Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Η «νηνεμία» στα ελληνοτουρκικά, η Ροδόπη και οι μετεκλογικές προκλήσεις

Από σήμερα τα μεσάνυχτα, οπότε λήγει το τριήμερο εθνικό πένθος για το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες, η προεκλογική αντιπαράθεση επιστρέφει για ακόμα μια εβδομάδα, έως την επόμενη Παρασκευή που τα προεκλογικά σταματούν, ενόψει της Κυριακής και της διεξαγωγής των εκλογών με ενισχυμένη αναλογική. Προεξάρχον ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης και κατά την τελευταία εβδομάδα αναμένεται να είναι το θέμα της Ροδόπης.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια από τις πιο πρόσφατες συνεντεύξεις του, προτίθεται μετά την πιθανή επανεκλογή του, να θέσει το ζήτημα των τουρκικών παρεμβάσεων στη Θράκη, στον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας, κατά την αναμενόμενη συνάντησή τους στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 123 Ιουλίου.

Προφανώς, βέβαια, το θέμα αυτό δεν θα είναι το κυρίαρχο στις συζητήσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν. Ήδη ο επανεκλεγείς Τούρκος πρόεδρος φρόντισε να μεταβάλει κατά μοίρες την τουρκική θέση έναντι της Ελλάδας, μετά από ένα διάστημα αρκετών μηνών, κατά το οποίο η Άγκυρα έχει περιορίσει σημαντικά τις προκλητικές της ενέργειες, κυρίως τις υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τα νησιά του Αιγαίου, εντός του FIR Αθηνών. Επίσης η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία απέχει από προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

►Διαβάστε και: Συνάντηση Στεφανή-Γκιουλέρ: Βούληση να συνεχιστεί το καλό κλίμα Ελλάδας-Τουρκίας

Τι εκτιμά η Αθήνα

Η Αθήνα εκτιμά ότι το καθεστώς Ερντογάν έχει αντιληφθεί δυο πράγματα που είναι αλληλένδετα μεταξύ τους: Ότι ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας χωρίς την ενεργό στήριξη της Δύσης δεν μπορεί να υπάρξει και επίσης ότι ενεργός στήριξη της Δύσης χωρίς την ουσιαστική εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα επίσης δεν μπορεί να υπάρξει.

Από την άλλη μεριά, μια πλήρης αναστροφή της τουρκικής επιθετικής κι αναθεωρητικής πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα τα τελευταία αρκετά χρόνια, επίσης δεν μπορεί να υπάρξει. Έτσι, ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε από τώρα, πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου στην Ελλάδα, το θέμα της «εξαργύρωσης» αυτής της καλής στάσης της χώρας του απέναντι στη δική μας, με παραινέσεις για μείωση των ελληνικών εξοπλισμών: «…Είμαστε δυο γειτονικές χώρες… επιδιώκουμε να μειώσουμε την εχθρότητα, αντί να την αυξήσουμε… ξέρουμε και τι θα πούμε (σ.σ. στον κ. Μητσοτάκη εάν υπάρξει συνάντηση στο Βίλνιους):Κύριε πρωθυπουργέ, σταματήστε τώρα τα εξοπλιστικά προγράμματα. Πού θα φτάσετε με αυτά; Η Αμερική σάς δίνει συνεχώς πληθώρα οπλικών συστημάτων. Γιατί τα αγοράζετε; Μήπως σας τα δίνουν δωρεάν;».

Ουσιαστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να αναδείξει τον «ελληνικό υπερεξοπλισμό» ώστε, σε περίπτωση που η παράθεση όλων των τουρκικών αναθεωρητικών ισχυρισμών στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη απορριφθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως είναι αυτονόητο κι επανειλημμένως διακηρυγμένο από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, η Τουρκία να εμφανίσει εαυτόν στα μάτια της Δύσης ως… απειλούμενη από τα εξοπλιστικά της Ελλάδας.

►Διαβάστε και: Τουρκία: Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και πάλι στο στόχαστρο της δικαιοσύνης

Κρίσιμος ο δίαυλος επικοινωνίας

Πριν, όμως, φτάσουμε στο Βίλνιους και στα σενάρια του τι θα γίνει αν η συνάντηση δεν πάει καλά, είναι χρήσιμο να σημειωθεί ότι στις μέρες μας, με τον κ. Ερντογάν να έχει επανεκλεγεί και να έχει σχηματίσει τη νέα του κυβέρνηση, αλλά με την Ελλάδα να έχει για ακόμα δέκα ημέρες υπηρεσιακή κυβέρνηση, είναι σημαντικό -εκτιμά η Αθήνα- να συνεχίσει να υφίσταται ένας δίαυλος μεταξύ των δυο πρωτευουσών, που λειτουργεί αυτό τον καιρό, αφού μάλιστα οι συνεννοήσεις Ελλάδας και Τουρκίας απέτρεψαν ένα ακόμα επεισόδιο στον Έβρο με την προσπάθεια εκατοντάδων μεταναστών να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και να δημιουργήσουν μια ακόμα εστία κρίσης στα ελληνοτουρκικά.

Σε κάθε περίπτωση η νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει στις 26 Ιουνίου θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη νέα τουρκική τακτική, που συνοψίζεται στη φράση «εάν θέλετε να συνεχιστούν τα ‘ήρεμα νερά’ στις διμερείς σχέσεις, μειώστε τα εξοπλιστικά σας προγράμματα». Άλλωστε, η Τουρκία είναι γνωστή για την αιφνίδια και θεαματική, εάν αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά της ,αλλαγή θέσεων και στάσεων απέναντι στα γειτονικά της κράτη…  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ