασπίσει με αποτελεσματικότητα τα εθνικά δίκαια, γι αυτό έμεινε χώρος που τον αξιοποίησε η Ελληνική Λύση κι άλλα δεξιά και ακραία κόμματα. Επίσης η συμμετοχή κοινοβουλευτικών στελεχών από αυτή την περιοχή στη σημερινή κυβέρνηση θεωρείται δυσανάλογα περιορισμένη, συνεπώς αναμένεται να αυξηθεί. Ο κ. Μητσοτάκης είπε, βέβαια, στη συνέντευξη της περασμένης Τρίτης ότι δεν κάνει επιλογές με γεωγραφικά κριτήρια, ωστόσο εδώ το θέμα δεν αφορά μια ή δυο εκλογικές περιφέρειες, αλλά σχεδόν τη μισή ηπειρωτική Ελλάδα, οπότε από γεωγραφικό το πρόβλημα γίνεται πολιτικό και θέλει μια πολιτική λύση.
  2. Η εκλογική συμπεριφορά της Θράκης: Πέρυσι, η «γραμμή» σε μεγάλο κομμάτι της μουσουλμανικής μειονότητας ήταν να ψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Φέτος, αποφασίστηκε να κατεβεί δικός της συνδυασμός. Η επίδειξη εκλογικής δύναμης ήταν εμφανής, οπότε η εκπροσώπηση της περιοχής στην κυβέρνηση και μάλιστα σε αντικείμενο που συντελεί στην ένταξη των μειονοτικών στο σώμα της κοινωνίας, γίνεται προτεραιότητα.
  3. Η «δύσκολη» Θεσσαλία: Η περιοχή έχει πληγεί καθοριστικά από τις αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές κι εύλογα ζητάει επιτακτικά γρήγορη αποκατάσταση και το ζητάει από την κυβέρνηση. Ήδη στο δεύτερο γύρο των περυσινών εκλογών για την Αυτοδιοίκηση, καταψηφίστηκε ο κυβερνητικός υποψήφιος για την Περιφέρεια και ως τότε Περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός. Στην εξίσωση προστέθηκαν και τα Τέμπη, με αποτέλεσμα η Θεσσαλία να χρειάζεται ειδική μεταχείριση, ώστε οι όποιες αποχωρήσεις από την κυβέρνηση κι εντάξεις σε αυτήν, να βελτιώσουν τη σχέση της Νέας Δημοκρατίας με την περιοχή.
  4. Οι πολλοί βουλευτές σε αναμονή για είσοδο στην κυβέρνηση: Φαίνεται «κλειδωμένη» η απόφαση Μητσοτάκη να αυξήσει τον αριθμό των κοινοβουλευτικών υφυπουργών, καθώς έτσι θεωρεί ότι μπορούν τα μηνύματα της κυβέρνησης να φτάνουν ευκολότερα στο εκλογικό σώμα. Ωστόσο δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την επιλογή του να στηρίζεται και σε εξωκοινοβουλευτικούς με τεχνοκρατική υποδομή, από την ώρα που η αποτελεσματικότητά τους στα χαρτοφυλάκια που τους έχει αναθέσει, δεν αμφισβητείται.

Ο πρώτος δομικό και ευρύς ανασχηματισμός

Με αυτά τα δεδομένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι έχει καταλήξει στον πρώτο δομικό και ευρύ ανασχηματισμό, καθώς έως τώρα έκανε μάλλον διορθωτικές αλλαγές στα κυβερνητικά του σχήματα, παρά ευρείες αντικαταστάσεις. Η επιλογή του να δημιουργήσει μια «νέα περίοδο» κυβερνητικής δράσης από τώρα έως τις εκλογές του 2027 και βάσει αυτής να ζητήσει την επιδοκιμασία των πολιτών σε τρία χρόνια από τώρα, αναμένεται να αποτυπωθεί στο τελικό σχήμα του ανασχηματισμού που είναι προ των πυλών.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ