Νέα
  • ΓΔ: 1452.69 +0.01%
  • Τζίρος: 44,83 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Η αυξημένη προκαταβολή στους αγρότες έρχεται νωρίτερα για να ενισχυθεί η ρευστότητά τους

Παύλος Μαρινάκης
Πηγή: eurokinissi

«Το γεγονός ότι αυτά τα αιτήματα είναι και στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες αποδεικνύει ότι αυτή η θεωρία της αντιπολίτευσης περί «ακρίβειας και πληθωρισμού Μητσοτάκη» δεν έχει καμία βάση», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ για τις διεκδικήσεις των αγροτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ένας βασικός πυρήνας των αιτημάτων των αγροτών έχει να κάνει με τον Daniel που έπληξε κυρίως τη Θεσσαλία.

«Εκεί μια από τις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός η καταβολή μεγαλύτερου μέρους της αποκατάστασης, αυτό που λέμε ως προκαταβολή έναντι της οριστικής αποπληρωμής του κόστους, που έφτασε μέχρι τα επιπλέον 10.000 ευρώ. Γιατί το έκανε αυτό ο Πρωθυπουργός με βάση και τα οικονομικά δεδομένα της χώρας; Γιατί κρίνεται ότι αυτή είναι μια λογική ελάχιστη ζημιά. Έρχεται, λοιπόν, νωρίτερα η καταβολή για να ενισχυθεί η ρευστότητα των αγροτών. Εκεί που είχαν πάρει 2.000 ευρώ, όσοι μπουν μέχρι τέλη Φεβρουαρίου στην πλατφόρμα arogi.gov.gr και κάνουν την αίτησή τους με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η προκαταβολή δεν θα είναι 2.000 ευρώ, θα προσαυξηθεί και θα πάει από 5.000 έως και μέχρι 10.000 ευρώ», σημείωσε διευκρινίζοντας ότι υπάρχει μια κλίμακα για να οριστεί το μέγεθος της ζημιάς.

«Αλλά δεν σταματάει εκεί η στήριξη. Θα ολοκληρωθεί όταν αποπληρωθούν όλα όσα έχουν εξαγγελθεί για την οριστική ανακατασκευή σπιτιών, τη μεταστέγαση κάποιων άλλων ανθρώπων, που τα σπίτια τους δεν ήταν δυνατόν να αποκατασταθούν ή την οριστική αποκατάσταση, σε περιπτώσεις», συνέχισε ενώ σε ο,τι αφορά το πετρέλαιο είπε ότι η κυβέρνηση το εξετάζει όπως συνέβη δυο χρονιές.

Για το ρεύμα ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον κύριο Σκυλακάκη εφαρμόζονταν από τον Νοέμβριο. «Υπήρχε μια απόφαση, η οποία εφαρμοζόταν στη συντριπτική πλειοψηφία, για τη μη διακοπή παροχών. Όμως επειδή παρατηρήθηκαν περίπου 300 διακοπές ρεύματος ήρθε εκ των υστέρων το υπουργείο -για να μην υπάρχει η οποιαδήποτε παρανόηση- και το νομοθετεί και μάλιστα βάζει και μια συνολική ρύθμιση. Και αυτό ακριβώς απάντησε ο Πρωθυπουργός. Ότι ενδεχομένως αυτό έπρεπε να έχει γίνει από την αρχή για να μην έχουμε αυτές τις 300 περιπτώσεις αγροτών, οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν και έπρεπε να έρθει εκ των υστέρων το υπουργείο για να επανασυνδεθεί το ρεύμα. Όμως η απόφαση για μη επιβολή διακοπής συνδέσεων ρεύματος ήταν από τον Νοέμβριο», ανέφερε.

«Ρωτήσατε πριν «σταματάνε εδώ οι παροχές»; Οι παροχές της Κυβέρνησης αυτής είναι παροχές που εξετάζονται συνεχώς, δίνονται - όπως έχετε δει - πάρα πολλές φορές έξτρα χρήματα είτε σε αγρότες είτε σε άλλους επαγγελματίες από το πλεόνασμα της υπεραπόδοσης της οικονομίας. Να ανοίξω μια παρένθεση, όσοι ειρωνεύονταν για παράδειγμα την επενδυτική βαθμίδα ας δουν τα νέα για το δεκαετές ομόλογο και πόσο σημαντικό είναι αυτό για την ελληνική οικονομία, ώστε να μπορούν να στηρίζονται οι πολίτες. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει, λοιπόν, τους πολίτες, να ικανοποιεί σταδιακά τα αιτήματά τους με βάση και τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας και δεν θα εξαγγέλλει ποτέ κάτι περισσότερο από αυτό που μπορεί να κάνει», υπογράμμισε.

Για την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη να μπει πλαφόν επτά λεπτά στην κιλοβατώρα και να καταργηθεί ο ΕΦΚ, δήλωσε ότι «ωραία τα λέει ο κ. Κασσελάκης, αλλά δεν μας είπε πόσο κοστίζουν όλα αυτά».

Και πρόσθεσε: «Και βέβαια υπάρχει απάντηση γιατί δεν το είπε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κοστολογούσε τις λαϊκίστικες εξαγγελίες του όταν ήταν εν αναμονή Κυβέρνηση ή όταν ήταν ως Αντιπολίτευση στο 31%. Προφανώς ξέρει ότι όταν είσαι ένα κόμμα του 10% και έχεις και μια ιστορία στο να τάζεις στους πάντες τα πάντα, δεν τρέχει και τίποτα… «Ας πούμε και άλλους 10 φόρους που θα καταργήσουμε, ας πούμε και άλλες 10 αυξήσεις που θα κάνουμε». Πάντως όταν ήταν στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ -το έχω πει πολλές φορές ο κ. Κασσελάκης δεν ίδρυσε νέο κόμμα, είναι πρόεδρος ενός κόμματος που κυβέρνησε τον τόπο- το μόνο που έκανε και στους αγρότες είναι να αυξήσει ή να επιβάλλει φόρους. Και για αυτούς που ανέβαιναν στα τρακτέρ και για όλους τους υπόλοιπους τους αφαίμαξαν», σημείωσε.

Αντίστοιχα για το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι «δυστυχώς η Αντιπολίτευση στη χώρα μας, κατά συντριπτική πλειοψηφία, δεν φέρνει κοστολογημένες αντιπροτάσεις».

«Συμφωνούμε όλοι στο ότι υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας, αυξημένου κόστους και στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες. Αυτό είναι μια κοινή παραδοχή. Αυτό στο οποίο διαφωνούμε είναι ότι εμείς αυτά τα οποία λέμε - και τα κάνουμε γιατί είμαστε Κυβέρνηση- είναι κοστολογημένα και θεωρούμε όχι ότι λύνουμε ένα πρόβλημα -προφανώς, έχουν και άλλα αιτήματα οι αγρότες- αλλά τους μειώνουμε τις συνέπειες. Αυτό, το οποίο κάνει η Αντιπολίτευση είναι εξαγγελίες, οι οποίες δεν κοστίζουν και καθόλου, είναι στον αέρα, για να είναι ευχάριστη. Όμως η κοινωνία έχει ωριμάσει», πρόσθεσε.

«Όχι δεν πανηγυρίζει η κοινωνία, δεν θεωρεί ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα αλλά οι εποχές, που αυτοί που ανέβαιναν στα τρακτέρ, αυτοί που έκλειναν πανεπιστήμια, αυτοί που έκλειναν δρόμους και νόμιζαν ότι είναι επαναστάτες ενώ στην πραγματικότητα δεν είχαν κανένα αίτημα, είχαν ακροατήριο. Ξέρετε γιατί είχαν ακροατήριο αυτοί, οι οποίοι το μόνο που έκαναν ήταν καταλήψεις και πορείες; Γιατί δεν είχαν κυβερνήσει. Τώρα που κυβέρνησαν και ο κόσμος κατάλαβε ότι όλες αυτές οι πολύ βαρύγδουπες δηλώσεις, οι πολύ μεγάλες πορείες χωρίς αιτήματα- δεν τις μηδενίζω όλες- και όλη αυτή η επαναστατική γυμναστική, όταν ήρθε στην εξουσία έκανε τα εντελώς αντίθετα. Ο κόσμος έχει αρχίσει και καταλαβαίνει», σημείωσε.

Για το ενδεχόμενο να κλείσουν οι αγρότες τους δρόμους ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι θεωρεί πως δεν είμαστε τώρα εκεί και δεν πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

«Σε καμία περίπτωση, όσο σοβαρά και αν είναι τα αιτήματα μιας επαγγελματικής ομάδας δεν πρέπει να οδηγούν στην τιμωρία του συνόλου των πολιτών και να παραβιάζουν τα δικαιώματα της κοινωνίας», τόνισε.

Και συμπλήρωσε : «Ενόψει και της Agrotica, είμαστε σε μια φάση που ακούμε και τα υπόλοιπα προβλήματα των πολιτών. Είπαμε τι κάναμε για το ρεύμα, τι κάναμε για την αρωγή, είπε ο Πρωθυπουργός ότι εξετάζεται το ζήτημα του πετρελαίου, χωρίς να μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο, γιατί το ξαναλέω, από εμάς θα ακούσετε αυτά που σίγουρα μπορούμε να κάνουμε. Και ίσως κάνουμε περισσότερα».

Επιπλέον δήλωσε πως τα αιτήματα των αγροτών δεν αφορούν μόνο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και τα υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτικής Προστασίας.

«Ας μην μηδενίζουμε τη δουλειά που έχει κάνει ένα Υπουργείο. Εγώ θα σας πω κάτι. Προφανώς, κάποιοι εκ των συνδικαλιστών αγροτών, ή οι περισσότεροι, ανήκουν σε έναν πολιτικό χώρο. Η Κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τα αιτήματα κάποιου με βάση το πού ανήκει. Και το έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν ότι έχουν ικανοποιηθεί αιτήματα συνδικαλιστικών φορέων που μπορεί κατά πλειοψηφία να ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους. Αλίμονο αν παίρναμε κομματική ταυτότητα από τους καταθέτοντες τα αιτήματα για το αν θα τα ικανοποιήσουμε ή όχι. Αλλά, πάντοτε πρέπει να εξετάζεις αν κάποιες αντιδράσεις είναι καταχρηστικές. Εγώ θεωρώ ότι, εδώ στο σημείο που είμαστε, οι αγρότες έχουν υποβάλει κάποια σοβαρά αιτήματα, προσπαθούμε να τα ικανοποιήσουμε, αντιλαμβάνονται, όμως, και οι ίδιοι ότι δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να ταλαιπωρήσουμε συνολικά την κοινωνία», πρόσθεσε.

Για τις αντιδράσεις στα πανεπιστήμια τόνισε πως στόχος είναι να ψηφιστεί μία από τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Μεταπολίτευση και να διασωθούν οι εξεταστικές των φοιτητών.

Για εκείνους που θέτουν ζήτημα διαφάνειας στις διαδικτυακές εξετάσεις τόνισε πως η χώρα μας έχει δώσει εξετάσεις με πολύ μεγάλη επιτυχία ως προς την ψηφιακή διακυβέρνηση και τα ψηφιακά εργαλεία.

Για τις καταλήψεις δήλωσε τα εξής: «Καταρχάς, μέχρι το 2019 η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν πολίτες δύο ταχυτήτων και δημόσια κτήρια και δημόσιοι χώροι, ενός ανώτερου και ενός κατώτερου Θεού. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν κάποιος έκανε ένα «ντου» σε ένα νοσοκομείο, την επόμενη στιγμή είχε βρεθεί στη φυλακή. Αν έκανε ένα «ντου» σε ένα πανεπιστήμιο, ήταν επαναστάτης. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό άρχιζε να αλλάζει το 2019. Γιατί από το 2019 και με την κατάργηση του ασύλου ανομίας και την επαναφορά του στην αληθινή του έννοια και με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, αρχίσαμε να ακούμε για εκκενώσεις καταλήψεων, για συλλήψεις παραβατών με μολότοφ στα πανεπιστήμια, για βιβλιοθήκες στη θέση καταλήψεων, για εκκένωση της Πρυτανείας του ΕΜΠ».

Και πρόσθεσε: «Πάμε στο τώρα. Πρώτον, όποτε καλούνται οι Αρχές, επεμβαίνουν. Αυτό, λοιπόν, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας. Ο στόχος της Κυβέρνησης αυτής, είναι να μην είναι καν είδηση, όπως σε καμία άλλη παραβατική περίπτωση, η δημιουργία δικογραφίας και η σύλληψη ενός παραβατικού. Παραβατικός είναι κι αυτός ο οποίος κάνει κατάληψη. Τελεία, παύλα, παράγραφος! Αυτός είναι ο στόχος».

Σε ερώτηση αν είναι ληστής αυτός που κάνει κατάληψη απάντησε: «Παράνομη πράξη είναι και η ληστεία, παράνομη πράξη είναι και η κατάληψη. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι πρέπει να έχουν σε αυτή τη χώρα ασυλία και ενώ παρανομούν, να πρέπει να εξαιρούνται της παρανομίας - και οι περισσότεροι εξ αυτών είναι 30 και 40 ετών, δεν έχουν καμία σχέση με το πανεπιστήμιο - για την παρανομία αυτή που διαπράττουν στο πανεπιστήμιο».

Και υπογράμμισε ως δεν υπάρχει περίπτωση που να έχουν κληθεί οι Αρχές και να μην έχουν επέμβει ή αν έχει γίνει αυτό κακώς είχε συμβεί και ερευνάται στη Δικαιοσύνη.

«Είναι προφανές ότι έχουμε, ακόμα, πολύ δρόμο να διανύσουμε. Έχουμε διανύσει μια πολύ μεγάλη απόσταση, αλλά έχουμε να διανύσουμε μια ακόμα μεγαλύτερη απόσταση σ' αυτό το θέμα. Δεν θα κρύψω τα λόγια μου. Προφανώς, το γεγονός ότι, πλέον, έχουμε την Αστυνομία να μπαίνει όταν τελείται μια παράνομη πράξη -όχι τιμωρητικά, όχι καταχρηστικά- για να εκκενώσει καταλήψεις, να θωρακίσει να γίνουν βιβλιοθήκες, να απελευθερώσει χώρους, όπως έχει γίνει σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, αν όχι ένα, περισσότερα βήματα. Έχουμε να κάνουμε και άλλα βήματα; Ναι, αλλά θα τα κάνουμε το συντομότερο δυνατό, όποτε καλούνται οι Αρχές, αλλά και αυτεπαγγέλτως σε πολλές περιπτώσεις. Αλλά, αυτή τη στιγμή εκρίθη ότι έπρεπε να δοθεί και αυτή η εναλλακτική για να μην τιναχθεί το εξάμηνο στον αέρα. Δεν σημαίνει ότι θα πάμε πίσω αυτό το οποίο έχουμε ως βασική μας βούληση, να καθαρίσουν τα Πανεπιστήμια από οποιαδήποτε μορφή παραβατικότητας. Οι παραβατικοί είναι παραβατικοί και δεν έχουν χρώμα, δεν έχουν κόμμα και αν ανήκουν κάπου δεν σημαίνει ότι εξαιρούνται του ελέγχου των Αρχών, επειδή όλα αυτά τα χρόνια είχαν μια ασυλία», ανέφερε.

Απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη που δήλωσε ότι είναι πολιτικοί δορυφόροι του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε πως ίσως είναι καλύτερο, αντί να κάνει επιθέσεις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να διατυπώσει μια συγκεκριμένη πρόταση.

Μετά από σχετική ερώτηση για τη ΝΔ ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι το κυβερνών κόμμα το 2023 και ενώ κυβερνούσε τέσσερα χρόνια, πέτυχε να αυξήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε μια δύσκολη συγκυρία πολλών εισαγόμενων κρίσεων.

«Αυτό σημαίνει, προφανώς, ότι αυτή η εκλογική επιτυχία βασίστηκε, πρώτον και κυριότερο στους διαχρονικούς υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας, αυτούς οι οποίοι ποτέ δεν έφυγαν και σε πάρα πολύ δύσκολες εποχές στήριξαν, αλλά και σε ανθρώπους οι οποίοι, ενδεχομένως, για πρώτη ή μια από τις πρώτες φορές υποστήριξαν το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή τη στιγμή μια χώρα η οποία πέρασε μια παρατεταμένη οικονομική κρίση, με πολύ δύσκολες αποφάσεις, η εποχή απαιτεί συνθέσεις, απαιτεί συμπράξεις, απαιτεί μια νέα λογική. Ποτέ, όμως, ποτέ χωρίς να φεύγουμε από τις ιδέες μας, από την ιδρυτική μας διακήρυξη. Αυτό κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έρχονται άνθρωποι -το ξαναλέω- και συστρατεύονται με τη Νέα Δημοκρατία, με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, με αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε. Αυτοί έρχονται και τιμούν τις διαχρονικές μας διεκδικήσεις και με την παρουσία τους στέλνουν ένα μήνυμα», σημείωσε.

Τέλος για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια δήλωσε πως στόχος είναι μέσα στις πρώτες δεκαπέντε μέρες του Φεβρουαρίου να είναι νόμος του Κράτους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ