Κι ενώ ταξιδεύω στις αγορές, πρόσεξα την Παρασκευή ένα παγκόσμιο χάρτη όλων των αγορών του κόσμου. Ήταν κατακόκκινος με μια μικρή πράσινη εξαίρεση. Και ποια ήταν αυτή; Μα η Ιταλία! Ρωτούσα χρηματιστές και αναλυτές, μα δήλωναν άγνοια.
Χθες ωστόσο, διάβασα ότι ο Ίλον Μασκ ήταν με τον Σαλβίνι και δήλωσε: «Τόσο η Ευρώπη όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να κινηθούν, ιδανικά, κατά την άποψή μου, σε μια κατάσταση μηδενικών δασμών, δημιουργώντας ουσιαστικά μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής». Αυτά σε εκδήλωση που διοργάνωσε, με τη συμμετοχή του Mr Tesla, ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι. «Και αυτό ελπίζω να συμβεί», κατέληξε ο Μασκ. Βγάλτε συμπέρασμα…!
Quo vadis χωρίς τεχνολογία;
Και μια και ο λόγος για SpaceX και Tesla, τις «ναυαρχίδες» του Έλον να σας πάω, όχι στην Ουκρανία, όπου, όπως λένε οι ψίθυροι, χωρίς SpaceX, δύσκολα βρίσκουν στόχο τα ουκρανικά πυρά, αλλά στην καθ’ ημάς Ανατολή. Άραγε στις νέες προμήθειες για το στράτευμα λαμβάνουμε υπόψη τα σενάρια για την αμυντική τέχνη του αύριο ή πάμε και ψωνίζουμε από «το ράφι», προϊόντα με το «κλειδί στο χέρι», που όμως, έχουν τεχνολογίες, που ωρίμασαν στο χθες και δεν απαντούν στα αιτήματα του αύριο. Άραγε, συμπληρώνουν, οι γνώστες, πώς χτίζουμε κι εδώ εγχώρια τεχνολογία, είτε για να θωρακίζουμε την άμυνά μας, είτε για να την πουλήσουμε σε τρίτους. Με λίγα λόγια χωρίς εγχώρια τεχνολογία και πατέντες quo vadis;
«Πολλαπλασιαστής γεωεπιστροφής…»
Και μια και λέω για τις αμυντικές προμήθειες, έρχεται στο νου μου και κάτι άλλο, που μου μεταφέρουν παράγοντες του κλάδου των αμυντικών βιομηχανιών. Όπως τονίζουν εν όψει και των νέων εξοπλιστικών θα πρέπει να «κλειδώσει» με σαφήνεια ο «πολλαπλασιαστής γεωεπιστροφής με δεσμεύσεις» επί συγκεκριμένης βάσης για εταιρείες και φορείς, που θα συμμετάσχουν σε συμπαραγωγές. Αλλιώς, όπως λένε, ακόμη κι αν υπάρχει μια συμφωνία σε υψηλό επίπεδο, στη συνέχεια, εάν δεν υπάρχει «χαρτί και μολύβι» η «μπάλα» χάνεται, σε μια αέναη διαπραγμάτευση, ακόμη κι αν γίνεται με στρατηγικούς συμμάχους, όπως η Γαλλία και το Ισραήλ.
Metlen, start up και Avocado
Και μια και ο λόγος για τα αμυντικά, θα ξέρετε ότι η ΜΕTKΑ της Metlen έχει, ήδη, μπει σε παραγωγή τμημάτων του άρματος Leopard και βάζει υποψηφιότητα για ψηλά. Όμως, η Metlen, μαθαίνω, ότι κοιτάει το μέλλον «κατάματα», παρά το ότι ξεκινά από μια παραδοσιακή βιομηχανική βάση. Έχει, μου μεταφέρουν, ήδη υπό την «σκέπη» της έξι νεοφυείς - start up - επιχειρήσεις που αναπτύσσουν τεχνολογία. Το κάνουν, δε, προς χρήση του ομίλου, αλλά σιγά σιγά βλέπουν και προς τα έξω. Μια από αυτές, δε, είναι η Avocado, που αναπτύσσει αλγόριθμους βελτιστοποίησης της ενεργειακής λειτουργίας των επιχειρήσεων και που ανακοίνωσε, ήδη, την πρώτη της μεγάλη συνεργασία. Προφανώς ο επικεφαλής της Metlen, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος γνωρίζει καλά ότι κάθε οικονομική μονάδα, πλέον, είναι και μια τεχνολογική πλατφόρμα και πορεύεται ανάλογα….
Φάρμακα με Τεχνητή Νοημοσύνη…
Και μια κι ο λόγος για αλγόριθμους, να σας πω τι άκουσα, στη Beyond, όπου, ειρήσθω εν παρόδω, ήταν παρούσα και η Avocado. Στο φόρουμ, λοιπόν, που διεξάγεται παράλληλα και αφορά το πώς η τεχνολογία και δη η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) αλλάζει τα πάντα, ο Αντώνης Καρόκης, ο εξαίρετος, κατά γενική ομολογία, επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας MSD Ελλάδος, είπε ότι η ΤΝ έχει αλλάξει τη δομή ανάπτυξης φαρμάκων. Ανέφερε, δε, ότι ήδη, τρία φάρμακα είναι εγκεκριμένα έχοντας παραχθεί με χρήση ΤΝ. Όπως, επίσης, σημείωσε, η ΤΝ έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι κλινικές μελέτες, οι διαγνώσεις, όπου πλέον χρησιμοποιούνται προγνωστικοί αλγόριθμοι.
Καινοτομία, data και η ευκαιρία της χώρας
Παράλληλα άκουσα τον κ. Καρόκη να λέει ότι η MSD έχει αναπτύξει μια άκρως καινοτομική και πλήρως εξατομικευμένη θεραπεία καρκίνου, όπου με με βιοψία σε έναν ασθενή, διαγιγνώσκονται 32 ένζυμα και στη συνέχεια παράγεται ένα εμβόλιο που αφορά μόνο τον συγκεκριμένο ασθενή.
Παράλληλα ο κ. Καρόκης έδειξε το δρόμο για να καταστεί η Ελλάδα κέντρο αριστείας με αιχμή τον κλάδο υγείας με aξιοποίηση του πλούτου δεδομένων - data - που έχει η χώρα. Όπως είπε, μπορει η ΤΝ να φέρει μια επανάσταση για τη χώρα, μια και οι εταιρείες θέλουν δεδομένα για να προωθήσουν την έρευνα, δεδομένα που, όμως, υπάρχουν σε πληθώρα, στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Απλά απαιτείται ένας ενδιάμεσος φορέας, που θα «ανωνυμοποιεί» τα δεδομένα και θα τα προωθεί, με σεβασμό της νομοθεσίας, προς χρήση. Το κάνει ήδη η Φινλανδία, αλλά και άλλες χώρες, καθώς η ΕΕ έχει διαμορφώσει το νομικό πλαίσιο. Κι όπως μου λένε καθώς η ΗΔΙΚΑ τα έχει συγκεντρωμένα, μπορεί να αποτελέσει μοναδικό πολλαπλασιαστή για την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών.
Διαβάστε περισσότερα εδώ