Με δεδομένο ότι οι περισσότερες αναλύσεις του εκλογικού αποτελέσματος της 21ης Μαΐου κατέδειξαν ότι το εκλογικό σώμα στράφηκε προς τα δεξιά, αφού ενισχύθηκε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αποδυναμώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και έμεινε εκτός Βουλής το ΜέΡΑ25, τώρα, λίγες μέρες πριν τις νέες κάλπες, το εκκρεμές του πολιτικού μας συστήματος στρέφεται προς άγραν ψήφων στα αριστερά.
Για δικούς του λόγους κάθε κόμμα, διαφορετικούς από τους λόγους των αντιπάλων του, στρέφεται προς το αριστερό του κομμάτι στην προσπάθειά του να κερδίσει ψήφους και ποσοστά την Κυριακή.
Η Νέα Δημοκρατία θέλει όχι απλά να κατοχυρώσει το «4» ως πρώτο ψηφίο του ποσοστού της, ώστε να διασφαλίσει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ανεξάρτητα με τον αριθμό των κομμάτων που τελικά θα εκπροσωπηθούν στη νέα Βουλή, αλλά να επιτύχει όσο το δυνατόν υψηλότερα ποσοστά, ώστε με «λυμένα χέρια» να εφαρμόσει την πολιτική της.
Ροδόπη και... Πύλος
Στην οδό Πειραιώς θεωρούν ότι η υπόθεση της Ροδόπης, αλλά και το πεδίο της σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ για το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, αναδεικνύουν εκείνα τα πολιτικά χαρακτηριστικά της κεντροδεξιάς και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που διασφαλίζουν τη θωράκιση από τα δεξιά της, καθώς εκεί «μαίνεται» ένας πόλεμος ανάμεσα στην Ελληνική Λύση, τη Νίκη κι άλλα μικρότερα κομματίδια όπως οι Σπαρτιάτες κλπ.
►Διαβάστε και: Θ. Σκυλακάκης: Τα προεκλογικά μέτρα είναι στο Μεσοπρόθεσμο ως δημοσιονομικός χώρος 2,903 δισ. - Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε τερατώδη ψέμματα
Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης στρέφεται και πάλι προς τους πολίτες που κινούνται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά έχουν χαλαρούς ή και καθόλου δεσμούς με τον κομματικό μηχανισμό της Χαριλάου Τρικούπη, προσπαθώντας να κερδίσει όσους δεν κατάφερε να πείσει ως τις 21 Μαΐου.
Τώρα, το δέλεαρ είναι οι πληροφορίες για ένταξη κορυφαίων στελεχών παλαιότερων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ όπως ο Γιώργος Φλωρίδης, η Άννα Διαμαντοπούλου, πιθανώς ο Γιάννης Μανιάτης κλπ στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Ευσχήμως ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ενθαρρύνει αυτές τις πληροφορίες, καθώς σε συνεντεύξεις του επιμένει να υποστηρίζει ότι κριτήριο για την επιλογή των υπουργών του είναι «αν μπορούν να κάνουν τη δουλειά» κι όχι ποια είναι η κομματική τους προέλευση.
Η τακτική της Κουμουνδούρου
Εντελώς διαφορετικοί είναι οι λόγοι που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας στρέφονται προς τα αριστερά του κόμματος. Η θυελλώδης άνοδος της Πλεύσης Ελευθερίας και της Ζωής Κωνσταντοπούλου έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Κουμουνδούρου, καθώς απειλούν να της στερήσουν ένα κρίσιμο κομμάτι της λεγόμενης «αντισυστημικής ψήφου», που ακόμα και τον Μάιο ενίσχυσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη χρειάζεται όσο τίποτα την προσεχή Κυριακή, προκειμένου να διατηρήσει τα ποσοστά του, αν όχι να τα αυξήσει, αφού σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι επώδυνες για το κόμμα συνολικά.
Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι ένα κομμάτι από όσους κι όσες σκέπτονται να ψηφίσουν Πλεύση Ελευθερίας μπορεί να τους μεταπείσει, ώστε να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα έχει κάποια περιθώρια να διεκδικήσει ψήφους από το αδυνατισμένο ΜέΡΑ25 που φαίνεται ότι δεν έχει αφήγημα για την επόμενη μέρα.
►Διαβάστε και: Αλ. Τσίπρας: Θέλουν να ξεμπερδεύουν με τον ΣΥΡΙΖΑ για να στήσουν ανεξέλεγκτο καθεστώς
Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ
Τέλος και το ΠΑΣΟΚ έχει λόγους να στραφεί προς το αριστερό τμήμα της πολιτικής του βάσης, καθώς η άνοδος που σημείωσε τον Μάιο, σε συνδυασμό με τη θεαματική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, του επιτρέπουν, όπως έχει άλλωστε δηλώσει δημόσια και το επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ο Νίκος Ανδρουλάκης, να διεκδικήσει την ηγεμονία της ευρύτερης (κεντρο)αριστεράς, ως βασική εναλλακτική λύση στη Νέα Δημοκρατία.
Αυτό επιβάλλει σήμερα ο πολιτικός λόγος του ΠΑΣΟΚ να είναι διακριτά διαφορετικό από εκείνον της ΝΔ (αλλά και ποιοτικά καλύτερο από αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ), ώστε το ΠΑΣΟΚ να προσελκύσει όσους κεντροαριστερούς πηγαίνουν την Κυριακή στις κάλπες χωρίς να έχουν αποφασίσει εάν θα στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα προτιμήσουν το ΠΑΣΟΚ.
Κανένα κόμμα από τα τρία, άλλωστε, δεν παραβλέπει το κοινό εύρημα των δημοσκοπήσεων, ότι δηλαδή σχεδόν ο ένας στους έξι αποφάσισε το κόμμα που θα ρίξει στην κάλπη την τελευταία εβδομάδα, πολλοί δε εξ αυτών πήραν την τελική τους απόφαση ακριβώς πίσω από το παραβάν.
Γι αυτό και η μάχη για όσους μπορούν να κερδίσουν τα κόμματα, θα συνεχιστεί αμείωτη έως το βράδυ της Παρασκευής, οπότε ολοκληρώνεται ο προεκλογικός αγώνας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!