Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο... πόδι η κυβέρνηση μετά την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ - Οι 4 εστίες ανησυχίας για οικονομία, μεταναστευτικό, ελληνοτουρκικά

Εξαιρετικά ανήσυχη είναι η ελληνική κυβέρνηση μετά και την πρόσφατη, νέα όξυνση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, με την επίθεση ιρανικών drones εναντίον ισραηλινών στόχων, που απειλεί να γενικεύσει τη σύρραξη.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έκρυψε την ανησυχία του, όταν στη χθεσινή, εβδομαδιαία αναφορά του για τις εξελίξεις, σημείωσε ότι η εμπλοκή του Ιράν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις απειλεί με αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή. «Πρόκειται για εξαιρετικά δυσάρεστες και πολύ ανησυχητικές εξελίξεις που πυροδοτούν μια νέα ανάφλεξη στην ευρύτερη γειτονιά μας και φυσικά στη Μέση Ανατολή», παρατήρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανήγγειλε την χθεσινή, απογευματινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ «για να αξιολογήσουμε τα δεδομένα της κατάστασης και να δηλώσουμε με κάθε τρόπο τη στήριξή μας σε κάθε προσπάθεια εκτόνωσης της νέας έντασης». 

Σε κίνδυνο η περιφερειακή ασφάλεια

Οι ανησυχίες της κυβέρνησης εστιάζονται σε τέσσερις παράγοντες:

  • Τίθεται σε κίνδυνο η περιφερειακή ασφάλεια:

Κάθε αναταραχή στη Μέση Ανατολή δημιουργεί ερωτηματικά για την ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια, που επηρεάζει αναπόφευκτα και την Ελλάδα. Μια γενικευμένη σύρραξη με συμμετοχή του Ιράν δεν θα αφήσει άλλες χώρες της περιοχής απέξω, όπως η Τουρκία.

Είναι γνωστή η έφεση των γειτόνων μας σε πειρατικές κινήσεις εν μέσω περιόδων μεγάλης έντασης. Έτσι έγινε με την εισβολή στην Κύπρο, έτσι έγινε με την επιχείρηση δημιουργίας «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, έτσι κάνει πάντα.

Η πίεση των συμμάχων της Ελλάδας και η δεινή θέση της τουρκικής οικονομίας υποχρεώνουν τον Ερντογάν σε «ήρεμα νερά διαρκείας» στα ελληνοτουρκικά, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα αναδιαμορφωθούν οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή και πώς αυτό θα επηρεάσει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Επίσης το Ισραήλ έχει εξελιχθεί σε πολύ σημαντικό σύμμαχο της χώρας μας, στην προσπάθειά της να αυξήσει τον περιφερειακό της ρόλο και να γίνει ο βασικός μοχλός μεταφοράς ενέργειας από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη. Γι αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εξαιρετικά ανήσυχος από τις πρώτες μέρες της έντασης με την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Τώρα τα πράγματα κινδυνεύουν να μπλεχτούν περισσότερο, άρα η ανησυχία της Αθήνας μεγαλώνει. 

Μεταναστευτικό

  • Μεγαλώνει ο κίνδυνος αύξησης των μεταναστευτικών ροών:

Όσο ο πόλεμος εντείνεται, όσο μετέχουν σε αυτόν όλο και περισσότερες χώρες με όλο και καταστροφικότερα όπλα, τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να ενταθούν οι προσπάθειες απελπισμένων προσφύγων να φτάσουν με κάθε τρόπο σε εδάφη που δεν υπάρχει πόλεμος. Η Ελλάδα από γεωγραφική άποψη είναι ο πιο πρόσφορος τόπος για να κατευθυνθούν τέτοιες ροές, πολλώ δε μάλλον αν στο παιχνίδι μπει και η Τουρκία, σε περίπτωση που δηλώσει αδυναμία συγκράτησης τόσο πολλών προσφύγων στα (μικρασιατικά…) εδάφη της.

Βόμβα για την οικονομία

  • Πολεμικές συρράξεις στην ευρύτερη περιοχή απειλούν την οικονομία μας:

Είναι κοινός τόπος ότι η οικονομική ανάπτυξη προϋποθέτει περιόδους ειρήνευσης, ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα το εμπόριο κι ο ανταγωνισμός.

Το τελευταίο διάστημα όμως, η ελληνική οικονομία βρίσκεται ενώπιον διαρκών απειλών, οι οποίες δεν της επιτρέπουν να αναπτυχθεί όσο θα μπορούσε: Από τη μια μεριά οι επιχειρήσεις των ανταρτών Χούθι στη Διώρυγα του Σουέζ αύξησαν την ανησυχία για το διεθνές εμπόριο, κι από την άλλη τα αντίποινα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που επί πολλούς μήνες δημιουργούν προσκόμματα στην οικονομική λειτουργία.

Σε περιόδους πολέμων, οι επενδυτές σκέπτονται μια και δυο φορές περισσότερο να προχωρήσουν σε τοποθέτηση κεφαλαίων, κι η Ελλάδα είναι σε μια φάση που, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, θα ήθελε να δει εισροή επενδύσεων με άξονα την πράσινη και την ψηφιακή Ελλάδα. Όλα αυτά μετατίθενται για το άγνωστο μέλλον, όσο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή γίνεται όλο και πιο ρευστή, όλο και πιο επικίνδυνη.

Η εμπλοκή στα ενεργειακά

  • Είναι στον αέρα η στρατηγική μετατροπής της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο:

Αυτό το πολύ φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να λειτουργήσει δηλαδή η Ελλάδα ως κόμβος μεταφοράς ενέργειας από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Αραβική Χερσόνησο προς την Ευρώπη, προϋποθέτει ότι θα επικρατεί ειρήνη σε αυτές τις περιοχές, ώστε τα κράτη να ασχοληθούν με τέτοιου είδους δομικές αλλαγές.

Η αναταραχή που ξέσπασε μετά τη βομβιστική επίθεση της Χαμάς και τη διαρκή «απάντηση» του Ισραήλ, τώρα επιδεινώνεται με την εμπλοκή και του Ιράν στη σύρραξη. Γι αυτό η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου επανέλαβε τη θέση της Ελλάδος για καταδίκη της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ, τον στρατηγικό σύμμαχο της χώρας μας στην περιοχή. Στους κόλπους της κυβέρνησης επικρατεί το δόγμα «όσο διαρκεί η αναστάτωση και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, τόσο δυσχεραίνεται η επιδίωξή μας για μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο».

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Η δήλωση του Παύλου Μαρινάκη μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ είναι η εξής: «Συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ και έγινε ανασκόπηση της κατάστασης ασφαλείας.

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ