Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης στο Open: Αν δεν υπήρχε η ακρίβεια στο ελαιόλαδο ο πληθωρισμός θα ήταν 2%

Δεν αντέχουμε δημοσιονομικά να μειώσουμε το ΦΠΑ υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN TV και στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά.

«Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι δεν θα περάσει στον καταναλωτή, αλλά το βασικότερο είναι ότι δεν το αντέχουμε δημοσιονομικά» είπε χαρακτηριστικά, παράλληλα, κάλεσε την αντιπολίτευση «να μας πει που θα βρούμε τα χρήματα, που θα βρούμε τα 2 δισ. αν μειωθεί ο ΦΠΑ. Έχω ζητήσει κοστολόγηση από το Λογιστήριο του Κράτους αν ο λογαριασμός βγαίνει γιατί εγώ σας λέω ότι δεν βγαίνει. Δεν κάνουμε επιδοματική πολιτική να μας πουν ποια επιδόματα να κόψουμε. Αν πιστεύει ότι δεν πρέπει να τα δίνουμε να μας υποδείξει ποια πρέπει να κόψουμε. Έχουμε συζητήσει κάποιες στοχευμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών. Θα μπορούσαμε να δώσουμε έμφαση στη φορολόγηση της εργασίας, στις εργοδοτικές εισφορές. 

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, πρέπει να είμαστε συνεπείς δημοσιονομικά.Καθώς τα επιτόκια θα αποκλιμακώνονται, θα αρχίζουμε να βλέπουμε στοχευμένες μειώσεις τιμών και τα χειρότερα του πληθωρισμού τα έχουμε περάσει».

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η ακρίβεια είναι που απασχολεί τους πολίτες, ωστόσο επισήμανε ότι «Η Ελλάδα έχει πολύ μικρότερο πληθωρισμό πενταετίας στην Ευρώπη. Έχουμε πληθωρισμό των τροφίμων, που παίζει σημαντικό ρόλο η τιμή του ελαιόλαδου. Αν δεν υπήρχε η ακρίβεια στο ελαιόλαδο ο πληθωρισμός θα ήταν 2%. Πράγματι, η κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά από αρκετά παρεμβατικά μέτρα έχουμε καθορίσει περιθώριο μεικτού κέρδους, έχουμε κάνει πάνω από 45.000 ελέγχους έχουμε επιβάλλει τρόφιμα, τα οποία έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα όχι ενδεχομένως αυτός που περίμεναν η πολίτες και αυτό που θα περιμέναμε και εμείς».

Υποστήριξε δε ότι «η πιο δομική παρέμβαση είναι η αύξηση των μισθών».

Οι πολυεθνικές τιμολογούν αυθαίρετα 

Μιλώντας για τις πολυεθνικές και την επιστολή του στην Κομισιόν, υποστήριξε ότι: «Ας κάνουμε μια διάκριση μεταξύ των προϊόντων των πολυεθνικών και των προϊόντων της λαϊκής που εκεί δεν είμαστε παραπάνω από την ΕΕ. Στιις πολυεθνικές.διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πρακτικές που χωρίζουν τη ΕΕ σε ζώνες και τιμολογούν αυθαίρετα τα προϊόντα τους με αποτέλεσμα να έχουμε διαφορετικές τιμές του ίδιου προϊόντα. Ζήτησα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχουμε μια Ευρωπαϊκή απάντηση για να υπάρχει μια ενιαία αγορά».

Και διερωτήθηκε: «Θα λύσει από μόνο του το πρόβλημα;», για να απαντήσει: «Όχι κανέναν μέτρο από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αθροιστικά όλα μαζί μας κάνουν να νιώθουμε πιο αισιόδοξοι σε σχέση με αυτό που μαστε πριν ένα χρόνο. Πολλές φορές έχουμε αναδείξει θέματα στην Ευρώπη πρώτοι. Και η πιο δομική παρέμβαση είναι η αύξηση των μισθών».

Στηρίζουμε τους φοιτητές με το επίδομα ενοικίου

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι μισθοί έχουν αυξηθεί και η ανεργία έχει μειωθεί. Δεύτερον, πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι στον κατώτατο μισθό, ενώ οι μισθοί στον τουρισμό είναι πολύ υψηλότεροι από το βασικό. 

Αυξήσαμε το φοιτητικό επίδομα ενοικίου, το πήγαμε από τα 1000 στα 1500 και σε περίπτωση συγκατοίκησης τα πήγαμε στα 2.000 ευρώ. Αν συγκατοικήσεις τρία παιδιά είναι επίδομα 6.000 ευρώ αν μοιράζονται ένα σπίτι. Παντού στον κόσμο φοιτητές συχνά εργάζονται, γίνεται στην Ελλάδα και είναι μια πραγματικότητα. Η δική μας ευθύνη είναι να στηρίξουμε τα παιδιά που έρχονται και μετακινούνται σε άλλες πόλεις με ένα καλό επίδομα ενοικίου να μπορέσουμε να φτιάξουμε καλές φοιτητικές στέγες, που δεν έχουμε, έχουμε άθλιες. Αλλά δρομολογούμε ένα μεγάλο πρόγραμμα φοιτητικής στέγης σε 5 πανεπιστήμια και για τον φοιτητή έχουμε 50% έκπτωση στα ναύλα».

Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, τα Σκόπια είναι

«Δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική με φωνές. Όταν έχουμε ζητήματα με τους βόρειους γείτονές μας, τα λύνουμε με σοβαρότητα θέτοντας ξεκάθαρα τις κόκκινες γραμμές.  Ξεκαθαρίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρέπων πρέπει να τηρηθεί παρότι δεν συμφωνούσαμε με πολλές πτυχές της, και στα ζητήματα της ονομασίας δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Το όνομά της ήταν Βόρεια Μακεδονία και όσοι κάποιοι εξακολουθούν να την ονοματίζουν Δημοκρατία της Μακεδονίας, θα μας βρουν απέναντι. Στη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να καταλάβουν ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε και έχει έρθει η ώρα να σοβαρευτούν και να σεβαστούν μια συνθήκη εφόσον θέλουν να μείνουν στον Ευρωπαϊκό δρόμο.Όπως είδατε υπήρχε η άμεση παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την οποία ζήτησα. Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, τα Σκόπια είναι, και νομίζω τελικά θα αντιληφθούν ότι η πολιτική είναι αδιέξοδη. Και θα προσαρμοστούν. Θέλουμε καλές σχέσεις με τον γείτονά μας».

«Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια»

Σε ερώτηση αν η Συμφωνία αλλάζει ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Ζητήματα ονομασίας δεν αλλάζουν. Υπάρχει δυνατότητα να συζητήσουμε το μέλλον της συμφωνίας, αλλά αυτό μπορούμε να κάνουμε ότι να τους πούμε ότι θα τους οδηγήσει σε διεθνή απομόνωση».

Και πρόσθεσε: «Αφελείς δεν είμαστε, είναι ο βασικός λόγος που δεν κυρώσαμε τα μνημόνια. Βλέπαμε τι γινόταν. Γιατί έρχονται και ζητούν κάποιοι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα να κυρώσει τα μνημόνια. Είναι ανιστόρητοι. Βλέπαμε ότι το VMRO έρχεται στην εξουσία με ένα λόγο εθνικιστικό, ακραίο με επαφορά όλων των συμβόλων, και είπαμε ότι δεν θέλουμε να προχωρήσουμε στην κύρωση των μνημονίων γιατί αυτό θα στερούσε ένα διαπραγματευτικό όπλο».

«Θα μπορούσα να πω θα σκίσω τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα την καταργήσω με έναν νόμο και ένα άρθρο. Δεν το έκανα γιατί ήξερα ότι δεν μπορεί να γίνει. Είχα πει στον Ελληνικό λαό ότι άμα κυρωθεί είναι πραγματικότητα και πρέπει να τη σεβαστούμε».

«Ασυνάρτητος ο κ. Κασσελάκης - Θα κριθεί από τον ελληνικό λαό»

Ερωτώμενος για τον πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανο Κασσελάκη είπε «ο κ. Κασσελάκης εκφράζεται με έναν τρόπο που είναι ασυνάρτητος. Δεν ήταν στην Ελλάδα όταν υπογραφόταν η Συμφωνία των Πρεσπών ίσως πρέπει να ενημερωθεί καλύτερα για τις ιδιαιτερότητα του προβλήματος που είχαμε με τον γείτονά μας και να μην είναι απλοϊκός στις προσπάθειες του να κρατήσει εσωκομματικές ισορροπίες. Θα κριθεί από τον ελληνικό λαό, δεν θα πω τίποτα για τον τρόπο που πολιτεύεται, το στυλ του ίσως είναι ξένο σε μένα προσωπικά. Θα κρίνω τις πολιτικές του θέσεις για αυτό επιμένω στην κοστολόγηση του πολικού του προγράμματος. Αυτό που βλέπω στην αντιπολίτευση είναι ένα lifestyle απολιτικόλαϊκισμό ο οποίος τέμνεται με τις χειρότερες μέρες του ΣΥΡΙΖΑ όταν έταζε τα πάντα στους πάντες και οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ