Το χθεσινό ταξίδι- αστραπή του πρωθυπουργού στο Παρίσι, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο που έγινε στη γαλλική πρωτεύουσα για τις δραματικές εξελίξεις στη Γάζα, αντιμετωπίζεται διαφορετικά από κυβέρνηση κι αντιπολίτευση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε και πάλι την ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις της Ελλάδας για την αιματοχυσία στη Μέση ανατολή, δηλαδή την αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ για αυτοάμυνα μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, αλλά εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας, επανάληψη της πάγιας θέσης της Ελλάδας ότι το Μεσανατολικό πρόβλημα μπορεί να λυθεί μέσα από την προοπτική δημιουργίας δυο κρατών στην περιοχή.
Η συνάντηση με τον Μακρόν
Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο συζήτησαν τις δυνατότητες απεμπλοκής της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη Γάζα, αλλά και να κάνουν μια συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων, με δεδομένο ότι η Γαλλία αποτελεί τον στενότερο σύμμαχο της Ελλάδας εντός κι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγές της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο Παρίσι, η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμεντ Ιμπραχίμ Σταγιέχ, και η τηλεφωνική συνομιλία του προ ημερών με τον πρόεδρο των Παλαιστινίων, Μαχμούτ Αμπάς, αποτελούν προσπάθειες της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού να «εξισορροπήσουν» την εικόνα που έδωσαν κατά τις πρώτες ημέρες της κρίσης, η οποία ήταν «υπερβολικά φιλοϊσραηλινή».
Αντίθετα, η κυβέρνηση αντιτείνει ότι οι θέσεις της Ελλάδας, όπως εκφράζονται από το δίδυμο Κυριάκου Μητσοτάκη- Γιώργου Γεραπετρίτη, ήταν και παραμένουν σταθερές, χωρίς να έχουν αλλάξει από την πρώτη μέρα της νέας κρίσης. «Ο Μητσοτάκης ήταν από τους λίγους δυτικούς ηγέτες που εκλήθη κι έλαβε μέρος στη Διάσκεψη του Καΐρου, στην οποία είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλούς Άραβες ηγέτες και να τους εξηγήσει τη θέση της Ελλάδας».
Συγκλίσεις κι αποκλίσεις στη Βουλή για τα Τέμπη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε χθες το απόγευμα από τη Γαλλία, όταν ενημερώθηκε από συνεργάτες του ότι το ΚΚΕ προχώρησε σε πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, την οποία ο πρωθυπουργός αμέσως αποφάσισε να στηρίξει. Μάλιστα το ΚΚΕ προτείνει να αναζητηθούν ευθύνες για την κατάσταση στους ελληνικούς σιδηρόδρομους από το 1997, συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή και σχεδόν όλη την περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη.
Με διαφορά λίγων λεπτών, την πρόταση του ΚΚΕ αποφάσισε να στηρίξει και η Πλεύση Ελευθερίας, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει 185 ψήφους (υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές) και η σύστασή της να θεωρείται βέβαιη.
Η οργή του ΠΑΣΟΚ
Η πρόταση του ΚΚΕ και οι συγκλίσεις που αυτή πέτυχε, προκάλεσαν την οργή του ΠΑΣΟΚ το οποίο είχε προαναγγείλει ότι προτίθεται να καταθέσει πρόταση για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για το δυστύχημα στα Τέμπη. Υπενθυμίζεται ότι το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής δίνουν στις Εξεταστικές Επιτροπές αρμοδιότητες για ερευνητική δουλειά, όπως κάνει για κοινές υποθέσει ένας εισαγγελέας, έχει αρμοδιότητες ανακριτικών αρχών και ερευνά συνολικά την υπόθεση και όχι ειδικά ποινικές ευθύνες που σχετίζονται με αυτήν. Τα πορίσματα των Εξεταστικών Επιτροπών αποδίδουν πολιτικές ευθύνες, και μόνο αν βρεθούν αποχρώσες ενδείξεις για ποινικές ευθύνες, ζητάει από τη Βουλή να συσταθεί προανακριτική επιτροπή.
Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συνταχθεί εξαρχής με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, για απευθείας διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας τόνισε ότι όπως θα ψηφίσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, έτσι θα ψηφίσει και τη σύσταση Προανακριτικής!
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!