Ως εξαιρετικά σημαντικό χαρακτηρίζεται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, το πρόσφατο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία και το Κατάρ. Με δεδομένη την πολυετή συνεργασία ης χώρας μας με την Κίνα, ήδη μετά τις τελευταίες εκλογές η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεδιπλώσει την ολοκληρωμένη ασιατική της πολιτική, με άξονα την προσέγγιση και την αύξηση των οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με την Ιαπωνία, την Ινδία, το Κατάρ, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και βέβαια να ενδυναμώσει τις ήδη πολύ καλές σχέσεις της με τις χώρες της Αραβικής χερσονήσου.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε στην Αθήνα τον ισχυρό πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντα Μόντι αμέσως μετά τη διπλή εκλογική του νίκη, τον Αύγουστο του 2023, και ανταπέδωσε την επίσκεψη με το ταξίδι του της περασμένης εβδομάδας.
Κατά την παρουσία του στην ελληνική πρωτεύουσα ο κ. Μόντι είχε χαρακτηρίσει τη χώρα μας ως «πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρώπη» και εξειδίκευσε αυτή του τη φράση με την πρόθεσή του να συμμετάσχει η αχανής χώρα της κεντρικής Ασίας στο πλέγμα ενεργειακών και ψηφιακών συμμαχιών που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αραβικής Χερσονήσου.
Τα θέλω της Ελλάδας
Η τωρινή επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ινδία αποσκοπεί στο να πάρει η Ελλάδα καλή θέση στην αφετηρία της επανεκκίνησης των περίφημων «συμφωνιών του Αβραάμ» που συνδέουν στενά, πλέον, την ασιατική ήπειρο με την Ενωμένη Ευρώπη, έχοντας ως κεντρικό άξονα το Ισραήλ, οι οποίες όμως «πάγωσαν» εξαιτίας της νέας όξυνσης στο Μεσανατολικό που προήλθε από την τρομοκρατική επέμβαση της Χαμάς και τη συνακόλουθη πολύμηνη «αυτοάμυνα» του Ισραήλ με συνεχείς επιχειρήσεις στη Γάζα.
Το σκηνικό αυτό αποσταθεροποίησε την υλοποίηση των «Συμφωνιών του Αβραάμ» αλλά τις τελευταίες λίγες εβδομάδες η διεθνής κοινότητα πιέζει στην κατεύθυνση της επανέναρξης αυτού του οικονομικού- γεωπολιτικού- επιχειρηματικού εγχειρήματος, που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα της ευρύτερης περιοχής.
Σε αυτό το πλαίσιο εξελίχθηκε η πολυήμερη επίσκεψη Μητσοτάκη, επικεφαλής πολυμελούς επιχειρηματικής αντιπροσωπείας, στην Ινδία. Κάποιοι μιλούν για πάνω από χίλιες επιχειρηματικές συναντήσεις, από πολύ νωρίς το πρωί κάθε ημέρας, έως… νωρίς το πρωί της επόμενης.
Οι νέες τεχνολογίες, η ναυτιλία, φυσικά η ενέργεια αλλά και οι παραγωγές του κινηματογράφου κέρδισαν τα πρωτεία στις επαφές και τις συμφωνίες. Εξαιρετικά αποδοτική αποδείχθηκε η επίσκεψη και για μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν βασικό μέτοχο επιφανείς επιχειρηματίες όπως ο -μισός Ινδός, μισός Καναδός- Πρεμ Γούατσα, που διευκόλυνε τις συμφωνίες για την Eurobank και την Eurolife.
Το κέρδος
Πέραν των από κάθε άποψη επιτυχημένων επιχειρηματικών συμφωνιών, το μεγάλο κέρδος από την επίσκεψη Μητσοτάκη είναι ότι για ακόμα μια φορά η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία των επιδιώξεων της Δύσης για αναβίωση των συμφωνιών που ενδυναμώνουν σε καταλυτικό βαθμό τους δεσμούς ων μεγαλύτερων -πλην Κίνας- χωρών της Ασίας με τη Δύση, πιέζει από την πλευρά της οικονομίας για οριστικό τέλος στη νέα πολεμική επιχείρηση στη Γάζα, παίρνει θέση για τις νέες ισορροπίες που προδιαγράφονται μετά και το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και, βέβαια, ανοίγει μια αχανή χώρα ενάμιση δισεκατομμυρίου πολιτών με μια οικονομία που διακηρυγμένα θέλει να υπερκεράσει την κινεζική, στις ελληνικές επιχειρήσεις.
Μένει, βέβαια, να φανεί η εξέλιξη αυτών των σχέσεων όχι τόσο στο επιχειρηματικό επίπεδο, που φαίνεται ότι προχωρούν, αλλά στο γεωπολιτικό, δηλαδή μένει να φανεί αν πράγματι βρισκόμαστε στο τέλος των συρράξεων σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, άρα στην επανεκκίνηση της τεράστιας προσπάθειας σύνδεσης γεωπολιιτκά και οικονομικά της κεντρικής Ασίας με την Ευρώπη, ή απλώς όλα αυτά θα παραμείνουν σχέδια προς εφαρμογή, όταν κάποιοι αποφασίσουν να κάνουν τα όπλα να σιγήσουν…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!