Τα διαλυτικά φαινόμενα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα την μαζική αποχώρηση της «Ομπρέλας» και τη διαφαινόμενη απόσχιση και της ομάδας Αχτσιόγλου, ενεργοποίησαν νέες διεργασίες, στις οποίες αυτή τη φορά παίρνει μέρος και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.
Από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις του κ. Τσίπρα, αρχικά σε εστιατόριο των νοτίων προαστείων με τον παλαιό υπεύθυνο Τύπου του κόμματος, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, στη συνέχεια με τον διάδοχό του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη και χθες με τον στενό του συνεργάτη, Νάσο Ηλιόπουλο, διαφαίνεται η εμφανής ανησυχία του για τα τεκταινόμενα στο κόμμα του οποίου ηγήθηκε επί περίπου 15 χρόνια, καθώς και οι προσπάθειές του να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Οι εξελίξεις, πάντως, έχουν ορατό ορίζοντα το Σαββατοκύριακο, όταν η πανελλαδική συνδιάσκεψη της λεγόμενης ομάδας 6+6, δηλαδή της τάσης Αχτσιόγλου καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις. Μένει να φανεί αν οι νέες αιχμηρές δηλώσεις του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, στην συνέντευξη που έδωσε χθες βράδυ στον Αντ1 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, θα επιταχύνουν τη νέα διάσπαση φουντώνοντας την φωτιά που έχει ήδη ανάψει ή θα «παγώσουν» τις εξελίξεις. Ο κ. Κασσελάκης απευθυνόμενος στην ομάδα Αχτσιόγλου είπε ότι ελπίζει «να μην γίνουν αποστάτες»... Ειδικότερα είπε: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο, αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι, που γνωρίζουν τους αγώνες του χώρου μας θα γίνουν αποστάτες»...
Οι ενστάσεις Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, έχει ενστάσεις τόσο για την πολιτική Κασσελάκη όσο και για τη στάση των διαφωνούντων. Στη συνάντησή του με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ του επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, την ανάγκη τήρησης των όσων προβλέπονται στο καταστατικό του κόμματος, αλλά και την υποχρέωση να μην τραβά τις αντιθέσεις στα άκρα, αλλά όσο μπορεί να συνθέτει, προκειμένου να συγκρατεί στελέχη στο κόμμα.
Η δρομολόγηση των παρεμβάσεων του Αλέξη Τσίπρα αποφασίστηκε όταν ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε δημόσια ότι θα προχωρούσε σε δημοψήφισμα, προκειμένου η βάση του κόμματος να εγκρίνει τις διαγραφές των τεσσάρων (Φίλη Σκουρλέτη, Τζουμάκα και Βίτσα) οι οποίοι τελικά αποχώρησαν οικειοθελώς από το κόμμα. Κύκλοι κοντά στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωναν την άποψη ότι κάτι τέτοιο θα μετέφερε το διχαστικό κλίμα από τα ανώτερα κομματικά κλιμάκια, στην πολιτική βάση του κόμματος, με ολέθρια αποτελέσματα για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να εξηγήσει σε πρώην στενούς του συνεργάτες, όπως τον Νάσο Ηλιόπουλο, την αξία της πολιτικής ενότητας του χώρου της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να ξαναγίνει ο ένας πόλος του δικομματικού μας πολιτικού συστήματος.
Ήδη ασκούνται πιέσεις και στο άλλο μεγάλο όνομα «της τάσης Αχτσιόγλου», τον πρώην υπουργό Αλέξη Χαρίτση να αναθεωρήσει τυχόν σκέψεις του για αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρέχοντας τη διαβεβαίωση ότι οι πάντες - συμπεριλαμβανομένου του προέδρου - θα σέβονται τις διαδικασίες και το καταστατικό του κόμματος. Κι αυτά, σε μια περίοδο που κάθε μέρα κάποιος φερώνυμος εγκαταλείπει το κόμμα: Προχθές ήταν ο πρώην υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς, χθες ο επίσης πρώην υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, κι έπεται συνέχεια…
Ωστόσο ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης στη χθεσινοβραδυνή του συνέντευξη επανέλαβε ότι θέλει να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο κόμμα, στήριξε με κάθε τρόπο τον Παύλο Πολάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «παραγωγικό άνθρωπο με καλές ιδέες» ενώ επιτέθηκε κυρίως στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, για τον οποίο υπογράμμισε ότι «έχει εμμονή με την επιβολή φόρων».
Ο κ. Κασσελάκης στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα, επανέλαβε ότι το κομματικό Συνέδριο θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο ενώ χαρακτήρισε «τραμπιστές» όσους αμφισβητούν την εκλογή του, όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αμφισβήτησε την εκλογή του αντιπάλου του.
Νέο κόμμα από τον Πέτρο Κόκκαλη
Το άλλο πρόσωπο των ημερών είναι ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος χθες το απόγευμα αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το βράδυ από τη συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης εξήγγειλε τη δημιουργία νέου κόμματος, στα πρότυπα των «Πρασίνων» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πολιτικοί παράγοντες πάντως χθες υπενθύμιζαν ότι η απόφαση Τσίπρα να συμπεριλάβει τον Πέτρο Κοκκαλη σε εκλόγιμη θέση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 ήταν η αιτία να ξεσπάσει σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε κατηγορήσει τότε τον πολιτικό του αντίπαλο για διαπλοκή.
Όπως είχε πει παλαιότερα ο Πέτρος Κόκκαλης, «από το 2019… αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να δώσουμε την πολιτική διάσταση της κλιματικής δράσης, η οποία, ενώ είναι προφανής στις άλλες χώρες της Ευρώπης και σε πολλές χώρες του κόσμου, δεν είναι τόσο προφανής στην Ελλάδα. Και αυτή είναι μια συζήτηση την οποία ο κόσμος της Αριστεράς φαίνεται ότι είναι πολύ ώριμος να την ακούσει. Δηλαδή να ακούσει ότι η κλιματική κρίση δεν είναι επιφαινόμενο της οικονομίας αλλά κεντρικό οικονομικό ζήτημα. Νομίζω ότι όποιος δεν το είχε καταλάβει, το κατάλαβε αυτό το καλοκαίρι. Και αυτό θέλω να συνεχίσω να κάνω. Γιατί αυτός είναι ο λόγος που με κάνει να ασχολούμαι με την πολιτική».
Με δεδομένο πλέον το κόμμα Κόκκαλη και ειλημμένη την απόφαση της «Ομπρέλας» για τη δημιουργία νέου πολιτικού σχήματος, δημιουργούνται τείχη και χάσματα στο εσωτερικό της πολιτικής και κοινωνικής βάσης της κεντροαριστεράς, των οποίων η υπέρβοαση στο μέλλον γίνεται όλο και πιο δύσκολη…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!