Στο Ευρωκοινοβούλιο υπήρχε μία «κουλτούρα ατιμωρησίας» για ανήθικες πράξεις ευρωβουλευτών που φαίνεται να έλαβε τέλος με αφορμή το Qatar Gate, αποκαλύπτει αξιωματούχος.
Ειδικότερα, το παραπάνω τονίζει ο Μίχαελ φον Χούλτεν, Διευθυντής Διεθνούς Διαφάνειας στις Βρυξέλλες, πρώην ευρωβουλευτής και πρώην αρχηγός του Εργατικού Κόμματος στην Ολλανδία, σε αποκλειστική συνέντευξη στο OPEN και την Ευλαμπία Ρέβη.
Αρχικά, αναφερόμενος στο «φουντωμένο» Qatar Gate, ο Μίχαελ φον Χούλτεν τονίζει πως «Είναι ένα σκάνδαλο επικών διαστάσεων. Εργάζομαι στις Βρυξέλλες εδώ και πάνω από 25 χρόνια και δεν έχουμε ξαναδεί τίποτα σαν αυτό. Είναι άνευ προηγουμένου τόσο για τα χρηματικά ποσά όσο και για τον αριθμό των ατόμων που εμπλέκονται».
Η σύλληψη Καϊλή - «κλήση αφύπνισης που δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι καλά»
Σε ερώτηση για την εμπλοκή της Εύας Καϊλή απαντά: «Νομίζω ότι όλοι έχουν υποστεί σοκ που κάποιος με τόσο υψηλό προφίλ στις Βρυξέλλες, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθη προφανώς επ’ αυτοφώρω με μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά μέσα στο σπίτι της και αυτό αποτελεί μία κλήση αφύπνισης που δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι καλά αναφορικά με την ηθική και την ακεραιότητα και ότι χρειάζονται επείγουσες δράσεις για να διορθωθεί όλο αυτό».
Σχετικά με το ποιος άλλος εμπλέκεται, ο Διευθυντής Διεθνούς Διαφάνειας είπε πως «Είναι αρκετά ονόματα στα οποία τώρα έχουν γίνει αναφορές. Χθες, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή, ζήτησε της άρση ασυλίας και δεύτερης ευρωβουλευτή, που φαίνεται ότι δεν συνδέεται απευθείας με την έρευνα για το Κατάρ. Όμως, παρ’ όλα αυτά είναι μία υπόθεση ευρωβουλευτού που κατηγορείται για αδικοπραγία και πιστεύουμε ότι θα αποκαλυφθούν και νέα ονόματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς η έρευνα ξετυλίγεται. Το αίτημα άρσης της ασυλίας δύο ευρωβουλευτών από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή και αυτό είναι σχετικά ένα νέο Σώμα που συστάθηκε πρόσφατα. Είναι ένα σημάδι ότι ένα νέο Σώμα δείχνει τα δόντια του και επιδεικνύει αποτελεσματικότητα, οπότε είναι μία ιστορική στιγμή ως προς τον τρόπο που αυτό συμβαίνει».
Σχετικά με τον ισχυρισμό πως υπάρχει ευρέως διαδεδομένη η αίσθηση ότι ευρωβουλευτές ή οι βοηθοί τους έχουν δωροδοκηθεί ή έχουν λάβει παράνομα δώρα και αν θεωρεί ότι αυτό είναι αλήθεια, ο φον Χούλτεν υπογράμμισε ότι «Υπάρχει πληθώρα ανεπίσημων στοιχείων που υποδηλώνουν ότι δεν είναι ασυνήθιστο ευρωβουλευτές να αποδέχονται ταξίδια σε ηλιόλουστους ξένους προορισμούς, όταν δεν υπάρχει ξεκάθαρη σύνδεση με το έργο τους».
«Πραγματικά υπάρχει μία κουλτούρα ατιμωρησίας στις Βρυξέλλες που τέτοιου είδους δραστηριότητες έχουν "επιτραπεί" καθώς δεν υπήρχε ουσιαστικά έλεγχος. Πολλοί ευρωβουλευτές νομίζουν ότι είναι άθικτοι κατά κάποιον τρόπο, ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονται για αυτούς και αυτό το έχουμε δει με πολλούς τρόπους αναφορικά με το πώς το Ευρωκοινοβούλιο λαμβάνει αποφάσεις», υπογράμμισε στο τέλος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!