Μετά από κάθε δοκιμασία της, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνηθίζει να στρέφεται στην οικονομία, για να επικαλεστεί την καλή της πορεία και έτσι να ξεπεράσει τον σκόπελο της δοκιμασίας. Έτσι και τώρα, λίγες μέρες μετά τη συμπλήρωση ενός έτους από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών οπότε και κατεγράφη μια διαρκώς διογκούμενη διαμαρτυρία για το γεγονός ότι έως τώρα δεν έχει υπάρξει αποκάλυψη των υπαιτίων για το πολύνεκρο δυστύχημα, η κυβέρνηση στρέφεται και πάλι στην οικονομία.
►Διαβάστε επίσης: Κινούμενη άμμος η Κεντροαριστερά: Πολλαπλές ζυμώσεις, μεταγραφές και το όπλο παρά πόδα
Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ
Την εβδομάδα που αρχίζει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει την ανάπτυξη της οικονομίας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και θα δώσει ευκαιρία στην κυβέρνηση για νέους πανηγυρισμούς, καθώς αναμένεται να επιβεβαιωθεί η διαρκής ανοδική τάση των βασικών δεικτών, σε μια περίοδο διεθνούς αποσταθεροποίησης και πολλών περιφερειακών εντάσεων (Γάζα, Ουκρανία, Υεμένη, Ταϊβάν).
Στη συνέχεια αναμένονται νέα αισιόδοξα μηνύματα από τα συμπεράσματα του οίκου αξιολόγησης DBRS, ενώ στις 15 Μαρτίου η Moody’s πρόκειται να αναβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς είναι μέχρι σήμερα ο μόνος οίκος αξιολόγησης που δεν το έχει κάνει ακόμα.
Το νέο αφήγημα
Αυτό το «πακέτο θετικών εξελίξεων» θα δρομολογήσει και το οικονομικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας από τον Απρίλιο και έως τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, παράλληλα βέβαια με την ευρωπαϊκή προοπτική που θα είναι κυρίαρχη στον προεκλογικό αγώνα του κυβερνώντος κόμματος.
Φυσικά στο μεσοδιάστημα ως τις εκλογές μεσολαβεί και το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, οπότε νέα αισιόδοξα μηνύματα θα κατακλύσουν το δημόσιο διάλογο και τα μέσα ενημέρωσης.
►Διαβάστε επίσης: Λίφτινγκ στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί ο Κασσελάκης - Το παιχνίδι των ισορροπιών εως τις Ευρωεκλογές
1 στους 4 ζει κάτω από το όριο της φτώχειας
Ωστόσο, πίσω από τη φωτεινή βιτρίνα, υπάρχει το ημίφως των προβλημάτων. Η ανάπτυξη που αποτυπώνεται στους αριθμούς δεν διαχέεται με δικαιοσύνη κι αναλογικότητα στους πολίτες, κάτι που δημιουργεί συνθήκες οικονομικού αποκλεισμού σημαντικού μέρους της κοινωνίας από την αναπτυξιακή πορεία του τόπου.
Αντίθετα με τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί διάχυσης του πλούτου, οι ανισότητες αποτυπώνονται καθαρά στα ευρήματα και εξηγούν την οξύτητα πολλών κοινωνικών αντιδράσεων.
Η Στατιστική Υπηρεσία είχε αποκαλύψει προ μηνών ότι ο ένας στους τέσσερις Έλληνες ζει κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας (με εισόδημα περίπου 11.000 ετησίως).
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι το φτωχότερο 50% του ελληνικού πληθυσμού συγκεντρώνει μόλις το 30% των εισοδημάτων, αφήνοντας το υπόλοιπο 70% για το άλλο μισό του πληθυσμού, το πλουσιότερο- πιο προνομιούχο.
«Συνεπώς όταν λέμε ότι η οικονομία αναπτύσσεται» μας λέει βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που εκλέγεται στην περιφέρεια «δεν σημαίνει το ίδιο για όλους. Προφανώς αναπτύσσεται η οικονομία μας, δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό, ωστόσο η κατανομή του πλούτου που παράγεται, εξακολουθεί να γίνεται ανισομερώς και αδίκως».
Ο συνομιλητής μας, προσθέτει στη συνάρτηση και την παράμετρο του χρόνου: «Κυβερνούμε πέντε χρόνια και ακόμα πολλοί Έλληνες αισθάνονται ότι τα αισιόδοξα μηνύματα που δικαίως εκπέμπουμε, δεν τους αφορούν. Δεν είμαστε, πια, μια νέα κυβέρνηση με πίστωση χρόνου. Είναι ανάγκη, συνεπώς, να κάνουμε τώρα κινήσεις στην κατεύθυνση της δικαιότερης κατανομής του παραγόμενου πλούτου»
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι το αίσθημα αποκλεισμού, το αίσθημα περιθωριοποίησης και αδικίας που καλλιεργείται υπόγεια στην κοινωνία από αυτή την ανισοκατανομή, γεννά την πολιτική αντίθεση, την ενίσχυση των λαϊκίστικων και ακραίων πολιτικών δυνάμεων, την αποχή και, εν τέλει, τρέφει το αίτημα για πολιτική αλλαγή. «Όσο δεν υπάρχει αντίπαλος, όλα αυτά θα κινούνται υπόγεια» καταλήγει ο συνομιλητής μας.
«Όταν όμως αναδειχθεί ένας πολιτικός αντίπαλος, ικανός να διεκδικήσει την εξουσία, τότε οι αδικημένοι από τη σημερινή οικονομική ανάπτυξη θα είναι οι πρώτοι που θα το στηρίξουν. Γι αυτό πρέπει τώρα να στρέψουμε την προσοχή μας προς τη δικαιότερη κατανομή του πλούτου. Ίσως αύριο είναι αργά…».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!