Ενα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο που κράτησε σχεδόν δύο ημέρες χρειάστηκε προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με την πλατεία Μαβίλη, δηλαδή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, μετά τις αναφορές του τελευταίου στην ομιλία του στο πολιτικό μνημόσυνο του Γιάννη Κεφαλογιάννη, στα Ανώγεια.
Λίγο μετά την ομιλία Καραμανλή, ο οποίος χαρακτήρισε «πολύ σοβαρό» το κρούσμα των υποκλοπών, ξεκαθάρισε ότι το απόρρητο υποτάσσεται στην ανάγκη της κοινής γνώμης να πληροφορηθεί όλα όσα αφορούν σε αυτή την υπόθεση, ενώ χαρακτήρισε αδιανόητη την πιθανότητα κάποιος κυβερνητικός να έχει δώσει την εντολή για παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, η ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν προφανής.
Αμέσως η επικοινωνιακή ομάδα της ηγεσίας της κυβέρνησης κατέληξε στην πλατφόρμα ότι τα όσα είπε ο Κώστας Καραμανλής δεν διαφέρουν καθόλου από εκείνα που εξαρχής υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ίδια επιχειρηματολογία επιστράτευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, οπότε δέχθηκε βροχή ερωτήσεων για το θέμα αυτό. «Το καμία σκιά με το πλήρες φως στην υπόθεση είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», υποστήριξε ο κ. Οικονόμου.
Επικοινωνία των επιτελών
Ωστόσο, λίγες ώρες μετά το τέλος της ομιλίας Καραμανλή στην Κρήτη, δηλαδή το πρωί της Πέμπτης, υπήρξε επικοινωνία των επιτελών του Κυριάκου Μητσοτάκη με εκείνους του Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να συντονιστούν στη διαχείριση της υπόθεσης. Τα στελέχη του Μαξίμου πρότειναν να εκδώσει μια διευκρινιστική δήλωση ο κ. Καραμανλής, κάτι όμως που είναι έξω από τις συνήθειες του πρώην πρωθυπουργού. Έτσι η Παναγή Κυριακού περιορίστηκε σε διαρροή προς δημοσιογράφους, σύμφωνα με την οποία ο κ. Καραμανλής σε καμία περίπτωση δεν αποσκοπούσε στην καθ’ οιονδήποτε τρόπο δημιουργία προβλημάτων στον πρωθυπουργό. Η μοναδική μέριμνα του κ. Καραμανλή, έλεγαν συνεργάτες του, είναι να μην υπάρξει καμία «ιοβόλος» σκιά στην υπόθεση με αποτέλεσμα να πληγεί πολιτικά το κυβερνών κόμμα.
Ουσιαστικά οι συνεργάτες του πρωθυπουργού είδαν την ομιλία Καραμανλή ως συνέχεια των κριτικών που άσκησε δημόσια ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού και μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος δύο φορές υποστήριξε σε δημόσιες παρεμβάσεις του ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη και πρέπει ένας πολιτικός να την αναλάβει, υπαινισσόμενος, σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες, ότι ο κ. Δημητριάδης που παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, δεν ανήκε στην πολιτική ηγεσία, συνεπώς δεν μπορεί να αναδεχθεί την πολιτική ευθύνη.
Παράλληλα, άλλοι πολιτικοί παράγοντες όπως ο βουλευτής Κώστας Τζαβάρας που αισθάνεται ότι είναι σε απόσταση από την ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και έχει ενημερώσει δημόσια ότι δεν προτίθεται να είναι εκ νέου υποψήφιος, άσκησε με τη σειρά του κριτική στην κυβέρνηση για την υπόθεση των υποκλοπών. Με αυτά ως δεδομένα, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου «διάβαζαν» την ομιλία Καραμανλή ως συνέχεια των προηγούμενων κριτικών, δηλαδή ως μέρος μιας προσπάθειας που εκτυλίσσεται σε βάρος του πρωθυπουργού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ
Αυτή την εντύπωση ενίσχυσε η άμεση προθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιήσει τις αναφορές Καραμανλή προκειμένου να αναπτύξει μια κριτική για την «καλή Νέα Δημοκρατία» που διά στόματος του πρώην πρωθυπουργού δείχνει στην «κακή Νέα Δημοκρατία» του σημερινού αρχηγού της και πρωθυπουργού τον σωστό δρόμο. Και από κοντά οι σημιτικοί του ΠΑΣΟΚ με προεξάρχοντα τον Ανδρέα Λοβέρδο που μίλησε για «μέτωπο Τσίπρα - καραμανλικών» και ουσιαστικά δρομολόγησαν την ολοκλήρωση της συνεργασίας του Μεγάρου Μαξίμου με την Παναγή Κυριακού.
Το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή από χθες, Παρασκευή, δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των προθέσεων του πρώην πρωθυπουργού, προέβαλε την υπερκομματική συμπεριφορά του Κώστα Καραμανλή επί πολλά χρόνια και ξεκαθάριζε ότι τα σενάρια περί κριτικής στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχουν καμία βάση.
Από την άλλη μεριά, το Μέγαρο Μαξίμου «έχτισε» την επιχειρηματολογία στην οποία εξαρχής είχε καταλήξει, περί καμίας διαφοράς στις θέσεις των δύο ανδρών, ενώ στο ειδικό ερώτημα που ετέθη και στον κ. Οικονόμου, για τη φράση Καραμανλή περί του απορρήτου που πρέπει να υποταχθεί στην ανάγκη οι πολίτες να μάθουν τι συνέβη, οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζουν ότι η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού από την πρώτη ημέρα, ότι δηλαδή θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, καλύπτει απόλυτα την θέση του Κώστα Καραμανλή.
Κάπως έτσι έκλεισε ένα ακόμα ανοικτό μέτωπο για την κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες...
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!