Η απουσία αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου και οδηγεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει πράξη τη δημόσια τοποθέτησή του ότι «θα γίνουμε αντιπολίτευση του εαυτού μας».
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη εντοπίσει σημαντικές αδυναμίες, που θεωρείται ότι πηγάζουν ακριβώς από το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μπει σε μια μακρά περίοδο περιδίνησης κι αναζήτησης μιας νέας πολιτικής ταυτότητας, ώστε να διεκδικήσει στο μέλλον και πάλι την εξουσία. Από την άλλη μεριά, το ΠΑΣΟΚ αναζητεί ένα παραγωγικό μείγμα συναίνεσης κι αντιπολίτευσης, με το μάτι στους κεντρώους, τους οποίους διεμβόλισε σε εντυπωσιακό βαθμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία, διπλή εκλογική αναμέτρηση.
Τριβές και προβλήματα σε επιμέρους υπουργεία
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν τα δυο φανερά προβλήματα που λύθηκαν μετά την αποφασιστική παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος απέπεμψε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη και δρομολόγησε την αλλαγή του προσώπου του υποψηφίου περιφερειάρχη Αττικής, λίγες μόνον εβδομάδες μετά τη δημόσια στήριξη που παρείχε στον Γιώργο Πατούλη.
Πέρα από αυτά τα κρούσματα που ήλθαν στη δημοσιότητα, οι επιτελείς του κ. Μητσοτάκη έχουν ήδη καταγράψει τριβές και μικροπροβλήματα σε επιμέρους υπουργεία, τα οποία όμως δεν έχουν υπερβεί τα όρια, συνεπώς το Μαξίμου εκτιμά ότι μπορεί να τα διαχειριστεί, πριν γίνουν «Μηταράκης» και «Πατούλης».
Οι αθέατες πτυχές των περιπτώσεων Μηταράκης - Πατούλης
Πηγές του πρωθυπουργικού επιτελείου έλεγαν στην «Η» ότι πίσω από τις δυο υποθέσεις υπάρχουν αθέατες πτυχές της πολιτικής, που όμως «βάρυναν» στις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού.
Ειδικότερα, οι πηγές αυτές θύμιζαν ότι εξαρχής ο Νότης Μηταράκης είχε επιλεγεί για άλλο υπουργείο (Ναυτιλίας) αλλά μια «τράμπα» της τελευταίας στιγμής, πριν την ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος, έστειλε στον Πειραιά τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και στην Κατεχάκη τον Νότη Μηταράκη.
Πρόσθεταν μάλιστα ότι αν είχαν δει πιο γρήγορες και περισσότερο αποτελεσματικές κινήσεις από τον νέο υπουργό, ο οποίος μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης είχε παραλάβει τον δικό του «μπλε» φάκελο, ίσως ο χειρισμός της απουσίας του από την Αθήνα την ώρα των πυρκαγιές να ήταν κάπως διαφορετικός.
Αντ΄ αυτών, είχαμε τις «εξαγγελίες» για δήθεν κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και τις γραφικότητες για «έφιππη αστυνομία» πέριξ της πλατείας Συντάγματος.
Όσο για την περίπτωση Πατούλη, είναι προφανές ότι στο σκεπτικό του Μαξίμου δεν ήταν το περίφημο ζεϊμπέκικο, αλλά οι δεύτερες σκέψεις που έγιναν μετά την ανακοίνωση της στήριξής του, καθώς, όπως λέει κυβερνητική πηγή «το ύφος της εξουσίας στην Περιφέρεια Αττικής δεν ήταν εναρμονισμένο με το κυβερνητικό».
Οι χειρισμοί Μητσοτάκη ελαχιστοποιούν τις απώλειες
Το πρωτόγνωρο είναι ότι ο μεν πρωθυπουργός γίνεται, όπου χρειαστεί… αντιπολίτευση του εαυτού του, ωστόσο οι χειρισμοί είναι τέτοιοι που ελαχιστοποιούν τις απώλειες:
Τόσο ο Παναγιώτης Νίκας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, που δεν στηρίζεται εκ νέου, όσο και ο Γιώργος Πατούλης στην Αττική, πείστηκαν να μην είναι «αντάρτες» υποψήφιοι απέναντι στους κ.κ. Πτωχό και Χαρδαλιά, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η νίκη του «γαλάζιου» υποψήφιου.
Δεν συνέβη το ίδιο βέβαια και στο Βόρειο Αιγαίο όπου ο κ. Μουτζούρης θα είναι και πάλι υποψήφιος ως «αντάρτης» απέναντι στον επίσημο κυβερνητικό υποψήφιο, Αλκιβιάδη Στεφανή.
Όπως προσθέτουν κυβερνητικές πηγές «οι Έλληνες πολίτες όπλισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αξιοσημείωτη πολιτική ισχύ στις τελευταίες εκλογές, η οποία του επιτρέπει να στρέφεται και εναντίον εκείνων των καταστάσεων στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, που κρατούν το κόμμα σε άλλες εποχές, ενώ τώρα χρειάζεται γρήγορη ανάπτυξη των πολιτικών που ενέκριναν οι πολίτες, από νέα κι άφθαρτα πρόσωπα που τις πιστεύουν και μπορούν να τις υλοποιήσουν».
Προσθέτουν δε, ότι όποτε κι όπου χρειαστεί, οι περιπτώσεις Μηταράκη και Πατούλη θα επαναληφθούν…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!