Μόλις 12 ημέρες πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, δηλαδή στις 9 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο η μεγάλη εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για την επέτειο της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Η εκδήλωση δεν θα έχει έναν, αλλά τρεις κεντρικούς ομιλητές: Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους «γαλάζιους» προκατόχους του, Κώστα Καραμανλή κι Αντώνη Σαμαρά. Το μήνυμα που εκπέμπει το κυβερνών κόμμα λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, είναι σαφές και ξεκάθαρο: Απέναντι στην ομιχλώδη «προοδευτική κυβέρνηση» που ακόμα δεν έχει κατορθώσει να ορίσει τους δυνητικούς της εταίρους, η νέα Δημοκρατία διεκδικεί την ψήφο των εκλογέων ενωμένη και με τους «πρώην» να συντάσσονται ενεργά με τον «νυν».
Αυτό, πάντως, δεν έγινε ούτε αυτόματα, ούτε χωρίς παρασκηνιακή προσπάθεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπόνησε δυο ξεχωριστές στρατηγικές, μια για κάθε προκάτοχό του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, και τις έθεσε εγκαίρως σε λειτουργία.
Το στοίχημα για παρουσία του Καραμανλή
Πιο δύσκολη από τις δύο ήταν σαφώς η στρατηγική προσέγγισης και εξασφάλισης συμμετοχής στην εκδήλωση, του Κώστα Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός, που ακόμα αποτελεί τη «συνείδηση» της παράταξης και το σημείο αναφοράς όλων των τάσεών της, είχε λάβει σαφείς αποστάσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σημερινή Νέα Δημοκρατία κυρίως με το θέμα των παρακολουθήσεων, όταν εξέφρασε ανοικτά τη διαφορετική του θέση από την επίσημη κυβερνητική κι ανάγκασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μεταγενέστερη ερώτηση που του ετέθη να απαντήσει «διαφωνώ με αυτή την άποψη» (σ.σ. του Κ. Καραμανλή).
►Διαβάστε και: Κ. Μητσοτάκης: Αφήσαμε πίσω την Ελλάδα του γκρίζου και της μιζέριας
Η πρώτη κίνηση καλής θέλησης ήταν η υποψηφιότητα Μητσοτάκη στην Α’ Θεσσαλονίκης, στη θέση του αποχωρήσαντος Κώστα Καραμανλή. Ήταν σα να έλεγε ο σημερινός πρόεδρος στον παλαιότερο «δεν υπάρχει άλλος με το δικό σου πολιτικό ειδικό βάρος» γι αυτό στη θέση σου μπαίνει ο θητεύων πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Στη συνέχεια, ρόλο έπαιξε και ο χαρακτήρας της εκδήλωσης, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου θεώρησε (σωστά) ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν θα μπορούσε να απέχει από την πανηγυρική εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη, μια κορυφαία πολιτική στιγμή της σύγχρονης ιστορίας του τόπου που έχει ταυτιστεί αναπόσπαστα με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Οι πληροφορίες από την Ηρώδου Αττικού και την Παναγή Κυριακού αναφέρουν ότι στον Κώστα Καραμανλή τηλεφώνησε προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και του ζήτησε να είναι ο ένας από τους τρεις κεντρικούς ομιλητές στην εκδήλωσης της 9ης Μαΐου. Ο κ. Καραμανλής δεν απάντησε αμέσως, αλλά σε λίγες ώρες επέστρεψε το τηλεφώνημα στον κ. Μητσοτάκη με τη θετική του απάντηση.
Και οι δυο πλευρές σημειώνουν ότι κατά την ανακοίνωση της αποχώρησης Καραμανλής από τα γαλάζια ψηφοδέλτια, ο πρώην πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει σε μια κεντρική προεκλογική του ομιλία, στη Θεσσαλονίκη, ως ένδειξη ότι στηρίζει την προσπάθεια επανεκλογής της νέας Δημοκρατίας. Έτσι η ομιλία του σε μια καθαρά ευρωπαϊκή -αν και σαφώς προεκλογική- εκδήλωση στο Ζάππειο, εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.
Πού... πόνταρε για τον Σαμαρά
Πιο εύκολη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η περίπτωση Σαμαρά. Οι σχέσεις των δυο παραμένουν σε «ελεγχόμενη θερμοκρασία» παρά το ότι η σημερινή ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος αρνήθηκε τόσο τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο κι εκείνη του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τον προκάτοχο του Κυριάκου Μητσοτάκη.
►Διαβάστε και: Π. Τσαπανίδου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε το 8ωρο
Το Μέγαρο Μαξίμου εδώ, πόνταρε στο ότι ο πρώην της οδού Δημοκρίτου δεν θέλει επ ουδενί να ξαναδεί τον Αλέξη Τσίπρα στη θέση του πρωθυπουργού, συνεπώς είναι διατεθειμένος να βοηθήσει με κάθε τρόπο την επίδειξη ενότητας της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης ανάμεσα στους δυο υπάρχει ένας «κρυφός» δεσμός, που είναι ενός είδους ποσόστωση «σαμαρικών» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, με κορυφαία τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, την οποία αρχικά κατείχε ο «σαμαρικός» Κώστας Βλάσης που τώρα βάζει πλώρη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και στη συνέχεια ο επίσης «σαμαρικός» Ανδρέας Κατσανιώτης.
Κάπως έτσι στήθηκε η εκδήλωση που θα δείξει την ενότητα στην κορυφή της Νέας Δημοκρατίας, θα συγκρατήσει κόσμο στα δεξιά του κόμματος (λόγω της παρουσίας Σαμαρά) αλλά και σε όλα τα μήκη και πλάτη της κεντροδεξιάς όσους πιθανώς είχαν αμφιβολίες για το τι πρέπει να ψηφίσουν στις 21 Μαΐου (λόγω της παρουσίας του Κώστα Καραμανλή).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!