Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Με το βλέμμα στις... ευρωεκλογές του 2019 πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες

Μια από τις πιο δύσκολες, αν όχι η χειρότερη, περιόδους για τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι δυο μετεκλογικές εβδομάδες που ολοκληρώθηκαν με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Το σοκ ήταν μεγάλο, η προσγείωση απότομη και οι νέες κάλπες τόσο κοντά, που απαιτούσαν επιτακτικά αναπροσαρμογή των στόχων και των επιδιώξεων. Κυρίως η νέα πραγματικότητα δημιουργούσε την πιεστική ανάγκη να ξεπεραστεί το ψυχολογικό σοκ και, με όσο γίνεται καθαρή ματιά, να χαραχθούν οι νέες επιδιώξεις.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, δεν έχουν αυταπάτες ως προς το τι μπορούν να περιμένουν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Κεντρικός στόχος είναι να μην χαθεί το «2» στο ποσοστό του κόμματος, ενώ ανομολόγητη επιδίωξη είναι να φτάσει το ποσοστό που είχε πάρει στις ευρωεκλογές του 2019, δηλαδή, 23,75%. «Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή έχουμε νέες απώλειες», λέει στην «Η» πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «ο σεισμός στην Κουμουνδούρου θα είναι τεκτονικός και οι πλάκες που θα μετακινηθούν, πολύ μεγάλες».

Αλλαγές αλλά με... μέτρο

Το πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα ήταν τεράστιο και δυσεπίλυτο: Το αποτέλεσμα του Μαΐου οδηγούσε σε ριζικές αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό, στα ψηφοδέλτια, στα πεδία αντιπαράθεσης με τα άλλα κόμματα, στην εκφορά του πολιτικού λόγου, παντού… «Μόνο ένας εντελώς νέος ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να δώσει ελπίδα σε κάποιους που δεν μας ψήφισαν τον Μάη, μήπως και μας ψηφίσουν τον Ιούνη» λέει η ίδια πηγή. Αυτό όμως, προσθέτει, θα δημιουργούσε τεράστιες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, οι οποίες θα «θόλωναν» ίσως δε και θα σκέπαζαν τις αλλαγές που θα έκανε ο Τσίπρας, με αποτέλεσμα η εξυγίανση να έχει περισσότερους κινδύνους ενόψει των εκλογών του Ιουνίου, παρά πλεονεκτήματα.

►Διαβάστε και: ΣΥΡΙΖΑ: Παρουσίαση αύριο του προγράμματος «Ελλάδα 2027» από τον Αλ. Τσίπρα

Έτσι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να πάει στις επερχόμενες κάλπες χωρίς τις τεκτονικές αλλαγές που είναι ανάγκη να γίνουν σε κόμμα και κοινοβουλευτική ομάδα, προσπαθώντας να κινηθεί έστω και λίγο ανοδικά, ώστε να διατηρήσει ζωντανή την ελπίδα της παροδικότητας στην εκλογική καθίζηση.

Στόχοι ανά περιφέρεια

Στο πεδίο των εκλογικών περιφερειών, πρώτη επιδίωξη του κ. Τσίπρα είναι η άνοδος των ποσοστών του κόμματος στην Κρήτη, εξ ου και η δική του υποψηφιότητα στο Ρέθυμνο, όπου θέλει να στηρίξει την εκλογή του Ανδρέα Ξανθού στη Βουλή. Η μάχη στις 4 εκλογικές περιφέρειες του νησιού γίνεται κυρίως με το τρίτο κόμμα της Βουλής: Στο Λασίθι το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ κατά περίπου 4%, στο Ηράκλειο ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά 2%, στο Ρέθυμνο το ΠΑΣΟΚ ήταν οριακά μπροστά και στα Χανιά τα δυο κόμματα ήταν περίπου στα πανελλαδικά ποσοστά τους (ΣΥΡΙΖΑ 20,6%, ΠΑΣΟΚ 10,9%).

Στη Δυτική Ελλάδα, τα ποσοστά σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία ήταν ικανοποιητικά σε σχέση με τη συνολική επίδοση του κόμματος, στην Ηλεία όμως το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε μια ανάσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, άρα εκεί υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, το κόμμα ήταν κάτω του 20% (μόνο στη Μεσσηνία άγγιξε το 21%) αλλά οι εκτιμήσεις είναι ότι τα περιθώρια είναι περιορισμένα…

Στη Στερεά Ελλάδα, η περιφέρεια με τις περισσότερες προσδοκίες βελτίωσης είναι η Εύβοια (ΣΥΡΙΖΑ 18,8%, ΠΑΣΟΚ 15,3%) ενώ στις υπόλοιπες το κόμμα κινήθηκε γύρω από το πανελλαδικό του ποσοστό.

►Διαβάστε και: ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ γυρίζει το διάλογο για τη Θράκη σε σκοτεινές εποχές με κυπατζίδικες διαρροές

Στη Θεσσαλία ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο στα Τρίκαλα κινήθηκε άνω του 20% ενώ το υψηλότερο ποσοστό που πήρε το ΠΑΣΟΚ (12,2%) ήταν στην Καρδίτσα. Τα αναμενόμενα κέρδη από την Κουμουνδούρου σε ό,τι αφορά στην περιοχή είναι μάλλον οριακά.

Στην Ηπειρο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γενικά ανεβασμένος (ενώ στην Άρτα, ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Τσίπρα έχει πάνω από 31%), αλλά ανεβασμένο είναι και το ΠΑΣΟΚ, οπότε ίσως εδώ οι επιτελείς του κόμματος περιμένουν μια ενδυνάμωση στις επικείμενες εκλογές.

Στη Μακεδονία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε καλά. Μόνο στη Δυτική Μακεδονία διασώθηκε (Κοζάνη 20,7%, Καστοριά 21%, Γρεβενά 21,8%, Φλώρινα 24,7%). «Ακόμα πληρώνετε την Συμφωνία των Πρεσπών;» ρωτήσαμε τον συνομιλητή μας. «Κοιτάξτε το παράδοξο», μας απάντησε: «Στην περιοχή των Πρεσπών, στη Φλώρινα, έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό μας σε όλη τη Μακεδονία. Μακριά από τις Πρέσπες, πέφτουμε πολύ. Ανεξήγητο…».

Στη Θράκη υπάρχει η γνωστή διαμάχη με τους δυο μειονοτικούς βουλευτές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και η έκβασή της είναι απρόβλεπτη. Πολύ πάνω από το πανελλαδικό του ποσοστό έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη (26,5%) ενώ στη Ροδόπη ήλθε πρώτο κόμμα με 33,1%. Στον Έβρο έπεσε στο 18,6%.

Στην Κουμουνδούρου ελπίζουν σε καλύτερα αποτελέσματα στη Χίο, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τρίτο κόμμα, περίπου έξι μονάδες κάτω από το ΠΑΣΟΚ και στα Δωδεκάνησα (όπου ξεπέρασε το ΠΑΣΟΚ κατά 1,5%). Η γενική τάση του κόμματος θα επηρεάσει τα εκλογικά του ποσοστά στις περιφέρειες του Λεκανοπεδίου Αττικής και της Θεσσαλονίκης. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ