Ενα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση επεφύλασσαν οι αυτοδιοικητικές κάλπες του δεύτερου γύρου. Οι πολίτες απέρριψαν τις κυβερνητικές επιδιώξεις για 13 (Περιφέρειες) συν 3 (Μεγάλοι Δήμοι) και στο δεύτερο γύρο συνέπηξαν ετερόκλητες πλειοψηφίες, προκειμένου να εκφράσουν την επιθυμία τους να υπάρξουν δυνάμεις της αντιπολίτευσης που να ελέγχουν την κυβερνητική παράταξη.
Πράγματι, στο τετράμηνο που πέρασε από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, όταν κατεγράφη η αναλογία 41% έναντι 17%, η κυβέρνηση πέφτει από... λάθος σε λάθος, ο πρωθυπουργός έχει απομακρύνει δυο υπουργούς του και γενικότερα η έλλειψη αντιπολίτευσης οδηγεί σε παραπατήματα που μπορεί να αποβούν κρίσιμα για τις περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις.
Οι αντάρτες και ο Δούκας
►Διαβάστε επίσης: Νέα εποχή στον Δήμο Αθήνας: Μεγάλη νίκη του Χάρη Δούκα - «Η πόλη αλλάζει σελίδα»
Το πιο χαρακτηριστικό μήνυμα είναι η μεγάλη ανατροπή που πέτυχε στον Δήμο της Αθήνας ο Χάρης Δούκας, ο οποίος υπερίσχυσε κατά κράτος του Κώστα Μπακογιάννη (56%-44%) παρά το ότι μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα ο νέος Δήμαρχος είχε πάρει μόλις 14% έναντι 41% του αντιπάλου του.
Κατά τα λοιπά, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η Ρόδη Κράτσα ηττήθηκε καθαρά από τον «αντάρτη» της κεντροδεξιάς Γιάννη Τρεπεκλή, στο Βόρειο Αιγαίο ο νυν Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, επίσης «αντάρτης» της Νέας Δημοκρατίας επανεξελέγη έναντι του αντιπάλου του, Αλκιβιάδη Στεφανή, στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη ο Χρήστος Μέτιος θα παραδώσει την θέση του στον Χριστόδουλο Τοψίδη, ενώ ο μόνος που εξελέγη έχοντας τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Δημήτρης Πτωχός στην Πελοπόννησο, έναντι του Πέτρου Τατούλη.
►Διαβάστε επίσης: Σε τέσσερις Περιφέρειες έχασε από «αντάρτες» η Νέα Δημοκρατία
Αυτοδιοικητικά ερείσματα
Η Νέα Δημοκρατία έχασε καθαρά και τη μάχη της Θεσσαλίας, καθώς ο Κώστας Αγοραστός ηττήθηκε πεντακάθαρα από τον Δημήτρη Κουρέτα (59% έναντι 41%), αλλά και τον Δήμο Θεσσαλονίκης όπου ο Κώστας Ζέρβας ηττήθηκε από τον Στέλιο Αγγελούδη.
Έτσι ο αυτοδιοικητικός χάρτης αναδιαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό μετά τα χθεσινά αποτελέσματα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδίως το ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως ο ΣΥΡΙΖΑ, αποκτούν ή διατηρούν αυτοδιοικητικά ερείσματα, που μπορούν να τους χρησιμεύσουν ως πρόπλασμα πολιτικής κι εκλογικής ανόδου.
Καταλύτης εξελίξεων
Όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβερνητική πλευρά έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι καταγραφές των πολιτικών δυνάμεων σε Περιφέρειες και μεγάλους δήμους έγιναν κυρίως την πρώτη Κυριακή, και γι αυτό επιχείρησε να αναδείξει το ετερόκλητο της ψήφου που οδήγησε στην εκλογή όσων βρέθηκαν απέναντι στους υποψηφίους που εκείνη στήριζε επίσημα.
Από σήμερα τα κυβερνητικά επιτελεία θα αναλύσουν τη λαϊκή ψήφο και ίσως αυτή αποτελέσει τον καίριο παράγοντα για επίσπευση των αποφάσεων Μητσοτάκη περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, κάτι που εξετάστηκε μετά τη δεύτερη αποπομπή υπουργού (Βαρβιτσιώτης) αλλά εκείνες τις ημέρες, οι τελικές αποφάσεις μετατέθηκαν για μετά τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης.
Ανησυχητική η πρωτοφανής αποχή
Ωστόσο, πέρα από τα ποσοστά και τις νέες ισορροπίες που αυτά διαμόρφωσαν, το πλέον ανησυχητικό φαινόμενο και της χθεσινής εκλογικής μέρας είναι η πρωτοφανής αποχή των πολιτών από τις κάλπες.
Σχεδόν οι 7 στους δέκα Έλληνες κι Ελληνίδες αρνήθηκαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, δηλαδή το ύψιστο δικαίωμα του πολίτη σε μια Δημοκρατία.
Η αποστροφή των πολιτών από την ψηφοφορία σε τόσο μεγάλο ποσοστό ερμηνεύεται από τους περισσότερους πολιτικούς παράγοντες ως δυσαρέσκεια για το πολιτικό σύστημα συνολικά, για τον θεσμό της αυτοδιοίκησης και για τις επιδόσεις των αυτοδιοικητικών παραγόντων ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτηαπς καθενός ή καθεμιάς από αυτούς.
«Αυτή η τεράστια αποχή ανοίγει δυστυχώς το δρόμο για επανεμφάνιση κι ίσως επικράτηση ακραίων στοιχείων που επιβουλεύονται τη Δημοκρατία» λέει στην «Η» βουλευτής με πολλά χρόνια εμπειρίας στην πολιτική. Γι αυτό το εξαιρετικά προβληματικό φαινόμενο, δεν ακούσαμε τίποτα από τις χθεσινές δηλώσεις νικητών και ηττημένων…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!