Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η μίνι διήμερη συνάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες, με τη συνεδρίαση της Παρασκευής να έχει αρχίσει από το μεσημέρι ως αργά το βράδυ και τη χθεσινή να είναι ολοήμερη.
Το παρασκήνιο ήταν πλούσιο και καλύφθηκε ευρέως από τα Μέσα Ενημέρωσης, τόσο που σε μεγάλο βαθμό έπαψε να είναι «παρασκήνιο».
Τελικά έδωσαν το «παρών» ο Παύλος Πολάκης, παρά τη δημόσια σύγκρουση με τον Στέφανο Κασσελάκη προ ημερών για το γάμο των ομοφύλων ζευγαριών, η Κυριακή Μάλαμα που αρχικά είχε πει ότι δεν θα πάει γιατί «με πειράζει το πλοίο», ενώ η Έλενα Ακρίτα που είχε απορρίψει σε πρώτη αντίδραση την πρόσκληση Κασσελάκη κι είχε αντιπροτείνει η συνάντηση να γίνει συμβολικά σε μια πληγείσα περιοχή όπως η Θεσσαλία, τελικά, όπως έγραψε στα social «έβαλα τις ενστάσεις μου κι ένα δεύτερο πουλόβερ στη βαλίτσα» κι εμφανίστηκε στις Σπέτσες. Ακόμα κι ο Όθων Ηλιόπουλος ταξίδεψε από τις μακρινές Ηνωμένες Πολιτείες για να βρεθεί το διήμερο στις Σπέτσες.
Η πλειοψηφία των βουλευτών που έκαναν εισηγήσεις, είχαν μαζί τους και το απαραίτητο powerpoint, όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος του κόμματος, ώστε να αποφεύγονται οι γενικολογίες και οι πλατιασμοί.
Οι εισηγήσεις τέθηκαν κάτω από τον γενικό τίτλο της συνάντησης «Εθνικό Σχέδιο για το Ελληνικό Όνειρο». Πηγές μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν χθες ότι κάποιες από τις εισηγήσεις ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και αξίζει να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα του κόμματος. Για κάποιες άλλες εκφράστηκαν αμφιβολίες.
Διαβάστε επίσης: Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Μποφόρ στη ΝΔ, αλλά και σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ - Σε αναταραχή το πολιτικό σύστημα
Στόχος δεν ήταν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Ωστόσο η πρόθεση του Στέφανου Κασσελάκη που διοργάνωσε τη συνάντηση στις Σπέτσες και κατέβαλε πολλές προσπάθειες ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απουσίες -κι αυτές να είναι δικαιολογημένες- δεν ήταν να εκπονηθεί το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η εργασιοθεραπεία των Σπετσών περισσότερο αποσκοπούσε στην οργανωμένη κομματική δουλειά των υπευθύνων για τομείς κυβερνητικής πολιτικής, παρά για να συνταχθεί ένα πρόγραμμα.
Πολύ περισσότερο, ο Στέφανος Κασσελάκης γνωρίζει καλά ότι πριν φτάσει στο προγραμματικό, είναι μεγάλη η ανάγκη του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ να αποκαταστήσει πλήρως τους ψυχικούς δεσμούς μεταξύ των βουλευτών του, κι αργότερα και των μελών του.
Οι δυο συντριπτικές ήττες των εκλογών του 2023 και το εφιαλτικό επόμενο διάστημα με τις αλλεπάλληλες αποχωρήσεις και διασπάσεις, έπληξαν καθοριστικά τόσο το ηθικό των μελών και των στελεχών του κόμματος, όσο και την πίστη τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξαναγίνει ένα κόμμα εξουσίας.
Η επικράτηση αυτής της αντίληψης στο εσωτερικό του κόμματος δημιούργησε κινδύνους διαλυτικών φαινομένων. Συνεπώς η προτεραιότητα Κασσελάκη ήταν και είναι η αποκατάσταση πρώτα της ψυχικής ενότητας, στη συνέχεια της πολιτικής και αργότερα της προγραμματικής αποσαφήνισης.
Άλλωστε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αυταπάτες: Οι βουλευτικές εκλογές αργούν, άρα έχει στη διάθεσή του τουλάχιστον τρία χρόνια μέχρι να μπει στην προεκλογική εκστρατεία και να χρειαστεί ένα πρόγραμμα.
Πολλά, πάρα πολλά μεσολαβούν έως τότε: Πρώτον οι ευρωεκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την θέση του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ακόμα κι αν επιβιώσει από αυτή τη δοκιμασία, ο Στέφανος Κασσελάκης γνωρίζει ότι πριν φτάσει στις βουλευτικές εκλογές θα προηγηθεί ο σκληρός ανταγωνισμός του με το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη για το ποιος θα είναι εκείνος ο πολιτικός φορέας ο οποίος θα αντιπαρατεθεί με τη Νέα Δημοκρατία.
Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Στις 25 Ιανουαρίου ξεκινά η διαδικασία κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου
Η σειρά των προτεραιοτήτων
Συμπερασματικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει τα πράγματα σε μια σειρά: Πρώτα αποκαθίσταται η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ στην πράξη, μετά τις εκφυλιστικές περιπέτειες των προηγούμενων μηνών.
Δεύτερον επιβιώνει στις προσεχείς ευρωεκλογές. Τρίτον δίνει με νικηφόρα προοπτική τη μάχη με το ΠΑΣΟΚ με «έπαθλο» την ιδιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μετά από όλα αυτά φτάνει η αναμέτρηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οπότε θα χρειαστεί πρόγραμμα.
Για όλα αυτά, άφησε τους βουλευτές να αναπτύσσουν τις ιδέες τους μέσα από τις powerpoint εισηγήσεις τους, με μόνη έγνοια να κρατήσει μερικές πραγματικά καλές ιδέες από όσες ακούστηκαν στις Σπέτσες, για τη σύνταξη του προγράμματος «όταν έλθει η ώρα».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!