Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικός πυρετός στο τρίγωνο Ουάσιγκτον, Αθήνα, Αγκυρα - Τα F-16 και ο ρόλος των λόμπι

Νίκος Δένδιας, Αντονι Μπλίνκεν
Νίκος Δένδιας, Αντονι Μπλίνκεν / Πηγή: ΑΡ

Αργά χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδος) αναμενόταν η συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον, με «κύριο πιάτο» στο μενού την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Η Αθήνα έχει μάτια κι αυτιά στραμμένα στην καρδιά της αμερικανικής πολιτικής ισχύος, την Ουάσιγκτον, αν και έχει προηγηθεί σημαντική διπλωματική δουλειά, καθώς τόσο ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όσο και υπηρεσιακοί παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας έχουν ενημερώσει σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με την αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, καθώς και την προκλητική αδιαφορία για το Διεθνές Δίκαιο που αποτυπώνεται στην απειλή πολέμου (casus belli), εάν η Ελλάδα κάνει χρήση του αναφαίρετου δικαιώματός της για επέκταση των χωρικών της υδάτων έως τα 12 μίλια.

Η ρήση Δένδια και το ελληνοαμερικανικό λόμπι

Αρκετοί Ελληνες διπλωμάτες αυτές τις μέρες θυμίζουν την παλαιότερη αποστροφή Δένδια ότι η χώρα μας δρα «με μηδενική αφέλεια». Ειδικότερα, η Αθήνα αντιλαμβάνεται τις πιέσεις που ασκούνται στον Λευκό Οίκο για πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, καθώς και τα επιχειρήματα για παραμονή της γείτονος χώρας στους κόλπους της Δύσης.

►Διαβάστε και: Μητσοτάκης: Το στοίχημα της δεύτερης τετραετίας θα είναι οι καλύτεροι μισθοί

Ωστόσο, η Ελλάδα επενδύει σε πολύ μεγάλο βαθμό στο ελληνοαμερικανικό λόμπι, με κύρια φιγούρα αυτήν του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Ρόμπερτ Μενέντες, αλλά και άλλα λόμπι (πχ αμερικανοϊσραηλινό κ.λπ.), που επίσης έχουν λόγους να δυσκολέψουν ή και να εμποδίσουν πλήρως μια τέτοια εξέλιξη.

Ακόμα και στην απευκταία περίπτωση που τελικά η Τουρκία προμηθευτεί τα F-16, και πάλι η Ελλάδα ενισχύεται περισσότερο, καθώς η χώρα μας προμηθεύεται τα νεότερης τεχνολογίας F-35. Ωστόσο, πολιτικά η Ελλάδα θέλει να περάσει ένα μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο, ότι χώρες που ακολουθούν αναθεωρητική πολιτική δεν (πρέπει να) ενισχύονται στρατιωτικά.

Η τακτική Μητσοτάκη

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να μην απαντά στις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων, τις οποίες ασφαλώς παρακολουθεί από κοντά ο Λευκός Οίκος και το αμερικανικό Πεντάγωνο. Απλώς ο Έλληνας πρωθυπουργός υπενθυμίζει σε δημόσιες δηλώσεις του, αυτά που και κατ’ ιδίαν έχει πει στους Αμερικανούς: Ότι η Άγκυρα εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό πρόβλημα, ότι απειλεί με πόλεμο, ότι η χώρα μας δίνει προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, ότι η Τουρκία οργάνωσε μαζική είσοδο μεταναστών στην Ελλάδα την άνοιξη του 2020 που η ελληνική κυβέρνηση απέτρεψε και, όπως είναι φυσικό, στις τόσες απανωτές απειλές Ερντογάν για έλευση των Τούρκων «μια νύχτα» στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι αυτή τη νύχτα, αν την επιλέξουν οι Τούρκοι, θα βρεθούν μπροστά σε μεγάλες και δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός ισορροπεί ανάμεσα στην επίδειξη της εθνικής αυτοπεποίθησης που οφείλει και δείχνει η Ελλάδα και στην αμερικανική νουθεσία για μείωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

►Διαβάστε και: Ρεύμα: Πότε σταματούν οι επιδοτήσεις - Τι είπε ο Κώστας Σκρέκας

Το ανατολίτικο παζάρι Ερντογάν και οι ΗΠΑ

Από την πλευρά της η Τουρκία για ακόμα μια φορά ακολουθεί τη γνωστή συνταγή των εκβιασμών και του παζαριού. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει απειλήσει ευθέως με βέτο τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας και για να το άρει έχει θέσει μια σειρά προϋποθέσεων, κορυφαία από τις οποίες είναι η προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών.

Πιέζει και παζαρεύει, ζητώντας πχ από τη Σουηδία να αλλάξει ολόκληρη την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία και να ικανοποιήσει πλήρως στις απαιτήσεις της Αγκυρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως συνήθως, έχουν πρόβλημα με τους υψηλούς τόνους στα ελληνοτουρκικά, γι' αυτό και ο Αντονι Μπλίνκεν ένα από τα πρώτα που είπε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι να πέσουν οι τόνοι και να μειωθούν οι εντάσεις εκατέρωθεν του Αιγαίου.

Ωστόσο, εάν η Βουλή των ΗΠΑ μπλοκάρει την πώληση μαχητικών στην Τουρκία, η Ουάσιγκτον θα έχει σοβαρό «πονοκέφαλο», αφού στη συνέχεια προφανώς «παγώνει» ουσιαστικά η ένταξη των δυο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ