Εν μέσω μεγάλης ανησυχίας για τις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στο διεθνή περίγυρο στη γεωπολιτική, την οικονομία και τις συμμαχίες, συνεδριάζει σε λίγη ώρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για ένα όργανο που είχε θεσπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο μετά την ανάληψη εκ μέρους του της εξουσίας το 2019, ωστόσο δεν είχε ούτε συστηματική ούτε τακτική συνεδρίαση, ενώ από ένα σημείο και μετά αδράνησε τελείως. Τώρα ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης θέλει να το αναβιώσει, προκειμένου να συντονίζεται καλύτερα ο κυβερνητικός κύκλος των οικονομικών και παραγωγικών υπουργείων.
Η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να πιέσει έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ενιαία αντίδραση στην πολιτική Τραμπ
Η σημερινή συνεδρίαση είναι η πρώτη της νέας περιόδου, αλλά και η πιο σημαντική, εξ ου και η παρουσία του κ. Μητσοτάκη, αφού κύριο θέμα της θα είναι η εξέταση των επιπτώσεων, αλλά και η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στο νέο περιβάλλον προστατευτισμού που διαμορφώνει με ραγδαίους ρυθμούς η επιβολή δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.
Στη σημερινή συνεδρίαση θα εξεταστούν κυρίως οι οικονομικές επιλογές που έχει σήμερα η Ελλάδα, οι οποίες όμως δεν μπορεί να είναι αποκομμένες από τις πολιτικές. Για παράδειγμα, η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να πιέσει έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ενιαία αντίδραση στην πολιτική Τραμπ, παρά το γεγονός ότι η ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα -άρα και οι άμεσες συνέπειες από τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε η Ουάσιγκτον- είναι περιορισμένη προς τις ΗΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσει ο νέος υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης την Παρασκευή στη συνεδρίαση του ECOFIN, το οποίο αναμφίβολα θα απασχοληθεί σχεδόν μονοθεματικά με την ευρωπαϊκή απάντηση στον προστατευτισμό των ΗΠΑ.
Πιθανότητες εξαιρέσεων
Όπως έχει λίγο - πολύ προαναγγείλει και ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας (ο οποίος θα μετέχει στο Κυβερνητικό Συμβούλιο) θα εξεταστούν οι πιθανότητες που έχει η Ελλάδα να πετύχει εξαίρεση από το μέτρο της αύξησης των δασμών για αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ που εξάγει στις ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα η φέτα. Κάτι τέτοιο είχε γίνει άλλωστε και στην προηγούμενη θητεία Τραμπ, όταν οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων είχαν εξαιρεθεί από το δασμολόγιο. Τότε βέβαια η διεθνής συνθήκη και η πολιτική Τραμπ στους δασμούς ήταν τελείως διαφορετική.
Στροφή στις αγορές της Ασίας
Την ίδια στιγμή θα επανεξεταστούν οι εθνικές πολιτικές για τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων, με έμφαση σε κίνητρα για τον αναπροσανατολισμό των αγορών στις οποίες απευθύνονται τα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα. Ήδη υπάρχουν - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - σκέψεις για δημιουργία κινήτρων με σκοπό τη στροφή επενδυτικών κεφαλαίων προς την Ασία, με έμφαση στην Ινδία και την Κίνα, καθώς και ενίσχυση κρίσιμων τομέων της οικονομίας όπως είναι η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες, η αμυντική βιομηχανία της χώρας, οι υποδομές στη ναυτιλία κλπ.
Ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, σε πρόσφατη παρέμβασή του σε εκδήλωση του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου, στην Αθήνα, μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας. «Βασικός στόχος είναι η διείσδυση σε δυο πολύ μεγάλες αγορές, που είναι η Ινδία και η Κίνα, με απλοποίηση και περαιτέρω ψηφιοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών και κίνητρα για εξαγωγές», είπε.
Τουρισμός
Ασφαλώς στη σημερινή συνεδρίαση θα εξεταστούν και τρόποι αντιμετώπισης των έμμεσων επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία, που μπορεί να είναι σημαντικότερες από τις άμεσες. Για παράδειγμα, όπως έλεγε στην «Η» ένα μέλος του Συμβουλίου, «ο Γερμανός που θα γονατίσει από τους δασμούς του Τραμπ, είναι αμφίβολο αν θα επιλέξει τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς αυτό το καλοκαίρι κι ακόμα είναι αμφίβολο αν θα ξοδέψει όπως ξόδευε τα προηγούμενα χρόνια».
→Διαβάστε επίσης: Κ. Μητσοτάκης: Κανείς δεν μπορεί να βγει ωφελημένος από έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο
Πολιτική σταθερότητα
Στο καθαρά πολιτικό πεδίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ανάδειξη της πολιτικής σταθερότητας, η οποία ταυτίζεται αυτό τον καιρό με την παρουσία της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση και του ίδιου στη θέση του πρωθυπουργού, και να υπενθυμίζει διαρκώς στους πολίτες ότι μετά τους δυο πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, ξέσπασε παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος την ώρα που μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης και της Δύσης γενικότερα μαστίζονται από πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα.
Σε αυτή του την επιδίωξη εντάσσεται και η διαφαινόμενη απόφασή του να «ορίσει» ως αντίπαλό του την αντισυστημική Ζωή Κωνσταντοπούλου, που θα επιχειρήσει να την ταυτίσει με τα αντίθετα χαρακτηριστικά: Πειραματισμοί που δεν βγαίνουν σε καλό, ακρότητες που στο σημερινό διεθνές περιβάλλον είναι ταυτόσημες με την εθνική αυτοχειρία, υπενθύμιση των «έργων και ημερών» της κ. Κωνσταντοπούλου όταν αυτή ήταν πρόεδρος της Βουλής αλλά και αργότερα, με έμφαση στις αυθαίρετες αλλαγές στα ψηφοδέλτια του κόμματός της και στην πρόταση που έκανε για να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας ο πατέρας της, Νίκος Κωνσταντόπουλος κλπ.
Το βέβαιο είναι ότι το συμπέρασμα της σημερινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής θα είναι ότι οι εμπορικοί πόλεμοι δεν έχουν νικητές και ηττημένους, συνεπώς η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις έτσι κι αλλιώς αρνητικές επιπτώσεις από τον διεθνή εμπορικό πόλεμο που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη…