Στις περισσότερες πολιτικές συζητήσεις της περιόδου που διανύουμε, καταγράφεται ένα παράδοξο: σχεδόν όλοι καλούνται να σχολιάσουν την δημοσκοπική εκτόξευση της Πλεύσης Ελευθερίας, χωρίς όμως να συμμετέχει κανένας εκπρόσωπος του συγκεκριμένου κόμματος!
Πράγματι, ολόκληρο το πολιτικό σύστημα απασχολείται με την παγίωση της Πλεύσης Ελευθερίας στη δεύτερη θέση όλων των δημοσκοπήσεων και την ουσιαστική ανάδειξή της de facto σε αντίπαλο δέος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.
Ανησυχία
Αυτή η ραγδαία άνοδος της Πλεύσης Ελευθερίας έχει προκαλέσει ανησυχίες σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αλλά επίσης αναγκάζει την πρόεδρό της, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε άμεσες πρωτοβουλίες ώστε να διαψεύσει τις «Κασσάνδρες» που προεξοφλούν την παροδικότητα του «φαινομένου Ζωή» και την επιστροφή της Πλεύσης Ελευθερίας στα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά περί το ποσοστό που αποτελεί όριο εισόδου στη Βουλή.
Κοινός τόπος όλων, εντός κι εκτός κόμματος, είναι ότι η Πλεύση ωφελήθηκε τα μέγιστα από το ότι επί περίπου δυο μήνες η πολιτική ζωή απασχολείτο σχεδόν αποκλειστικά με το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών και μάλιστα μέσα σε ένα εξόχως συναισθηματικό περιβάλλον, το οποίο επέτρεψε στους οξείς τόνους και τις υπερβολές της κ. Κωνσταντοπούλου να βρουν ευήκοα ώτα σε σημαντική μερίδα της κοινωνίας που ρέπει προς τον λεγόμενο αντισυστημισμό.
Οι εκτιμήσεις
Από εδώ και πέρα, όμως, οι εκτιμήσεις διαφέρουν: Η αντίληψη που κυριαρχεί μεταξύ των αντιπάλων του κόμματος, είναι ότι όσο τα Τέμπη χάνουν την αποκλειστικότητα της πολιτικής συζήτησης, τόσο τα ποσοστά της Πλεύσης θα υποχωρούν. Ως κύριους παράγοντες αυτής της εξέλιξης, αναφέρουν την έλλειψη σαφούς και πειστικού προγραμματικού λόγου και την απαγόρευση συμμετοχής των βουλευτών και άλλων κομματικών στελεχών σε τηλεοπτικές συζητήσεις με πολιτικούς τους αντιπάλους.
Αντίθετα, όσοι πιστεύουν ότι η εκτόξευση του κόμματος δεν είναι συγκυριακή αλλά έχει μονιμότερα χαρακτηριστικά, επισημαίνουν ότι η απουσία πειστικής αντιπολίτευσης έως τώρα είναι που έδωσε την ευκαιρία στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και το επιτελείο της να αναδειχθούν εκείνοι ως εναλλακτική πρόταση απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση. «Τα Τέμπη» λένε, «έδειξαν ότι η κοινωνία αποζητάει μια αντιπολίτευση εντελώς διαφορετική από τα συστημικά κόμματα που κυβέρνησαν στο παρελθόν, γι αυτό πυκνώνουν τις τάξεις -και μάλιστα προερχόμενοι από όλο το πολιτικό φάσμα- της Πλεύσης Ελευθερίας. Στο χέρι μας είναι να μην τους απογοητεύσουμε». Σημειώνουν, παράλληλα, ότι η Πλεύση δεν είναι ένα καινούργιο κόμμα, αλλά υπάρχει από το 2016, οπότε έχει δώσει τις δικές του εξετάσεις στο εκλογικό σώμα και η σημερινή προτίμηση μεγάλου μέρους του προς το κόμμα, δεν είναι συγκυριακή.
Τι λένε στην Πειραιώς
Παρά τα επιμέρους ευρήματα μερικών μετρήσεων, η Νέα Δημοκρατία δεν θεωρεί ότι κινδυνεύει να χάσει υποστηρικτές της προς την Πλεύση Ελευθερίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου και την οδό Πειραιώς θεωρούν ότι τα κοινά στα οποία απευθύνονται τα δυο κόμματα είναι τελείως διαχωρισμένα μεταξύ τους. Μάλιστα, η γραμμή της κυβέρνησης είναι να δίνει «πόντους» στη Ζωή Κωνσταντοπούλου σε βάρος των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, θυμίζοντας ότι ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας και προσθέτοντας ότι το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου είναι το «πρωτότυπο» του λαϊκισμού και το ΠΑΣΟΚ το αντίγραφο.
Προσθέτουν δε, ότι η σύγκρουση της Πλεύσης με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και με τον Αλέξη Τσίπρα πριν καν εκείνος επανέλθει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, εντείνουν την εικόνα μιας «αντιπολίτευσης- Βαβέλ» που έχει τεράστιες διαφορές στο εσωτερικό της, οι οποίες κάνουν αδύνατη μια προοπτική μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας.
→ Διαβάστε επίσης: Κ. Μητσοτάκης: Σχέδιο για 30% στις δημοσκοπήσεις με μεγάλες παροχές και περιοδείες
Στην Πλεύση
Στο στρατόπεδο της Πλεύσης, εκφράζεται η εκτίμηση ότι οι αλλεπάλληλες παροχές που εξαγγέλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι ανά πάσα ώρα μπορεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, και γι αυτό προετοιμάζονται: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν δέχεται στα ψηφοδέλτιά της νυν και πρώην βουλευτές άλλων κομμάτων, που βλέποντας τις νέες προοπτικές της Πλεύσης, αναζητούν εκεί την πολιτική τους επιβίωση. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολη και με υψηλή επικινδυνότητα η προσπάθεια να βρει στελέχη που ταυτόχρονα θα της είναι πιστά, θα εκφράζουν την οξύτητα και τις «γωνίες» του πολιτικού λόγου της και θα μπορούν να σταθούν με επάρκεια στις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις με πολιτικούς τους αντιπάλους.