Η κυβέρνηση ξεκινά τη μεγάλη μάχη στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και στην κοινωνία, για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και τη λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων και στη χώρα μας. Το ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά την τελευταία του ομιλία, πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς, δείχνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία, μόλις λίγους μήνες μετά την επανεκλογή της στην κυβέρνηση κι ενώ στην ουσία δεν υπάρχει αξιόμαχη αντιπολίτευση, ανοίγει αυτό το μεγάλο ζήτημα έχοντας εμπεδώσει απόλυτη πολιτική κυριαρχία.
«Σπάει αυγά» ο Μητσοτάκης
Η συγκυρία επιτρέπει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να «σπάει αυγά» με την εισαγωγή του θέματος στην ημερήσια διάταξη του επόμενου υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει εντός της εβδομάδος. Ακολούθως, όπως πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, το σχετικό νομοσχέδιο θα μπει σε διαβούλευση και κατόπιν θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή. Συνεπώς, θα αποτελεί, πλέον, νόμο του κράτους μέσα στον Ιανουάριο του 2024.
Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι είναι κατάλληλες οι περιστάσεις για να αναμετρηθεί «με τις δυνάμεις της στασιμότητας και της ακινησίας» όπως έλεγε τις προηγούμενες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους συνεργάτες του, όταν ελήφθη η σχετική απόφαση για εισαγωγή του νομοσχεδίου αμέσως στη διαδικασία ψήφισης.
Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι η «βαθιά Αριστερά» θα οργανώσει σειρά «ακτιβιστικών «εκδηλώσεων, ενώ μπορεί να κινητοποιηθούν και αντικοινωνικά στοιχεία που έχουν κάνει κατά καιρούς «αισθητή την παρουσία τους» στους χώρους των ΑΕΙ με κτισίματα πορτών, καταλήψεις και φασαρίες.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι στο τέλος η Νέα Δημοκρατία θα έχει κερδίσει και πολίτες που ως τώρα είτε δίσταζαν να την στηρίξουν, είτε βρίσκονταν απέναντι, ακριβώς διότι το αίτημα για ανταγωνιστικά Πανεπιστήμια είναι πια ώριμο στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας.
►Διαβάστε επίσης: Μια Σύνοδος Κορυφής, δυσκολότερη από όσο φαινόταν
Στο επίκεντρο το ΕΣΥ
Η δεύτερη εξαγγελία του πρωθυπουργού αφορά στην αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης που παίρνουν όσοι κάνουν εφημερίες στο ΕΣΥ. Πρόκειται για ένα μέτρο που εντάσσεται στην πρώτη πολιτική προτεραιότητα την οποία έθεσε ήδη πριν από τις εκλογές, αλλά και στις προγραμματικές του δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είναι η ανάταξη του ΕΣΥ και η επένδυση στην δημόσια υγεία.
Κατά τα λοιπά ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς ως «ιστορική τομή» καθώς είναι ο πρώτος μετά από περίπου μιάμιση δεκαετία που συντάσσεται ενώ η χώρα έχει κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.
Συνέδεσε την εξέλιξη αυτή με την προσωπική του δέσμευση ότι θα το έχουμε πετύχει μέσα στο 2023 και τόνισε την αξία της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι πολίτες στις προσπάθειες της κυβέρνησης και οι ξένοι επενδυτές στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.
Στη δική του ομιλία ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι ο νέος προϋπολογισμός διευρύνει τις ανισότητες στην κοινωνία και υποθηκεύει το μέλλον της χώρας.
►Διαβάστε επίσης: Προϋπολογισμός 2024: Σε θέσεις μάχης κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την οικονομία - Η γραμμή της ΝΔ και η στάση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
«Ναι» από ΣΥΡΙΖΑ στις αμυντικές δαπάνες
Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει τον προϋπολογισμό, ωστόσο δίνει θετική ψήφο στις αμυντικές δαπάνες, καθώς «προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα και είναι η αμυντική θωράκιση της χώρας και η επαρκής άμυνα».
Παράλληλα με την κριτική του στην κυβέρνηση, ο Σωκράτης Φάμελλος κατέγραψε τη διαφοροποίησή του τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη Νέα Αριστερά, λέγοντας ότι «η απάντηση δεν μπορεί να είναι η αριστερή αυθεντία ούτε ο αριστερός σκαντζόχοιρος που δεν θέλει συζήτηση και συνεργασίες», αλλά «ούτε η απάντηση μπορεί να είναι η διεκδίκηση του ποιος θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, εξέφρασε την άποψη ότι στη χώρα επικρατεί γενικευμένη ανασφάλεια. Επικέντρωσε την κριτική του στην συνεχιζόμενη ακρίβεια, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει αναγάγει τον πληθωρισμό σε ένα από τα βασικά εργαλεία άσκησης της οικονομικής της πολιτικής, η οποία βασίζεται στα υπερέσοδα που προκύπτουν από έμμεσους φόρους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι πιο ευάλωτοι αλλά και η μεσαία τάξη.
«Για να επιστρέψετε ψίχουλα στην κοινωνία με τα "αγιοβασιλιάτικα καλάθια" και τα pass. Έτσι κρατάτε σε ομηρία τους φτωχότερους Έλληνες αντί να κάνετε ουσιαστικές θεσμικές παρεμβάσεις για την προστασία τους» πρόσθεσε ό κ. Ανδρουλάκης.
Τέλος, αφιέρωσε σημαντικό τμήμα της ομιλίας του στα σκάνδαλα, για τα οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τα κρατά στο σκοτάδι.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!