Με τίτλο «Το είπατε. Το κάνατε;» δημοσιεύθηκε το 8ο Podcast της Νέας Δημοκρατίας με καλεσμένο τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, η ερώτηση στην οποία απαντούν οι συμμετέχοντες στον κύκλο συνεντεύξεων της Νέας Δημοκρατίας με αντικείμενο το κυβερνητικό έργο, είναι «Το είπατε. Το κάνατε;».
Στο όγδοο podcast της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας απαντά στον Μένιο Κορομηλά, οργανωτικό γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων ΝΔ, για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την τελευταία τετραετία.
Μεταξύ άλλων ο κ. Σκρέκας ανέφερε: «Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που έλαβε μέτρα στήριξης νοικοκυριών και από τις αρχές του 2022 προχωρήσαμε στη στήριξη και των επιχειρήσεων απέναντι σε μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση. Μια ενεργειακή κρίση η οποία ήταν τριπλή γιατί είχαμε ιστορικά υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο και στην ηλεκτρική ενέργεια.
Και βεβαίως μια ενεργειακή κρίση, η οποία τροφοδοτήθηκε από έναν ενεργειακό πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία εναντίον της Ευρώπης, στραγγαλίζοντας επί της ουσίας την Ευρώπη, η οποία εξαρτιόταν από το ρωσικό φυσικό αέριο. 'Αρα, δεν έχει προεκλογικά χαρακτηριστικά η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι σε αυτήν την τεράστια ενεργειακή κρίση, που ακόμα μαίνεται, αλλά έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και έχουμε με κάθε τρόπο ξεκαθαρίσει ότι για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση μας θα στηρίζει και τα νοικοκυριά, αλλά και τους επαγγελματίες».
Αναφορικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έφερε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα του περιβάλλοντος και της ενέργειας, ο Κώστας Σκρέκας δήλωσε: «Μια μεγάλη μεταρρύθμιση ήταν ο πρώτος κλιματικός νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε τη χρονιά που μας πέρασε. Εκεί ορίσαμε στόχους μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου και ενδιάμεσους στόχους για το 2040, αλλά και το σχέδιο δράσης για να πετύχουμε την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.
Μια άλλη μεγάλη μεταρρύθμιση, μια οργανωτική μεταρρύθμιση, είναι η μεταφορά όλων των βασικών υπηρεσιών και όλων των δασαρχείων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις Περιφέρειες στην κεντρική διοίκηση κάτω από τη Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Δηλαδή, επανενώσαμε μετά από 26 χρόνια τη Δασική Υπηρεσία μέσα σε μια καθετοποιημένη οργάνωση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ήδη, μόνο από αυτήν την αλλαγή, τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά εκπληκτικά και αυτό το είδαμε και με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε και προχωρήσαμε σε μέτρα προστασίας και αποκατάστασης των βασικών οικοσυστημάτων και των δασών, αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε αυτή η μεταρρύθμιση.
Μια άλλη πολύ σημαντική μεταρρύθμιση έχει να κάνει με την αλλαγή της νομοθεσίας και τη διευκόλυνση της αδειοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Περάσαμε πολύ σημαντικές διατάξεις, έναν πολύ σημαντικό νόμο, απλοποιήσαμε τη διαδικασία της αδειοδότησης και έτσι καταφέραμε μέσα σε τέσσερα χρόνια να δεκαπλασιάσουμε το ρυθμό εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!