Για τις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) είναι προγραμματισμένη η συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 78ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στο «Σπίτι της Τουρκίας» στην αμερικανική μεγαλούπολη, στη δεύτερη κατ’ ιδίαν συνάντησή τους μέσα σε μόλις δυο μήνες, καθώς η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Στο τραπέζι της συνάντησης των δυο ηγετών βρίσκονται όλα τα θέματα που απασχολούν τις δυο χώρες, από τη μοναδική διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα, δηλαδή την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) έως τα «παράπονα» των Τούρκων για τη Δυτική Θράκη και από τις κοινές αποστολές βοήθειας στις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τις δυο χώρες έως τις ευκαιρίες συνεργασίας στο πλαίσιο μιας γεωπολιτικής αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου με άξονα τα ενεργειακά ζητήματα.
Οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας
Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης φρόντισε να υπενθυμίσει τις κόκκινες γραμμές της χώρας μας, όταν είπε ότι «ένας εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία μπορεί να βασίζεται μόνο στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων του Δικαίου της Θάλασσας και των συνθηκών που θεσπίζουν την κυριαρχία των κρατών, τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα τους».
Παράλληλα όμως η ελληνική πλευρά προβάλλει και τους τρεις πυλώνες της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι και συνεχίζεται, υπό την διακριτική εποπτεία των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα της Γερμανίας.
Ο πρώτος πυλώνας είναι ο πολιτικός διάλογος, με την ευθύνη της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η θετική ατζέντα που θα έχει θετικά μέτρα και για τις δύο χώρες, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, ενώ ο τρίτος πυλώνας είναι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Γεραπετρίτης, «αυτός ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει συναντήσεις και για τους τρεις πυλώνες τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και μέχρι το τέλος του έτους αναμένουμε να έχουμε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας (high level cooperation council) μεταξύ των δύο κυβερνήσεων προκειμένου να υπογράψουν ένα σύνολο συμφωνιών».
Ο σκοπός των συναντήσεων και το «θέλω» του Κυριάκου Μητσοτάκη
Σκοπός της ελληνικής πλευράς είναι από τη μια μεριά η παράταση της περιόδου νηνεμίας στα ελληνοτουρκικά, κάτι που διαφαίνεται κι από τη συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα χθες ο κ. Ερντογάν, στην οποία εξέφρασε την «παλαιά φιλία» που δένει τις δυο χώρες, κι από την άλλη η διερεύνηση των πραγματικών περιθωρίων υλοποίησης της θετικής ατζέντας, δηλαδή των μεγάλων θεμάτων που απασχολούν την Αθήνα και την Άγκυρα.
Πράγματι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε πολύ να συμφωνήσουν οι δυο κυβερνήσεις σε ένα συνυποσχετικό, ώστε να παραπέμψουν τη διαφορά στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Ωστόσο, επειδή γνωρίζει τις τεράστιες δυσκολίες μια τέτοιας εξέλιξης, συμβιβάζεται και με την παράταση της περιόδου των «ήρεμων νερών» μεταξύ των δυο πλευρών του Αιγαίου.
Ωστόσο, υπάρχουν πολύ σημαντικοί παράγοντες που ενώνουν τις δυο χώρες, αντί να τις χωρίζουν. Κυριότερη είναι η απειλή της κλιματικής κρίσης στις δυο χώρες, που μπορεί να απαιτήσει τεράστια κονδύλια πρόληψης κι αποκατάστασης των καταστροφών, τα οποία ίσως θέσουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες Μητσοτάκη και Ερντογάν για οικονομική ανάπτυξη των δυο χωρών.
Λύση αποτελεί η πολύπλευρη συνεργασία των κυβερνήσεων Αθήνας και Άγκυρας με άξονα την πολιτική προστασία, την εμπλοκή των στρατών στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων και συνεπώς τη στενότερη (και) στρατιωτική συνεργασία απέναντι σε φυσικές καταστροφές κάθε είδους.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!