Στο αγαπημένο του θέμα, δηλαδή τη βραδυφλεγή βόμβα του ιδιωτικού χρέους, επιστρέφει με κάθε ευκαιρία ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι ειλημμένη η απόφαση στην Κουμουνδούρου ότι αυτό το ζήτημα θα αποτελέσει για ικανό χρονικό διάστημα έναν από τους βασικούς πολιορκητικούς κριούς της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία θεωρείται, σύμφωνα με την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ασθενής σε αυτό το ζήτημα.
Έτσι, χθες η αρμόδια τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επανέφερε το μεγάλο πρόβλημα των χρεών που έχουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά τόσο προς το ελληνικό Δημόσιο, όσο και προς τις τράπεζες. Η κυρία Αχτσιόγλου υπογράμμισε την τεράστια ανάγκη αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους με «κούρεμα», κάτι που δεν συζητά η κυβέρνηση, συνεπώς ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να επιμείνει. «Μέσα στην πανδημία», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, «οι άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, δόθηκαν αναβολές και σωρεύτηκαν χρέη. Αυτό σημαίνει αντικειμενική αδυναμία πληρωμής. Το πρόβλημα δεν είναι μεμονωμένο. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ως χώρα με ένα τέτοιο βάρος. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μίλα για βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, χωρίς ριζική αναδιάρθρωση αυτού του χρέους. Δεν μπορούμε να ανακάμψουμε συλλογικά κουβαλώντας ένα τέτοιο βάρος, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση, τις επενδύσεις, την απασχόληση, τα δημόσια έσοδα και μπορεί να δημιουργήσει γενικευμένες πτωχεύσεις. Πρέπει να υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση των χρεών και αυτό σημαίνει -αυτή είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ- ότι πρέπει να περιλαμβάνει και διαγραφή, να περιλαμβάνει “κούρεμα”».
Αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό
Σύμφωνα με την τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «το 65% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό. Η κυβέρνηση δηλώνει ανεύθυνη και οι τράπεζες απαντούν ότι έτσι είναι οι κανόνες. Θα οδηγήσουν λοιπόν το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αφανισμό; Θα αναλάβει επιτέλους η κυβέρνηση ρόλο;».
Στο τέλος της τοποθέτησής της η Έφη Αχτσιόγλου παρατήρησε ότι «το ελληνικό δημόσιο, όταν δίνει εγγυήσεις για τραπεζικό δανεισμό, έχει νομικά τη δυνατότητα να παρέμβει στην κατεύθυνση της δανειοδότησης. Η κυβέρνηση άσκησε τέτοια παρέμβαση στα τραπεζικά δάνεια που δίνονται στης πανδημία; Στο να κατευθυνθούν, δηλαδή, αυτά τα δάνεια σε συγκεκριμένους κλάδους και αν όχι γιατί δεν την άσκησε;».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!