Μετά την πρώτη φάση της αναμέτρησης για την υπόθεση των υποκλοπών και την έναρξη δημοσιεύσεως των πρώτων μετρήσεων της κοινής γνώμης, τα κομματικά επιτελεία κάνουν, με τη σειρά τους, τους πρώτους υπολογισμούς για την περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας και η οποία θα οδηγήσει στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, πιθανότατα δύο, αν όχι περισσότερες…
Στο Μέγαρο Μαξίμου, εμπεδώνεται πλέον η αντίληψη ότι το πολιτικό σκηνικό δεν ανατράπηκε, παρά τους υψηλούς τόνους που υιοθέτησε η αντιπολίτευση, μείζων κι ελάσσων, αλλά και παρά τις κυβερνητικές παραδοχές για «λάθος», «αστοχία» και εξέλιξη «πολιτικά μη αποδεκτή».
Ηδη οι πρώτες δημοσκοπήσεις καταγράφουν απώλειες για τη Νέα Δημοκρατία και κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, οι επιτελείς του πρωθυπουργικού γραφείου όχι μόνο θεωρούν το πλήγμα ανατάξιμο, αλλά και παραμένουν στη γραμμή της αυτοδυναμίας ως κεντρικού πολιτικού στόχου της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και με δεδομένο ότι η πρώτη, της απλής αναλογικής, θεωρούν βέβαιο ότι δεν θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάχθηκε τελικά και η καταληκτική παρατήρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προχθεσινή συζήτησης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή: «Θα αναλάβω το κόστος να οδηγήσω τη χώρα σε ασφαλές λιμάνι. Το όποιο πολιτικό κόστος. Θα τον περάσουμε κι αυτόν τον δύσκολο χειμώνα. Θα τον περάσουμε μαζί. Δεν θα φυγομαχήσω. Δεν θα εκχωρήσω αυτή την ευθύνη που μου ανέθεσε ο ελληνικός λαός. Και στο τέλος της τετραετίας θα έλθουμε να μετρηθούμε. Και ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποιος επιθυμεί να τον κυβερνήσει την επόμενη τετραετία».
Αντίβαρο η ΔΕΘ
Οι μικρές απώλειες που εμφανίζει η Νέα Δημοκρατία στις πρώτες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν χθες και σήμερα, θεωρούνται διαχειρίσιμες και σκοπός του Μεγάρου Μαξίμου είναι να εξανεμιστούν μετά τις ανακοινώσεις στις οποίες θα προχωρήσει ο κ. Μητσοτάκης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ΔΕΘ, σε δυο εβδομάδες, οπότε θα εξαγγείλει σειρά μέτρων που θα αφορούν σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, αλλά και στις νεότερες ηλικιακές κατηγορίες, με τις οποίες η Νέα Δημοκρατίας έχει πάρει… μόνιμο εκλογικό διαζύγιο.
Τα πρώτα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει το επιτελείο του πρωθυπουργού είναι ότι η ιεράρχηση των προβλημάτων εκ μέρους των πολιτών δεν δίνει περιθώρια ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών από την υπόθεση των υποκλοπών.
«Η ρήση που αποδίδεται πριν από 30 χρόνια στον Μπιλ Κλίντον παραμένει ακόμα σε ισχύ» λέει στην «Η» βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που εξαρχής πίστευε ότι το κόμμα του θα ξεπεράσει αυτόν τον κάβο. «It’s the economy» αυτό που καθορίζει αποφασιστικά τις επιλογές των πολιτών.
«Βραδυφλεγής βόμβα»
Παρ’ όλα αυτά, στους κόλπους των πρωθυπουργικών συνεργατών επικρατεί μαζί με την αισιοδοξία, και σκεπτικισμός για τις πιθανές «κρυφές» συνέπειες της υπόθεσης των υποκλοπών.
«Αυτό το θέμα μπορεί να λειτουργήσει σαν βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης» λέει στην «Η» η ίδια πηγή.
«Σε μια πιθανή μελλοντική κρίση, η κοινή γνώμη μπορεί να θυμηθεί το θέμα των υποκλοπών και να το αθροίσει. Γι' αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή από εδώ και πέρα, ώστε να μην έχουμε παρόμοιες περιπέτειες, που οι πολίτες πιθανόν να αποτιμήσουν σωρευτικά στις επόμενες εκλογές».
«Καθαρές λύσεις»
Η υπόθεση των υποκλοπών, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «καθαρίζει» το πολιτικό τοπίο από την έως τώρα υφέρπουσα αντίληψη των πολιτικών συνεργασιών.
«Ο Ανδρουλάκης δεν θέλει να συνεργαστεί ούτε με μας, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ» προσθέτει η ίδια πηγή. «Συνεπώς οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν καθαρή λύση: Η μία είμαστε εμείς, η Νέα Δημοκρατία, που σκοπός μας είναι η αυτοδυναμία. Η άλλη λύση που προβαλλόταν έως τώρα από τον κ. Τσίπρα, της προοδευτικής διακυβέρνησης, ακυρώθηκε από τον κ. Ανδρουλάκη. Συνεπώς, πρέπει η αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει μια καθαρή πρόταση διακυβέρνησης στους πολίτες. Αυτό που πρότεινε έως τώρα, δεν λειτουργεί πλέον».
Ετσι, παράλληλα με την εξέλιξη των δρομολογημένων στην υπόθεση, με την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, το Μέγαρο Μαξίμου και η οδός Πειραιώς στρέφεται περισσότερο προς την κυβερνητική πολιτική με αρχή τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις στη ΔΕΘ, θεωρώντας ότι, με βάση τα ως τώρα δεδομένα, πέρασαν τον «κάβο» των υποκλοπών χωρίς σοβαρές απώλειες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!