Ενα θέμα πανευρωπαϊκό, όπως είναι οι καθυστερήσεις παράδοσης εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες στην Κομισιόν και συνεπώς η διανομή τους στις χώρες- μέλη, έχει περιληφθεί στα πεδία αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα με οξύτητα τις τελευταίες μέρες.
Όλα ξεκίνησαν από την πρόταση που είχε καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας να πάρει η ΕΕ τις πατέντες των εμβολίων και ακολούθως κάθε χώρα να παράγει τα εμβόλια για το πληθυσμό της, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα των καθυστερήσεων. Η πρόταση είχε απορριφθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ανέφικτη. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανήλθε, όταν το Συμβούλιο της Ευρώπης, μετά από πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην οποία μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση για άρση του καθεστώτος της πατέντας στο εμβόλιο.
Ο κ. Τσίπρας εξέλαβε αυτή την εξέλιξη ως δικαίωση της πρωτοβουλίας του, αρθρογράφησε γι' αυτό στην πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico και το ζήτημα επανήλθε -και θα συνεχίσει στην εβδομάδα που αρχίζει αύριο- στις πρώτες θέσεις της σύγκρουσης με τη Νέα Δημοκρατία.
Η κυβέρνηση εξαρχής είχε απορρίψει με κατηγορηματικό τρόπο την πρόταση, ενώ και η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε με οξύτητα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χαρακτηρίσει τη χώρα επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη ως «Ψωροκώσταινα της Ευρώπης», λόγω της κυβερνητικής αδράνειας στο θέμα της πατέντας. Η κυβέρνηση διακήρυξε πως δικαιώθηκε όταν έγινε σαφές ότι η Ευρωπαϊκη Ένωση δεν συζητά για κάτι τέτοιο, όπως άλλωστε προκύπτει και από την απαντητική επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στους 4 πρωθυπουργούς που έθεσαν τα σχετικά ζητήματα (Μητσοτάκη, Φρέντρικσεν της Δανίας, Κουρτς της Αυστρίας και Μπαμπίς της Τσεχίας).
Αλλωστε οι γνωρίζοντες διαβεβαιώνουν ότι τα ελληνικά εργοστάσια δεν είναι σε θέση να παραγάγουν το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού καθώς από τη μια μεριά δεν έχουν δυνατότητες βιοτεχνολογίας κι από την άλλη χρειάζεται περαιτέρω εκσυγχρονισμός τους, παρά το ότι οι φαρμακοβιομηχανίες είναι ένας από τους πλέον προηγμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Αντίθετα, συμπληρώνει το Μέγαρο Μαξίμου, η Ευρώπη μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκανε το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της πρότασης Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς τα κράτη-μέλη συμφώνησαν στις γενικές κατευθύνσεις για την έκδοση τυποποιημένων κοινών ευρωπαϊκών πιστοποιητικών, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για ιατρικά θέματα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!