Στην ομιλία του χθες το απόγευμα στην κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κινήματος Νίκος Ανδρουλάκης επιχείρησε να πετύχει μια σειρά πολιτικών επιδιώξεων της Χαριλάου Τρικούπη.
Πέραν αυτών, βέβαια, ο πρόεδρος του τρίτου κόμματος του Κοινοβουλίου θέλησε να δώσει στις κάμερες την εικόνα του που μιλάει από το βήμα της Βουλής (έστω και στην αίθουσα της Γερουσίας), ώστε να μη μονοπωλήσουν αυτή την εικόνα της πόλωσης οι κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας στη σημερινή (έναρξη 11 π.μ.) συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή.
Οι λέξεις που χρησιμοποίησε
Η πρόθεση Ανδρουλάκη έγινε εξαρχής εμφανής: Σήκωσε τους τόνους -όπως αναμενόταν- και χρησιμοποίησε φράσεις που θύμιζαν τις ρίζες της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας στα προδικτατορικά χρόνια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «θεσμική κρίση», για «συγκλονιστικές αποκαλύψεις», «κεραυνούς», μίλησε για «αντιδημοκρατική παρακολούθησή μου από την ΕΥΠ» και χαρακτήρισε την υπόθεση «ζήτημα Δημοκρατίας». Ακολούθως χαρακτήρισε όσους ενεπλάκησαν στην παρακολούθησή του «παρακρατικό μηχανισμό».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κορύφωσε την αντιπαράθεσή του προσωπικά με τον πρωθυπουργό, όταν του απευθύνθηκε σε δεύτερο πρόσωπο, σαν να ήταν στο βήμα της Ολομέλειας. «Κύριε Μητσοτάκη, είστε ο πρωθυπουργός που καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του ΠΑΣΟΚ παρακολουθούσε έναν από τους βασικούς υποψηφίους» και στη συνέχεια επανέφερε μια φράση που είχε χρησιμοποιήσει στο πρόσφατο παρελθόν, πάντα σε δεύτερο πρόσωπο: «Αυτή η κυβέρνηση δεν αξίζει να έχει θέσεις ευθύνης» και «δεν υπάρχει κανένα φρένο στον κατήφορό σας».
Τι είπαν στην «Η» στελέχη κομμάτων
Στελέχη και των τριών μεγαλύτερων κομμάτων στα οποία απευθύνθηκε η «Η» μετά την ομιλία Ανδρουλάκη, συνέπιπταν στην εκτίμηση ότι σταδιακά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να διατυπώσει τον πιο πειστικό εναλλακτικό πολιτικό λόγο σε αυτόν του Κυριάκου Μητσοτάκη, ποντάροντας ότι οι πολίτες που κινούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς, στο μέλλον θα αναζητήσουν άλλη πολιτική στέγη από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο αυτός και ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, δεν μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν εκλογικά (έστω και δημοσκοπικά) την οξεία αντιπολίτευση που κάνουν στην σημερινή κυβέρνηση.
«Ο Ανδρουλάκης θέλει να είναι αυτός που θα σταθεί απέναντί μας, αν όχι στις επόμενες, πάντως σίγουρα στις μεθεπόμενες εκλογές», μας λέει βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που εκλέγεται στην Πελοπόννησο. «Θέλει να αμφισβητήσει την πολιτική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ σε ολόκληρο τον αντιδεξιό χώρο, αλλά δεν του βγαίνει», σχολίασε βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εκλέγεται στο Λεκανοπέδιο. «Όσο περνούν οι μήνες, οι κεντροαριστεροί πολίτες που μας εγκατέλειψαν, θα έχουν την ευκαιρία να συγκρίνουν τον πολιτικό λόγο, το ύφος, την πειθώ και την αποτελεσματικότητα της αντιπολίτευσης που ασκεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε σύγκριση με εκείνη που ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας. Γι' αυτό όσο περνάει ο καιρός θα ενδυναμώνουμε τα ποσοστά μας, έως ότου γίνουμε, όχι πολύ αργότερα, ο κεντρικός πόλος ολόκληρης της δημοκρατικής παράταξης» αποφαίνεται μιλώντας στην «Η» εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Οι τρεις απόψεις είναι ενδεικτικές.
Απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ
Μια ακόμα επιδίωξη του Νίκου Ανδρουλάκη στη χθεσινή του ομιλία ήταν η σαφής απόσταση και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο δίλημμα εάν η Εξεταστική Επιτροπή που πρόκειται να συσταθεί πρέπει να αναζητήσει αντίστοιχα προβλήματα σε βάθος δεκαετίας (πρόταση της ΝΔ) ή να περιοριστεί στο κρούσμα Ανδρουλάκη (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε για μία ακόμη φορά μια ενδιάμεση θέση: Να πάει όσο πίσω γίνεται, αλλά όχι χρονικά. Μόνο για να αναζητήσει συγκεκριμένα γεγονότα (μνημόνευσε μάλιστα και το κρούσμα που κατάγγειλε το ΚΚΕ επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ).
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα για νέες «αυταπάτες», ενώ υπό τα χειροκροτήματα των στελεχών του υπογράμμισε με έμφαση ότι «η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί τις ίδιες πρακτικές που είδαμε από την κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου. Αυτές οι ραγδαίες αποκαλύψεις δεν με φέρνουν πιο κοντά στον κ. Τσίπρα, όπως θέλετε να διαφημίζετε, κ. Μητσοτάκη. Ακριβώς το αντίθετο…».
Προτεραιότητα η ενότητα του ΠΑΣΟΚ
Ο τρίτος πολιτικός στόχος που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τη χθεσινή του ομιλία ήταν η ενδυνάμωση της ενότητας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η συγκεκαλυμμένη επίθεση σε όσους (και όσες) από τη δεξιά πτέρυγα του κινήματος επιχειρούν να ακολουθήσουν δική τους γραμμή. Θύμισε στα στελέχη του ότι κι αυτά παρακολουθούνταν, στο βαθμό που είχαν μιλήσει μαζί του τηλεφωνικά πριν τις εσωτερικές εκλογές στο κίνημα, «κάρφωσε» όσους εμφανίστηκαν ως «δήθεν θύματα» όπως είπε (ανάμεσά τους ήταν και η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή), ενώ για την παρακολούθηση του κινητού του από την ΕΥΠ κατά την περίοδο που έδινε εκλογική μάχη με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ανδρέα Λοβέρδο, υπογράμμισε με νόημα: «Είναι πασιφανές ότι ένας παρακρατικός μηχανισμός, κινούμενος από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ήθελε ένα ΠΑΣΟΚ σε ομηρία. Ένα ΠΑΣΟΚ του χεριού τους. Το σχέδιό τους, όμως, απέτυχε παταγωδώς».
Κάπως έτσι ο Νίκος Ανδρουλάκης μπήκε στο «κάδρο» της σφοδρής αντιπαράθεσης γύρω από την υπόθεση των υποκλοπών. Ένα κάδρο που θα συμπληρωθεί σήμερα, μετά την κοινοβουλευτική μονομαχία των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα (όπως και των άλλων πολιτικών αρχηγών), σε μια αναμέτρηση που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!