Την πολιτική της αντεπίθεση έχει έτοιμη η κυβέρνηση στο πολύκροτο ζήτημα των παρακολουθήσεων, το οποίο μπορεί να μην έχει -έως τώρα, τουλάχιστον- σοβαρό δημοσκοπικό κόστος για τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο η χρονική του παράταση με τη δημοσίευση σε… συνέχειες διαφόρων λιστών παρακολουθήσεων και η σημαντική πολιτική επένδυση όλης της αντιπολίτευσης σε αυτό, δεν αφήνουν την κυβερνώσα παράταξη να το παραμελήσει.
Σε μια προσπάθεια να δείξει καλή θέληση και διάθεση για συναίνεση, τουλάχιστον στο θεσμικό πεδίο, η κυβέρνηση δείχνει να έχει καταλήξει στην υιοθέτηση μέρους των προτάσεων, οι οποίες προέκυψαν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης επί του σχετικού νομοσχεδίου.
Έτσι θα προσθέσει μια σειρά επιχειρημάτων στην πολιτική της φαρέτρα, πέραν της σταθερής επιχειρηματολογίας περί πλήρους ελλείψεως αποδείξεων για όλα αυτά που καταγγέλλονται και αναπόδεικτα κατηγορούν την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό. Θα μπορεί δηλαδή να υποστηρίζει ότι ενσωμάτωσε στη νομοθεσία για τη θεσμική διευθέτηση του προβλήματος, μια σειρά υποδείξεων που προέκυψαν από τον κοινωνικό διάλογο.
Οι δικλείδες ασφαλείας
Ειδικότερα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να εντάξει στο νομοσχέδιο τις παρακάτω πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας:
Πρώτον, την υπογραφή του εκάστοτε Προέδρου της Βουλής σε κάθε περίπτωση άρσης του απορρήτου για πολιτικό πρόσωπο η οποία, πλέον, θα έπεται της έγκρισης των δυο εισαγγελέων (μετά από εισήγηση της ΕΥΠ ή της αντιτρομοκρατικής) ώστε ο τρίτος στην ιεραρχία θεσμός του Πολιτεύματος να έχει πλήρη εικόνα της υπόθεσης που οδήγησε στην άρση του απορρήτου.
Δεύτερον, αλλάζουν οι διατάξεις που αφορούν στην καταστροφή του υλικού που προέκυψε από την παρακολούθηση. Η απόφαση της κυβέρνησης φαίνεται να είναι η διατήρηση του εξαμήνου ως χρονικού διαστήματος σβησίματος του υλικού παρακολούθησης και της δεκαετίας για την καταστροφή του σχετικού φακέλου, ωστόσο αναμένεται να προστεθούν διάφορα στοιχεία, όπως το όνομα του υπαλλήλου που χειρίζεται την υπόθεση, η σύνταξη πρωτοκόλλου καταστροφής που θα περιγράφει τα προς καταστροφή στοιχεία, καθώς και η λεπτομερής καταγραφή του υλικού.
Τρίτον, γίνεται πολύ πιο συγκεκριμένος ο όρος «εθνική ασφάλεια» καθώς προστίθενται αναλυτικές περιγραφές, εκτός των οποίων δεν νοείται άρση απορρήτου για αυτή την αιτία. Μετά τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση μετά τη διαβούλευση, άρση για θέματα εθνικής ασφάλειας σημαίνει μόνον υποθέσεις εθνικής άμυνας, κυβερνοασφάλειας, εξωτερικής πολιτικής, καθώς και προστασίας υποδομών και δικτύων. Τίποτε άλλο.
Τέταρτη αλλαγή που πραγματοποιεί η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου είναι η αναλυτική τεκμηρίωση του αιτήματος για παρακολούθηση. Δεν αρκεί δηλαδή το όνομα του προσώπου που θα παρακολουθείται, πρέπει πλέον να υπάρχει εξήγηση για τους λόγους που επιβάλλουν την παρακολούθηση, καθώς και την προτεινόμενη διάρκεια της άρσης του απορρήτου.
Η τριετία και οι υποδείξεις της ΑΔΑΕ
Μια ακόμα αλλαγή που ήλθε στην επιφάνεια από τη διαβούλευση του νομοσχεδίου είναι αυτή που αφορά στην ενημέρωση του παρακολουθούμενου προσώπου. Η κυβέρνηση υπέστη σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση για την μεγάλη απόσταση (τριετία) ενημέρωσης του προσώπου για την παρακολούθησή του. Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στην τριετία διότι θεωρεί κρίσιμο να υπάρχει ικανό διάστημα από την περίοδο της παρακολούθησης, ωστόσο δέχεται δυο υποδείξεις της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ):
Πρώτον, σε περίπτωση αρνητικής απόφασης για άρση απορρήτου να καταγράφεται το αιτιολογικό και δεύτερον σε αυτό να συμπεριλαμβάνεται η άποψη της μειοψηφίας.
Τέλος, η κυβέρνηση κάνει δεκτή την εισήγηση της ΑΔΑΕ για ψηφιοποίηση των αρχείων των παρακολουθουμένων με αναφορά των ονομάτων τους, κι όχι μόνο τους αριθμούς τηλεφώνων που παρακολουθούνται, όπως προβλεπόταν αρχικά στο νομοσχέδιο. Έτσι γίνεται πιο ευχερής ο έλεγχος των παρακολουθήσεων από τις Αρχές.
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει ψευδαισθήσεις ότι ο πόλεμος που έχει εξαπολυθεί εναντίον της με θέμα τις παρακολουθήσεις θα σταματήσει, ή θα υποχωρήσει. Ωστόσο με τις αλλαγές που αποφάσισε να πραγματοποιήσει, θεωρεί ότι μπορεί να τεκμηριώσει την καλή της θέληση στους μετριοπαθείς πολίτες, οι οποίοι είναι δυνητικά το εκλογικό της ακροατήριο και οι οποίοι παραμένουν διστακτικοί, καθώς δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί ο λόγος που παρακολουθείτο ο μετέπειτα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!