Οι προεκλογικοί αγώνες ολοκληρώνονται την τελευταία εβδομάδα με κεντρικές ομιλίες των αρχηγών στις μεγάλες πόλεις, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, ωστόσο, οι γεωγραφικές προτεραιότητες των κομμάτων δεν συμβαδίζουν πάντοτε με τις πόλεις στις οποίες υποχρεωτικά ολοκληρώνουν τις προεκλογικές τους προσπάθειες.
Για την εκλογική μάχη της Κυριακής, η Μακεδονία -πέραν των δυο εκλογικών περιφερειών της Θεσσαλονίκης που αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο- συνεχίζει να αποτελεί «μήλο της έριδος» μεταξύ Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όπως συνέβαινε και πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, μόνο που τώρα οι λόγοι για καθένα από αυτά τα κόμματα είναι διαφορετικοί.
Οι μονοεδρικές
Οι δυο μονοεδρικές της περιοχής, η Καστοριά και τα Γρεβενά, αποτελούν μια κατηγορία, καθώς η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να επικρατήσει άνετα και να εκλέξει τον μοναδικό βουλευτή στην καθεμιά εκλογική περιφέρεια από τις δυο.
Στην Καστοριά, τα πράγματα στις τρεις πρώτες θέσεις είναι ξεκάθαρα, με τη ΝΔ να έχει λάβει το Μάιο 46,8%, τον ΣΥΡΙΖΑ καθαρά δεύτερο με 21% και το ΠΑΣΟΚ τρίτο και χαμηλά, με 8,6%.
►Διαβάστε και: Κυρ. Μητσοτάκης: Καμία συνεκμετάλλευση ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο
Τα μικρότερα κόμματα επίσης δεν παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες σε σχέση με το πανελλήνιο ποσοστό τους.
Παρόμοια είναι η εικόνα και στα Γρεβενά, με τη ΝΔ να έχει το 44,3%, τον ΣΥΡΙΖΑ να αγγίζει το 21,8% και το ΠΑΣΟΚ να ενισχύεται με 12,9%. Κι εδώ τα μικρά κόμματα κινούνται κάτω από το 3%.
Στο επίκεντρο Φλώρινα και Κοζάνη
Πέραν αυτών, η Νέα Δημοκρατία θέλει να αυξήσει τα εκλογικά της ποσοστά στη Φλώρινα (38,1%) όπου είναι αρκετά χαμηλότερα από τον πανελλήνιο μέσο όρο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ήταν το Μάιο ενισχυμένα (24,7% και 13,1%) και τα δυο δεξιά κόμματα (Ελληνική Λύση και Νίκη) κέρδισαν πάνω από 4%.
Την ίδια επιδίωξη έχει η ΝΔ και στην Κοζάνη όπου έλαβε 38,6%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε στον πανελλήνιο μέσο όρο του (20,7%) και το ΠΑΣΟΚ βγήκε ενισχυμένο με 13,2%. Κοντά στο 5% ήταν η Νίκη και στο 4,5% η Ελληνική Λύση, άρα η ΝΔ χρειάστηκε να πείσει πολίτες που κυρίως ψήφισαν κόμματα δεξιότερα από αυτήν.
Κοντά στο εκλογικό της ποσοστό πανελλαδικά βρέθηκε η ΝΔ στις υπόλοιπες περιφέρειες της Μακεδονίας (Πέλλα 41%, Σέρρες 47%, Κιλκίς 40,6%, Δράμα 39,4%, Ημαθία 40,8%, Πιερία 41,1%, Χαλκιδική 39,9%, Καβάλα 43,6%) αλλά ανησυχεί για την ενίσχυση των δεξιών κομμάτων και στις τρεις περιφέρειες της Μακεδονίας, Κεντρική Δυτική και Ανατολική (Στην Πιερία η Ελληνική Λύση είχε 7,6% κι η Νίκη 7,5%, στην Ημαθία η Ελληνική Λύση 7,8% κι η Νίκη 5,8%, στην Πέλλα αντίστοιχα 7,1% και 6,1%, στο Κιλκίς 6,9% και 5,2%, στις Σέρρες 7% και 4,1%, στη Χαλκιδική 6,8% και 5,4% και στη Δράμα 6,9% και 5,3% αντίστοιχα).
►Διαβάστε και: Αλ. Τσίπρας: Συσπείρωση για να βάλουμε φραγμό σε μια ασύδοτη Δεξιά διακυβέρνηση
Με το... άγχος του ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ
Στον ΣΥΡΙΖΑ η προσοχή τους είναι στραμμένη στις εκλογικές περιφέρειες της Μακεδονίας που η απόστασή τους από το ΠΑΣΟΚ είναι μικρότερη σε σχέση με την πανελλαδική τους διαφορά στα ποσοστά και, συνεπώς υπάρχει de facto ένας ανταγωνισμός για τη διασφάλιση της δεύτερης θέσης από πλευράς Κουμουνδούρου κι αντιστοίχως της αμφισβήτησής της από την Χαριλάου Τρικούπη: Στη Δράμα το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα με 16,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ τρίτος με 13,9%, όπως και στο Κιλκίς (ΠΑΣΟΚ 17,3%, ΣΥΡΙΖΑ 13,6%)
Στην Καβάλα ο ΣΥΡΙΖΑ υπερίσχυσε αλλά με διαφορά κάτω του 5% (ΣΥΡΙΖΑ 16,1%, ΠΑΣΟΚ 11,3%), στις Σέρρες επίσης το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα πήγε άσχημα και έχει επισφαλή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ (14,7% έναντι 10,9%), στη Χαλκιδική τα δυο κόμματα σχεδόν ισοψήφισαν (ΣΥΡΙΖΑ 15,2%, ΠΑΣΟΚ 14%). Στην Πιερία ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 15,3% και το ΠΑΣΟΚ πέτυχε 12,4%)
Κάπως καλύτερα είναι τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ στην Πέλλα (19% έναντι 13% του ΠΑΣΟΚ), στη Φλώρινα (24,7% έναντι 13,1%) και στην Κοζάνη (20,7% έναντι 13,2%).
Η μάχη των... προσώπων
Αυτές οι αναμετρήσεις δημιουργούν κι επισφάλειες ως προς τα πρόσωπα των ψηφοδελτίων: Η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται να υποδεχθεί στη νέα Βουλή, πέραν αυτών που είχε εκλέξει τον Μάιο) και τους Μιχάλη Παπαδόπουλο (Κοζάνης), να κερδίζει και τους 4 της Ημαθίας (Βεσυρόπουλο, Μπαρτζώκα, Τσαβδαρίδη και Αραμπατζή), να επαναφέρει στο Κοινοβούλιο τη Φωτεινή Αραμπατζή στις Σέρρες κλπ.
Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να στερηθεί της παρουσίας στην επόμενη Βουλή του Άγγελου Τόλκα από την Ημαθία, του Σάκη Γκούνα από την Πιερία, της Θεοδώρας Τζάκρη από την Πέλλα, κλπ.
Όλα αυτά βέβαια ενδέχεται να μεταβληθούν ανάλογα με το πόσα κόμματα, τελικά, θα εκπροσωπηθούν στη νέα Βουλή, οπότε και στην «καυτή» περιφέρεια της Μακεδονίας θα γίνουν οι σχετικές ανακατατάξεις…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!