Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέμπη: Η ομιλία Καραμανλή που άναψε φωτιές - Τι είπε για την ασυλία και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Η ομιλία του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, ήταν αυτή που χαρακτήρισε ως ένα μεγάλος μέρος τη χθεσινή ημέρα της συζήτησης στο ελληνικό Κοινοβούλιο επί της προτάσεως δυσπιστίας που, με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, κατέθεσαν τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας). 

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αμέσως μετά την ομιλία Καραμανλή και για ένα χρονικό διάστημα πάνω από δυο ώρες διεκόπη η ροή των ομιλιών των βουλευτών και ξεκίνησε άλλος ένας γύρος εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση σε επίπεδο προέδρων Κοινοβουλευτικών Ομάδων (Ανδρουλάκης, Κωνσταντοπούλου) και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων σχεδόν όλων των κομμάτων, και φυσικά υπουργών.

Τι είπε και τι δεν είπε ο Κ. Καραμανλής

Ο κ. Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του -που κράτησε εύλογα περίπου είκοσι λεπτά- ξεκίνησε λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να νιώσει τον πόνο των ανθρώπων που έχασαν τα παιδιά τους στα Τέμπη και ότι όλοι στέκονται με σεβασμό απέναντι σε αυτό τον πόνο. Πρόσθεσε, δε, ότι «σεβασμός, όμως, σημαίνει και αποχή από την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου», υπονοώντας ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί την υπόθεση. Δεν επεσήμανε όμως ότι για πρώτη φορά το σύνολο της αντιπολίτευσης, με βαθιές αντιθέσεις στο εσωτερικό της, ενώθηκε για την πρόταση δυσπιστίας, είτε συνυπογράφοντας την είτε στηρίζοντάς την στη σημερινή ψηφοφορία. 

Ο πρώην υπουργός ανέφερε στη συνέχεια ότι από τον Οκτώβριο είχε ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη με συγκεκριμένο κατηγορητήριο εναντίον του, δηλαδή να απευθύνουν συγκεκριμένες κατηγορίες κατά του Κώστα Καραμανλή στη Βουλή κι  όχι «στα λαϊκά δικαστήρια», όπως είπε. Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης του καταλογίζουν, όπως και σε όλη την κυβερνώσα παράταξη, ότι στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής η Νέα Δημοκρατία το αρνήθηκε. 

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία» είπε στη συνέχεια ο πρώην υπουργός Μεταφορών κι υποδομών, κι εξήγησε ότι με την υπουργική ιδιότητα που είχε όταν συνέβη το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, κρίνεται με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών, κι όχι με βάση την ύπαρξη ή όχι βουλευτικής ασυλίας. «Είπαν ότι θέλω τη βουλευτική έδρα για την ασυλία ενώ αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Καμιά βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη. Η περίπτωσή μου υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος (περί ευθύνης υπουργών). Τίποτα απολύτως δεν θα άλλαζε αν ήμουν ή δεν ήμουν βουλευτής» ήταν οι χαρακτηριστικές φράσεις του κ. Καραμανλή. 

Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι η υπόθεση των Τεμπών έγινε καθημερινό αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης από την αντιπολίτευση, ενώ έκανε σαφή διαχωρισμό των συμπεριφορών της ΝΔ και των αντιπάλων της ενώπιον δυο καταστροφών: «Εμείς ποτέ δεν επιδιώξαμε την πολιτική εξόντωση των πολιτικών μας αντιπάλων για το Μάτι, τη Μάνδρα κλπ. Αλλά αυτοί είμαστε εμείς κι αυτοί είστε εσείς». Η αναφορά του αυτή προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, κυρίως την αξιωματική, βουλευτές της οποίας του συνέστησαν να είναι πιο σεμνός και δεν βρίσκεται στην αίθουσα ως κατήγορος αλλά ως απολογούμενος. 

Ακολούθως ο Κώστας Καραμανλής επιχείρησε να ανασκευάσει τις δυο βασικές κατηγορίες που του απευθύνονται, δηλαδή για την σύμβαση 717 και για τη θεωρία του ανθρώπινου λάθους.

Για την πρώτη κατηγορία, ο ομιλητής υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι η σύμβαση ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο 2023 κι όχι νωρίτερα, ενώ η Ευρωπαία εισαγγελέας έλεγε ότι η σύμβαση έπρεπε να ακυρωθεί και να ξαναγίνει από την αρχή. «Αν έκανα κάτι τέτοιο, δεν θα είχαμε ούτε χρηματοδότηση ούτε τηλεδιοίκηση, ούτε καν σύμβαση τον Φεβρουάριο του 2023 που έγινε το δυστύχημα» είπε ο κ. Καραμανλής και αναρωτήθηκε «άρα γιατί φταίει η κυβέρνηση;». Ουσιαστικά δηλαδή προσπάθησε να πείσει ότι η παράταση που έδωσε στην εκτέλεση της σύμβασης ήταν μονόδρομος για κάθε υπουργό, κάτι που δεν ισχύει.

Υπενθύμισε ακόμα ότι η σύμβαση 717 έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2016, ενώ ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο 2023. Θέλησε  να πει δηλαδή ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε σειρά παρατάσεων στο έργο κι εκείνος, ως υπουργός, έπρεπε ή να δώσει μια ακόμα παράταση ή να ακυρώσει τη σύμβαση και να ξεκινήσει το έργο από την αρχή με προοπτική υλοποίησής του στο απότερο μέλλον. «Αν διακόπταμε την 717 το Δημόσιο θα έπρεπε να επιστρέψει χρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους εργολάβους του έργου» πρόσθεσε. Για την πίεση που θα μπορούσε να ασκήσει στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της σύμβασης νωρίτερα, δεν είπε κάτι. 

Όσο για τη δεύτερη κατηγορία εναντίον του, δηλαδή για την επινόηση της θεωρίας του ανθρώπινου λάθους, ο Κώστας Καραμανλής υποστήριξε ότι ήταν πολλά τα λάθη όχι ένα, και το επιχείρημα του ανθρώπινου λάθους βασίζεται στην ομολογία του σταθμάρχη. «Τη μοιραία νύχτα υπήρξε συσσώρευση λαθών. Επτά φορές παραβιάστηκε ο Κανονισμός που οι ειδικοί στην Εξεταστική Επιτροπή χαρακτήρισαν «Ευαγγέλιο του Σιδηροδρόμου». Τα «αυτονόητα» συστήματα ETCS και ΗΤΜR ισχύουν σε λιγότερο από το 15% του ευρωπαϊκού σιδηροδρόμου, καθώς η υποχρέωση που έχουν τα κράτη- μέλη είναι να τα ολοκληρώσουν το 2030». 

Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας του, ο κ. Καραμανλής έκανε μερικές πολιτικές παρατηρήσεις: «Συγκάλυψη είναι να διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις και να διαστρεβλώνεις συνειδητά τη αλήθεια για να επιβιώσεις πολιτικά. Να διαχέεις το μίσος από σκοτεινούς μηχανισμούς στο διαδίκτυο». Επίσης αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχτηκε, αρχικά ο ίδιος για την υποβολή υποψηφιότητας στις βουλευτικές εκλογές του 2023, στη συνέχεια για τις επιθέσεις που δέχτηκαν οι πολίτες των Σερρών επειδή τον εξέλεξαν και κατέληξε τη σκέψη του ότι στόχος δεν είναι ο ίδιος, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ισχυρή πολιτική παρουσία της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό. Κατέφυγε δηλαδή σε ένα γενικό πολιτικό σχόλιο, θεωρώντας ότι οι απόψεις του συνιστούν την αλήθεια και οι κατηγορίες που του έχουν απευθυνθεί, απλώς είναι ψευδείς. 

Ο πρώην υπουργός έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας τα έργα που προώθησε κατά τη θητεία του στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο μετρό Θεσσαλονίκης, τον άξονα Ε-65, το δρόμο Πάτρα- Πύργος, τον ΒΟΑΚ κλπ. και εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των κομμάτων που υπέβαλαν την πρόταση δυσπιστίας με τη φράση «σήμερα έχουμε μια παρωδία αντιπολίτευσης όπου κάθε κόμμα συνεισφέρει το χειρότερο ιστορικό εαυτό του». Ωστόσο τίποτα από αυτά δεν μπορεί να λειτουργήσει συμψηφιστικά με τις όποιες ευθύνες για ό,τι έγινε στα Τέμπη. 

Κατά την ομιλία του ο κ. Καραμανλής χειροκροτήθηκε πολλές φορές από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, δείχνοντας ότι το κυβερνών κόμμα καλύπτει πλήρως την πολιτική πλατφόρμα απάντησης εκ μέρους του πρώην υπουργού στη Βουλή.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ