Αμείωτη συνεχίζεται η πίεση της αντιπολίτευσης, όχι μόνο της αξιωματικής αλλά και της ελάσσονος, προς την κυβέρνηση για το θέμα των παρακολουθήσεων. Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ αποτελεί η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, σύμφωνα με την οποία είναι εκτός νόμου η όποια προσπάθεια της ΑΔΑΕ να ζητήσει στοιχεία από παρόχους κινητής τηλεφωνίας, σχετικά με τα πρόσωπα που κατέχουν αριθμούς οι οποίοι βρίσκονται σε επισύνδεση (υπενθυμίζεται ότι οι αριθμοί που παρακολουθεί η ΕΥΠ διαβιβάζονται αυτόματα στην ΑΔΑΕ).
Η αντίθεση της αντιπολίτευσης στο περιεχόμενο της γνωμοδότησης ήταν άμεση και οξύτατη. Ο κ. Τσίπρας «πρότεινε» στον κ. Ντογιάκο, εάν αυτός πιστεύει ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης παρανομεί, να τον συλλάβει, ενώ αντίστοιχα οξείες ήταν και οι αντιδράσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και των άλλων πολιτικών αρχηγών.
Ομοβροντία συνταγματολόγων
Ωστόσο, κρίσιμη αποδεικνύεται η κοινή παρέμβαση 16 κορυφαίων πανεπιστημιακών καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου, ανάμεσά τους και οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Νίκος Αλιβιζάτος, Γιώργος Δελής, Γιάννης Δρόσος, Ξενοφών Κοντιάδης, Φίλιππος Σπυρόπουλος, Γιώργος Σωτηρέλης κ.λπ, οι οποίοι με κοινή τους δήλωση ανασκευάζουν τα όσα υποστηρίζει στη γνωμοδότησή του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
►Διαβάστε και: ΔΣΑ: Απόφαση καταπέλτης κατά της γνωμοδότησης Ντογιάκου
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας και επιφανής καθηγητής Διοικητικού Δικαίου, Προκόπης Παυλόπουλος καθώς και βουλευτές της συμπολίτευσης, όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη κι ο Κώστας Τζαβάρας.
Η ουσία της επιστημονικής αντίθεσης στο νόμο και συνεπώς στη γνωμοδότηση Ντογιάκου, συμπυκνώνεται στη φράση του Ευάγγελου Βενιζέλου, σύμφωνα με την οποία ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου «σφάλλει όταν θεωρεί ότι ο κοινός νομοθέτης μπορεί να αφαιρέσει ουσιώδεις ελεγκτικές αρμοδιότητες από την Ανεξάρτητη Αρχή, ή πολύ περισσότερο να της απαγορεύσει και μάλιστα με απειλή ποινικών κυρώσεων να ασκεί τη συνταγματική αρμοδιότητά της».
Σε άμυνα η κυβέρνηση
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υιοθετεί μια αμυντική στάση, λέγοντας ότι δεν αναμιγνύεται στα όσα υποστηρίζουν λειτουργοί της Δικαιοσύνης, ούτε βέβαια τα σχολιάζει, πολλώ δε μάλλον δεν τα υπαγορεύει.
Στα αξιοσημείωτα του θέματος περιλαμβάνεται και η παρατήρηση ότι σε αντίκρουση των «16» δεν έχει βγει κανείς καθηγητής, που να υπερασπίζεται τη γνωμοδότηση Ντογιάκου.
Ωστόσο, όλα τα παραπάνω αφορούν στον δημόσιο διάλογο και -ως τώρα, τουλάχιστον- δεν επηρεάζουν την κείμενη νομοθεσία, η οποία προβλέπει τα όσα ανέφερε στο επίμαχο κείμενό του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
►Διαβάστε και: Ο Ευ. Βενιζέλος καλεί τον Ισ. Ντογιάκο να επανεξετάσει τη γνωμοδότηση για την ΑΔΑΕ
Επίσης, ενδεικτική της αμυντικής θέσης που υιοθετεί η κυβέρνηση είναι η διπλή αναφορά που έκανε χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Οικονόμου απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε δυο φορές ότι «είναι άλλο ζήτημα εάν ο νόμος αποδειχθεί αντισυνταγματικός στο μέλλον», μια αναφορά που εξελήφθη από μέρος του Τύπου ως πρόσθετη ένδειξη υποχώρησης σε σχέση με τα όσα περιγράφονται στον ν.5002/22.
Πώς επιχειρούν να απαντήσουν
Παράλληλα στελέχη που κινούνται εντός ή κοντά στη Νέα Δημοκρατία, απαντούν υπενθυμίζοντας παλαιότερες δηλώσεις, κυρίως του Παύλου Πολάκη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «μπούρδες» τα όσα αναφέρονται στις Ανεξάρτητες Αρχές, που μάλιστα είχε προσθέσει ότι αυτές υπάρχουν «για το θεαθήναι», ενώ είχε ζητήσει να περάσουν υπό πολιτικό έλεγχο.
Αλλοι κυβερνητικοί παράγοντες συγκρίνουν τα όσα θεσπίζει ο νέος νόμος -και υπερασπίζεται η γνωμοδότηση Ντογιάκου- με όσα ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα σχετικά μέτρα είναι ακόμα αυστηρότερα από όσα θεσπίζονται στην Ελλάδα με τον ν.5002/22.
Η σύγκρουση είναι πρωτίστως πολιτική, αλλά παράλληλα και επιστημονική και σύγκρουση για τις αρμοδιότητες και τα όρια εξουσίας συγκεκριμένων θεσμικών οργάνων της Πολιτείας, οπότε αναμένεται να συνεχιστεί σε όλα αυτά τα επίπεδα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!