Ως καθοριστική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά το επόμενο, κρίσιμο διάστημα εκτιμάται η συνάντηση μεταξύ των διπλωματικών συμβούλων του Ελληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου.
Η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αννα- Μαρία Μπούρα και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν συναντήθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, λίγο μετά τη λήξη της κι αφού νωρίτερα ο διαμεσολαβητής, Γερμανός Γενς Πλέτνερ, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του καγκελάριου Σολτς και πρώην πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα, είχε επικοινωνήσει με την Αθήνα και την Αγκυρα κι είχε πάρει το «οκ» των δύο ηγετών.
Ο σκοπός της συνάντησης και η στάση Καλίν
Σκοπός της συνάντησης ήταν η δημιουργία ακόμα ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες συνεχίζει για πολλούς μήνες να βρίσκεται στο «κόκκινο».
Είχε προηγηθεί η εγκάρδια συνομιλία των υπουργών Άμυνας των δυο χωρών, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στις 13 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
►Διαβάστε και: Ν. Δένδιας: Ενα μέλλον με αναθεωρητικές πολιτικές δεν είναι ανεκτό από εμάς
Παρά το ότι ο Ιμπραήμ Καλίν φέρεται να επανέλαβε τις άκαμπτες θέσεις των Τούρκων, ωστόσο, διεφάνη ότι υπάρχει περιθώριο ο δίαυλος αυτός να λειτουργήσει σε περίπτωση έκτακτης έντασης κι απειλής θερμού επεισοδίου.
Με δεδομένο ότι ουσιαστική πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν προέκυψε από τη συνάντηση -κι ούτε ήταν δυνατό να προκύψει καθώς τόσο η κα Μπούρα όσο και ο Ι. Καλίν συμβουλεύουν τους ηγέτες τους και δεν χαράσσουν πολιτική- η συνάντηση απλώς υπήρξε η αφορμή για να γνωριστούν (η κυρία Μπούρα έχει μόλις προ ολίγων μηνών διαδεχθεί την Ελένη Σουρανή ως διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού) και να αποκαταστήσουν μια άμεση μεταξύ τους επικοινωνία.
Ακαρπες προσπάθειες
Πέραν των δυο διπλωματών και των δύο υπουργών Αμυνας, Ελλάδα και Τουρκία τον τελευταίο καιρό προσπαθούν να χτίσουν «γέφυρες» στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που όμως έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά λόγω ακριβώς της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, καθώς οι συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο κι οι παραβιάσεις του FIR Αθηνών ακυρώνουν de facto το κεντρικό ζήτημα των Μέσω Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που είναι τα «ήρεμα νερά» πάνω από το Αιγαίο πέλαγος.
Παράλληλα υπάρχει και ο λεγόμενος «μηχανισμός απεμπλοκής» που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ο οποίος χρησιμεύει για την απεμπλοκή των δύο χωρών από μια εξέλιξη που μπορεί να απειλήσει την ειρηνική τους συνύπαρξη.
►Διαβάστε και: Κ. Μητσοτάκης: Η μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού δεν έτυχε, πέτυχε
Όλα αυτά βέβαια υπάρχουν, αλλά μάλλον αποτελούν αρκετά «μαξιλάρια ασφαλείας» για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προχθές και πάλι είπε ότι «μπορεί να έλθουμε ξαφνικά, ένα βράδυ» στην Ελλάδα, ενώ απείλησε και την ελληνική πρωτεύουσα ότι θα στείλει έναν πύραυλο Tayfun, για να πάρει την απάντηση από τον Αμερικανό πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Μπομπ Μενέντες ότι όσο συνεχίζει τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας και τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικές θάλασσες, δεν πρόκειται να αγοράσει από τις ΗΠΑ μαχητικά F-16.
Δρομολογούνται νέες συναντήσεις
Παρά την εμπρηστικά ρητορική της Αγκυρας η οποία συνεχίζεται αμείωτη, φαίνεται ότι στο παρασκήνιο δρομολογούνται και νέες συναντήσεις, όπως αυτή της Αννας Μαρίας Μπούρα και του Ιμπραήμ Καλίν, όπως τουλάχιστον αφήνει η διαμεσολαβήτρια Γερμανία να εννοηθεί.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, από το Βελιγράδι «σήκωσε το γάντι» των προκλητικών δηλώσεων Ερντογάν κι απάντησε ότι ο αναθεωρητισμός και οι νεοθωμανικές βλέψεις της Τουρκίας, καθώς και οι απειλές πολέμου που εκτοξεύει εναντίον της χώρας μας «είναι κάτι που η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά, στο παράλογο αφήγημα της Τουρκίας».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!