Εντείνεται σε οξύτητα και πληθαίνει σε θεματολογία η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και (κυρίως) αξιωματικής αντιπολίτευσης, λίγους μόνο μήνες πριν στηθούν οι κάλπες της απλής αναλογικής και κάθε πολιτικό κόμμα μετρήσει «το μπόι του» στο πεδίο της κοινωνίας. Έτσι το τελευταίο 24ωρο η μετωπική σύγκρουση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, επεκτάθηκε σε τρία μέτωπα της επικαιρότητας και ήταν - όπως πάντα τον τελευταίο καιρό - οξύτατη.
Ελλείψεις φαρμάκων
Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι πρόκειται για θέμα που αγγίζει πάρα πολύ κόσμο, που είτε δεν βρίσκει σε επαρκείς ποσότητες τα φάρμακά του στα φαρμακεία, είτε αποτελούν μέλη των οικογενειών τους, που βλέπουν την αγωνία στα μάτια των δικών τους ανθρώπων.
Γι αυτό διατηρεί το θέμα στην πρώτη γραμμή της κριτικής της προς την κυβέρνηση, η οποία αντιτείνει ότι το πρόβλημα είναι υπερεθνικό, καθώς ελλείψεις έχουν μεγάλες και ισχυρές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία κλπ κι οφείλεται στον περιορισμό παραγωγής των πρώτων υλών κυρίως στην Κίνα και την Ινδία.
Βεβαίως οι εκατέρωθεν θέσεις δεν εμποδίζουν τα δυο κόμματα να επιδίδονται σε παράλληλους μονολόγους, περισσότερο αναπτύσσοντας το καθένα τα δικά του επιχειρήματα και λιγότερο απαντώντας στα επιχειρήματα του αντιπάλου. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για το θέμα, κι είναι έτοιμος - σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προσέλθει στη Βουλή για να απαντήσει- να επαναλάβει τις κατηγορίες ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «κρύβεται από τη Βουλή» κλπ, που ακούσαμε και πρόσφατα για το θέμα των παρακολουθήσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ευνοεί τις φαρμακαποθήκες μη ελέγχοντάς τις για εξαγωγές φαρμάκων στο εξωτερικό με σκοπό το αυξημένο κέρδος κι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στο διεθνές πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων, ανέπτυξε πρωτοβουλίες για αντικατάσταση πολλών από αυτά με αντίστοιχα γενόσημα, την ώρα που με άλλη πρωτοβουλία της περιορίζει τις εξαγωγές φαρμάκων που κρίνονται απαραίτητα για τους Έλληνες ασθενείς. Αναμένονται νέα επεισόδια στο σίριαλ…
Διαβάστε και: Εκλογές: Πού ψάχνουν Τσίπρας και Μητσοτάκης για τη διεύρυνση των ψηφοδελτίων τους
Γλυπτά του Παρθενώνα
Η πρόσφατη, επίσης μετωπική, σύγκρουση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης έγινε με αφορμή δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, σύμφωνα με τα οποία οι δυο πλευρές είναι πολύ κοντά σε μια συμφωνία επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα. Τα δημοσιεύματα δεν διευκρινίζουν το πλαίσιο της συμφωνίας, επικαλούμενα το γεγονός ότι αυτή δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δια της αρμόδιας τομεάρχου, Σίας Αναγνωστοπούλου, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει πίσω τα Γλυπτά εάν γι αυτό χρειάζεται να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Βρετανικού Μουσείου σε αυτά, και ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε συναφώς:
«Δεν μπορείς να δανείσεις ή να ανταλλάξεις κάτι που δεν σου ανήκει». Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης συναντήθηκε και με το προεδρείο της Ένωσης Αρχαιολόγων ενώ το υπουργείο Πολιτισμού είχε ξεκαθαρίσει προ ημερών ότι δεν αναγνωρίζει καμία κυριότητα, νομή ή κατοχή του Βρετανικού Μουσείου επί των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Συνολικά η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι πρόκειται για ένα εθνικό θέμα (κάτι που παραδέχθηκε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου) και καλεί σε αυτοσυγκράτηση και τήρηση της εθνικής γραμμής. Επιλέγει αυτή τη στάση διότι γνωρίζει (όπως κι ο αντίπαλός της) ότι ενδεχόμενη τελική συμφωνία κι επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα, ιδίως σε προεκλογική περίοδο, θα αποτελέσει μείζονα βοήθεια στην προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να επιτύχει τον πολιτικό της στόχο που είναι η διεξαγωγή δεύτερης εκλογικής μάχης -με ενισχυμένη αναλογική- και ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης από το κόμμα αυτό.
►Διαβάστε και: Τσίπρας σε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου: Παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας, σας περιμένω να με συλλάβετε
Υποκλοπές
Η γνωμοδότηση του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, σύμφωνα με την οποία για να δοθούν πληροφορίες σχετικά με παρακολουθήσεις πρέπει να αποφανθεί τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από δυο εισαγγελείς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, ξεσήκωσε νέα θύελλα εναντίον της κυβέρνησης από τη μεριά της αντιπολίτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι με αυτή την εξέλιξη ουσιαστικά απαγορεύεται στην ΑΔΑΕ να ζητήσει πληροφορίες σχετικά με πρόσωπα που ενδεχομένως παρακολουθούνταν κι αυτό «ευνουχίζει» μια Ανεξάρτητη Αρχή.
Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Τσίπρας σήκωσε κατακόρυφα τους τόνους λέγοντας προς τον κ. Ντογιάκο πως, αν ισχύουν οι απόψεις του περί ποινικών ευθυνών όσων παραβαίνουν το νόμο (ν. 5002/22), τότε «του δηλώνω ότι παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και τον καλώ να προβεί στα νόμιμα σε βάρος μου. Κύριε Εισαγγελέα, Πλατεία Ελευθερίας 1, είναι το γραφείο μου. Σας περιμένω να με συλλάβετε».
►Διαβάστε και: Εκλογές: Οι τελικές ημερομηνίες και οι παράγοντες που μέτρησαν στις αποφάσεις Μητσοτάκη
Λίγο αργότερα ήλθε η απάντηση της κυβέρνησης δια του εκπροσώπου της, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνηθίζουν να τιμούν την Δικαιοσύνη μόνο όταν οι αποφάσεις της είναι σύμφωνες με τις επιδιώξεις τους» και καταλήγει λέγοντας ότι «θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα, έναν πρώην Πρωθυπουργό, να αντιλαμβάνεται ότι τέτοιους είδους θεατρινισμοί ταιριάζουν περισσότερο σε κάποιον σαν τον κ. Βαρουφάκη. Τελικά, φαίνεται ότι οι δύο τους εξακολουθούν να μοιάζουν σε πολλά».
Και οι μετωπικές συγκρούσεις, αναμένεται να συνεχιστούν αδιάπτωτες έως την ημέρα των εκλογών…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!