Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

9o Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος των πολιτών

Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος όλων των πολιτών απασχόλησε τη συζήτηση που διοργανώθηκε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, με τη συμμετοχή του καθηγητή του MIT και επικεφαλής της ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, και του εταιρικού αντιπροέδρου και αναπληρωτή επικεφαλής νομικού συμβούλου της Microsoft, 'Αντονι Κουκ.        

Μιλώντας για την Εθνική Επιτροπή, ο κ. Δασκαλάκης επεσήμανε: «Στην επιτροπή εξετάζουμε πολλές πτυχές του πώς να δημιουργήσουμε μια στρατηγική για τη χώρα, κατανοώντας τις ανάγκες και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της. Μελετάμε εφαρμογές για τον δημόσιο τομέα, την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, τον κώδικα ηθικής που θα διέπει την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας», προσθέτοντας: «Έχουμε μια ολιστική προσέγγιση παραμένοντας ρεαλιστές και εξερευνώντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που μπορεί να έχουμε, όπως την καταπληκτική ελληνική διασπορά». 

Ο κ. Δασκαλάκης συνέχισε λέγοντας ότι «η προσαρμογή σε αυτή την εποχή είναι κυρίαρχη για την Ελλάδα, είναι μια εξέλιξη που δεν μπορούμε να χάσουμε. Είμαστε ώριμοι να εφαρμόσουμε αλλαγές και πρέπει όλοι να είμαστε μορφωμένοι, γιατί είναι σημαντική η συμμετοχή. Όταν έχεις μια νέα βιομηχανική επανάσταση δεν μπορείς να μείνεις πίσω, γι' αυτό πρέπει να είσαι εγγράμματος, να κατανοήσεις την τεχνολογία».

Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογικές διαδικασίες σε όλο τον κόσμο, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια πιο συμπεριληπτική διακυβέρνηση και βέβαια πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα γύρω από τα deepfakes». 

Τέλος, παρατήρησε ότι η νομοθετική ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης «είναι πολύ σημαντική γιατί παρέχει το πλαίσιο στο οποίο λειτουργείς», ενώ εκτίμησε ότι «οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν σύντομα νομοθετικό πλαίσιο». «Θα πρέπει να δημιουργήσουμε νομοθεσία που δεν θα προσπαθεί πάντα να φτάσει την τεχνολογική καινοτομία, αλλά θα είναι βασισμένη σε αρχές. Με την αβεβαιότητα δεν μπορείς να έχεις  επιχειρηματική καινοτομία», συμπλήρωσε. 

Ο 'Αντονι Κουκ από τη Microsoft αναφέρθηκε στις εφαρμογές που αναπτύσσει η εταιρεία για το κοινωνικό όφελος, όπως τις εφαρμογές στην Ελλάδα για την πολιτιστική κληρονομιά ή για τις φυσικές καταστροφές. «Είναι μια συναρπαστική περίοδος να δούμε τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογίες μπορούν να εφαρμοστούν σε διαφορετικά πεδία για το ανθρώπινο και το επιχειρηματικό συμφέρον».

«Η τεχνολογία πρέπει να ωφελεί το ευρύ κοινό», τόνισε  και έδωσε ως παράδειγμα την Ελλάδα «που επιχειρεί να αναπτύξει την τεχνολογία σε συμπεριληπτική βάση». 

Επιπλέον, συμφώνησε στην ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης. «Είναι σημαντικό να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στην καινοτομία και στη νομοθεσία. Πρέπει να έχουμε κανονισμούς για δύο κύριους λόγους: η νομοθεσία ενθαρρύνει και χτίζει την αυτοπεποίθηση στην ικανότητα επενδύσεων και γεννά εμπιστοσύνη», εξήγησε.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, Έλενα Παπαδημητρίου. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ