Στο βήμα της Βουλής βρέθηκε πριν από λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε από την αντιπολίτευση με τον πρωθυπουργό να σημειώνει με έμφαση πως: «Κοινωνίες αγγέλων δεν υπάρχουν. Οι κυβερνήσεις ορίζουν τους κανόνες και αυτό οδηγεί σε συγκρούσεις… Η Ελλάδα δεν ξεχνά ούτε το Βατοπέδι ούτε τους απογόνους του. Θέλουμε να τα αλλάξουμε… Δε θα συγκυβερνήσω με κανέναν παράκεντρο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί, ποιος κυβερνά αυτόν τον τρόπο. Η απάντηση έχει δοθεί. Τον κυβερνά ο λαός δια των εκλεγμένων, και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια. Για να ξεκαθαρίσουμε. Αν κάποιος εκδότης, μεγαλοεπιχειρηματίας, έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί στην πολιτική αρένα, ο ίδιος, όχι μέσω πληρεξουσίων».
Επιπροσθέτως,o πρωθυπουργός έδωσε απαντήσεις για τη σύμβαση 717, την ευρωπαία εισαγγελέα, αλλά και για όσα έγιναν με αφορμή το δημοσίευμα γνωστής εφημερίδας για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που έφερε και την πρόταση δυσπιστίας εκ μέρους της αντιπολίτευσης.
Η ομιλία
«Θα μιλήσω περισσότερο για την αλήθεια γύρω από αυτό το δυστύχημα που τόσο πλήγωσε την πατρίδα μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, πριν από την ονομαστική ψηφοφορία ως κατάληξη της τριήμερης συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας.
«Στέκομαι με σεβασμό και με ταπεινότητα απέναντι στη μνήμη των ανθρώπων που χάσαμε, στον πόνο των τραυματιών και των συγγενών και των θυμάτων. Από όλους μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να κάνουν τον πόνο διαμαρτυρία ακόμα και να αδικούν την Πολιτεία» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
«Θα μιλήσω περισσότερο για την αλήθεια γύρω από αυτό το δυστύχημα. Θα είναι λιγότερες οι αναφορές μου στα πολιτικά ζητήματα. Στέκομαι με σεβασμό και με ταπεινότητα απέναντι στον πόνο των ανθρώπων που χάσαμε. Από όλους μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να κάνουν τον πόνο διαμαρτυρία ακόμα και να αδικούν την Πολιτεία» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός.
«Ζήτησα συγνώμη εξ ονόματος όλων όσοι κυβέρνησαν… Στα Τέμπη συγκρούστηκε μετωπικά η πατρίδα μας με τον κακό της εαυτό και εκείνο το βράδυ, διαχρονικά κενά του κράτους συνάντησαν το ανθρώπινο λάθος. Αυτά λέω και σήμερα» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Αναρωτιέμαι, όταν στην επέτειο, όταν ντύσατε μαύρη την Κουμουνδούρου, θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει και εμείς το 2019, δεν το κάναμε. Είπατε κ. Φάμελλε πως κρύβομαι, είμαι εδώ. Είμαι εδώ, όπως ήμουν πάντα παρών όταν χρειάστηκε. Στον τόπο του δυστυχήματος, σε αυτή την αίθουσα, απουσίασα μόνο από την εξέταση των πορισμάτων της εξεταστικής επιτροπής γιατί, το λόγο για την υπόθεση δε μπορούν να τον έχουν τα κόμματα παρά μόνο η ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Αυτό έκανα πάντα».
Παράλληλα, δήλωσε ότι «οι πολιτικοί μας αντίπαλοι επέλεξαν μια στάση που ουδείς διάλεξε σε παρόμοιες τραγωδίες».
«Εισάγατε στην προπαγάνδα σας, ένα λεξιλόγιο άλλων εποχών. Μάζωμα, συγκάλυψη, μονταζιέρα. Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε τους μύθους. Θα επιχειρήσω να το κάνω στη μνήμη των ανθρώπων, όσο πιο νηφάλια μπορώ. Αναλαμβάνω την ευθύνη στη μνήμη αυτών, να πω την αλήθεια και να κριθώ. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να φανεί τάχα ότι η κυβέρνηση δεν έχει την ενσυναίσθηση (…). Σεβαστείτε τους ανθρώπους που είναι τουλάχιστον στα θεωρεία. Δεν μιλήσαμε όσο θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή όσο θα έπρεπε για την τραγωδία. Πάνω σε αυτό το κενό πληροφόρησης φύτρωσαν τα πιο απίθανα σενάρια συνωμοσίας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για τα «περί μπαζώματος»
Στη συνέχεια δήλωσε πως: «Είπατε πως θέλαμε να μπαζώσουμε το έδαφος; Γιατί να το κάνουμε αυτό; Και αυτό ήταν απόφαση της κυβέρνησης; Τι ακριβώς να συγκαλύψουμε με το μπάζωμα; Το μέλημα των συνεργείων ήταν να σηκώσουμε τα βαγόνια των τρένων για να δούμε ποιοι ήταν από κάτω.
Ένα ανθρώπινο χέρι έστειλε το τρένο στη λάθος στιγμή και αυτό έγινε. Υπάρχει έστω ένας άνθρωπος να πιστεύει ότι εάν είχε κάνει σωστά τη δουλειά του, όπως την κάνουν εκατοντάδες άλλοι, δεν θα είχε γίνει δυστύχημα;
Έφυγα με ελικόπτερο και είδα ό,τι πιο φρικιαστικό έχω δει ποτέ στη ζωή μου και λέτε ότι το μέλημά μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους. Δεν ντρέπεστε λίγο να τα λέτε αυτά;
Ας ξεκινήσουμε με το βαθύτατα παραπλανητικό δημοσίευμα του ΒΗΜΑτος. Αλλοιώθηκαν λέει οι διάλογοι εκείνης της βραδιάς: Όλες οι συζητήσεις δεν ήταν εξ αρχής στη διάθεση των ανακριτικών αρχών; Γιατί κάποιος να θέλει να τις αλλάξει;».
Η απάντηση στη Ζωή Κωνσταντοπούλου
Απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας είπε: «Κυρία Κωνσταντοπούλου, αφήσατε ένα αδιανόητο υπονοούμενο πως επειδή ήταν εθελοντής μου με είχε ενημερώσει για το φορτίο. Δεν ντρέπεστε, πώς εργαλειοποιείτε έτσι τον πόνο και τα λέτε αυτά χωρίς ντροπή. Δεν σέβεστε τον πατέρα και την μητέρα του και λέτε τόσα ψέμματα».
Η σύμβαση 717
Για την σύμβαση 717 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: Απευθύνομαι σε μία κοινωνία που έχει δηλητηριαστεί από αυτές τις θεωρίες. Αν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση 717, δεν θα το μάθουμε ποτέ, αλλά πιθανόν να ήταν πολύ πιο δύσκολο να έχει συμβεί ό,τι έγινε. Ο σταθμάρχης έβλεπε ότι το τρένο ήταν στη λάθος γραμμή. Ποτέ δεν κινήθηκε με μεγαλύτερη ταχύτητα η Δικαιοσύνη. Σε 34 άτομα έχει ήδη αποδώσει κατηγορίες. Για την 717 πόσες παρατάσεις έδωσε ο κύριος Σπίρτζης; 6… Αν κάνατε σωστά τη δουλειά σας θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί. Τη σπάσατε σε 2 κομμάτια και μας κληροδοτήσατε μια σύμβαση με προβλήματα… Η απόφαση του υπουργείου ήταν να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα. Αυτή ήταν μια απόφαση που πάρθηκε σε πολιτικό επίπεδο».
Η αναφορά στην Ευρωπαία εισαγγελέα
Για την Ευρωπαία εισαγγελέα τόνισε: «Το μοναδικό θέμα που έπρεπε να απασχολεί την Ευρωπαία εισαγγελέα είναι τα κονδύλια της 717. Αντιφάσκει, γιατί αν δεν είχε προχωρήσει η 717, δεν θα είχαμε τηλεδιοίκηση. Από όλα όσα έχει πει, πήρε την απάντησή της από τον Άρειο Πάγο για όσα αφορούν την ελληνική Δικαιοσύνη. Πώς μπορεί να κάνει παρέμβαση σε μία ανοιχτή υπόθεση. Έχει ξεπεράσει το όριο των αρμοδιοτήτων της. Εδώ υποψήφιός σας είπε να τη φέρουμε να ρίξει την κυβέρνηση».
Οι ποινικές ευθύνες
Για το αίτημα ποινικών ευθυνών που ζητά η αντιπολίτευση για τον Κώστα Καραμανλή ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Πάμε σε άλλο ζήτημα, που δεν το λέτε ανοιχτά. Εννοείτε ότι υπουργοί βαρύνονται για τον θάνατο ανθρώπων. Για την πολιτική ευθύνη την ανέλαβε ο υπουργός αμέσως. Για ποινικές ευθύνες το Σύνταγμα απαιτεί κατηγορητήριο και προανακριτική. Ο κ. Φάμελλος είπε να κάνουμε έτσι προκαταρκτική χωρίς κατηγορητήριο, έτσι γενικά. Μου θυμίζει τον κ. Πολάκη που έλεγε να βάλουμε φυλακή κάποιον πολιτικό μπας και σωθούμε. Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή για το αδίκημα ανθρωποκτονίας με δόλο εξ αμελείας όπως εννοείτε, θα πρέπει να το τεκμηριώσετε, να το φέρετε στη Βουλή να το συζητήσουμε. Αλλά με γενικές κατηγορίες του τύπου “πάμε να κάνουμε προκαταρκτική να βάλουμε κάποιον φυλακή” δεν έχουμε πραγματικό κράτος δικαίου».
Για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων
Για τα έργα που έχουν γίνει για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Δεν έχετε πει κουβέντα για το πώς θα γίνουν τα τρένα πιο ασφαλή. Κάτι αλλάζει στους ελληνικούς σιδηροδρόμους αλλά απέχουμε ακόμη από το σημείο που θα έπρεπε να είμαστε. Αυτή τη στιγμή μόλις το 12% των ευρωπαϊκών τρένων έχει όλα αυτά τα συστήματα ασφάλειας. Στο 88% δεν υπάρχουν τέτοια συστήματα και τα τρένα δεν τρακάρουν κάθε μέρα γιατί ο κανονισμός ασφαλείας τηρείται ευλαβικά. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες ήταν παλιά βαθιά προβληματικές. Όλα αυτά εξορθολογίζονται, είναι μεγάλο έργο που οφείλουμε να το φέρουμε εις πέρας.».
Πυρά στον Νίκο Ανδρουλάκη
Για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας από τον Νίκο Ανδρουλάκη και το τι την προκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ενώ για τα Τέμπη πραγματικό συμπληρωματικό κατηγορητήριο δεν έχετε τεκμηριώσει, κάνετε πρόταση δυσπιστίας με όχημα έναν παραπλανητικό τίτλο εφημερίδας… Ένα δημοσίευμα που διαψεύδεται, αφού η κρατική τηλεόραση αποκάλυψε ότι ο σταθμάρχης μιλούσε με 2 τρένα, από τις 2 Μαρτίου το ξέραμε… Κάποιος καχύποπτος θα σας έλεγε ότι γνωρίζατε το δημοσίευμα πριν τυπωθεί η εφημερίδα. Βλέπατε μπροστά! Κάνατε αυτή την κίνηση με έναν και μοναδικό στόχο. Να πέσει ο Μητσοτάκης. Εσείς κ. Ανδρουλάκη εμποδίζετε την δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της. Εσείς προσβάλλετε το εθνικό πένθος. Είναι παράξενο εισηγητής για το κράτος δικαίου είναι ο κ. Παππάς με 13-0 καταδικασμένος. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει ποιος είναι αθώος και ποιος ένοχος. Κύριε Ανδρουλάκη, δικοί σας ευρωβουλευτές ήταν που ζήτησαν να διακοπεί η χρηματοδότηση. Το πρώτο είναι ότι σήμερα η Κυβέρνηση κατέθεσε αυτό το κείμενο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το οποίο απαντά σημείο προς σημείο στο ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Ο κ. Αλιβιζάτος με άρθρο του στην Καθημερινή σας αποκάλεσε αφελή και ανιστόρητο κύριε Ανδρουλάκη».
Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο
«Κοινωνίες αγγέλων δεν υπάρχουν. Οι κυβερνήσεις ορίζουν τους κανόνες και αυτό οδηγεί σε συγκρούσεις… Η Ελλάδα δεν ξεχνά ούτε το Βατοπέδι ούτε τους απογόνους του. Θέλουμε να τα αλλάξουμε… Δε θα συγκυβερνήσω με κανέναν παράκεντρο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί, ποιος κυβερνά αυτόν τον τρόπο. Η απάντηση έχει δοθεί. Τον κυβερνά ο λαός δια των εκλεγμένων, και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια. Για να ξεκαθαρίσουμε. Αν κάποιος εκδότης, μεγαλοεπιχειρηματίας, έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί στην πολιτική αρένα, ο ίδιος, όχι μέσω πληρεξουσίων».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Το μεγαλύτερο στοίχημα του πολιτισμού είναι να μαθαίνουμε από το παρελθόν χωρίς να το ξαναζούμε. Προσπάθησα να περιγράψω όσο καλύτερα μπορούσα το τι έγινε στο δυστύχημα και το τι θα κάνουμε. Σας ζητώ να καταψηφίσετε την πρόταση δυσπιστίας και να υπερψηφίσετε μία κυβέρνηση που θέλει να πηγαίνει τη χώρα σταθερά μπροστά».
Δείτε LIVE:
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!