Οι Ένοπλες Δυνάμεις και η άμυνα της χώρας περνούν σε μια νέα εποχή, με έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Αυτό θα είναι το κεντρικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση σήμερα στη Βουλή (11:00) για το εξοπλιστικό πρόγραμμα και την αμυντική πολιτική της χώρας. Πρώτη φορά στην ιστορία, ένα τέτοιο πρόγραμμα αμυντικών προμηθεύσεων θα περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό ελληνικές αμυντικές εταιρείες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναμένεται να περιγράψει το πλαίσιο του αμυντικού δόγματος της χώρας, όπως θα διαμορφωθεί για την επόμενη 12ετία και πλέον. Θα αναδείξει τις γενικές γραμμές του πλαισίου, αλλά δεν θα δώσει διαβαθμισμένες πληροφορίες. Πιο συγκεκριμένος θα είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας στην κλειστή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής που θα ακολουθήσει.
Οι τρεις βασικοί άξονες
Ο Κ. Μητσοτάκης θα αναλύσει θα τους τρεις βασικούς άξονες του σχεδιασμού για το πέρασμα των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή.
Πρώτον, υητηνξιοποίηση όλων των όπλων στον σύγχρονο πόλεμο (drones, anti-drones, σύνθετα συστήματα radar, αντιπυραυλική προστασία κλπ).
Δεύτερον, την αξιοποίηση της τεχνολογίας και στρατηγικά (π.χ. ένταξη στις ΕΔ της κυβερνοάμυνας) και πρακτικά (Ιδρύματα του Στρατού που θα συνεργάζονται με ερευνητικά κέντρα και ελληνικές επιχειρήσεις για την παραγωγή δικών μας πρότυπων όπλων).
Τρίτον, οι προμήθειες θα προϋποθέτουν συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία (ΕΑΒ, Ναυπηγεία και Αμυντικά Συστήματα). Καμία προμήθεια δεν θα προχωρά αν δεν συνοδεύεται από ελληνικά εξαρτήματα ή τη συμμετοχή ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο σχεδιασμός πέρα από τους βασικούς άξονες περιλαμβάνει συνδυαστικά και τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα: από τη νέα οργάνωση της θητείας, τις αυξήσεις των μισθών (αναμένεται να εξηγήσει γιατί θα γίνει τώρα να γίνει η ενίσχυση αυτή), μέχρι τη νέα διάταξη των στρατοπέδων (με επιχειρησιακά πλέον κριτήρια και όχι με γεωγραφικά).
Τέλος ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναλύσει τη σημασία που έχει η Άμυνα και η σταθερότητα για την κοινωνία στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον, αλλά και το ρόλο της οικονομίας που θα πρέπει παράλληλα να αναπτύσσεται, για να τροφοδοτεί, μεταξύ άλλων, και την άμυνα.