Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Μητσοτάκης επιλέγει τη Βουλή ως βασικό «θέατρο» για τις μονομαχίες με Τσίπρα

Κ. Μητσοτάκης και Α. Τσίπρας από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή
Κ. Μητσοτάκης και Α. Τσίπρας στο βήμα της Βουλής / Πηγή: Intimenews

Την αίθουσα της Ολομέλειας του ελληνικού Κοινοβουλίου φαίνεται ότι επιλέγει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις επόμενες -αρκετές- πολιτικές μονομαχίες του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει οδηγηθεί στην απόφαση αυτή, καθώς επικράτησαν οι απόψεις που λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης βγαίνει κερδισμένος πολύ περισσότερο από τις «εκ του σύνεγγυς» αντιπαραθέσεις, παρά από παράλληλους μονολόγους από εξέδρες και πλατείες.

Ταυτόχρονα η ηγεσία της κυβέρνησης θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις που μένουν έως την εποχή που θα στηθούν οι κάλπες, αφορούν σε θέματα που η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός έχουν ισχυρό πλεονέκτημα, τόσο ως προς τη θεματολογία των νομοθετημάτων, όσο και ως προς τις αλλαγές που αυτά θα επιφέρουν.

Το τρίτο επιχείρημα όσων πρότειναν -κι έπεισαν- ότι οι μάχες πρέπει να δοθούν στη Βουλή, είναι ότι οι απευθείας διάλογοι Μητσοτάκη-Τσίπρα θα δείξουν στα κοινωνικά στρώματα που ενδιαφέρουν τη ΝΔ τόσο τη διαφορά αποτελεσματικότητας των δύο πολιτικών ηγετών (καθώς οι συγκρίσεις του σήμερα με την περίοδο 2015-2019 θα είναι στην ημερήσια διάταξη), όσο και τη διαφορά ήθους κι ευπρέπειας.

Το τελευταίο θεωρείται σημαντικό, καθώς οι κυβερνητικοί θεωρούν ότι οι κοινοβουλευτικές συγκρούσεις των προέδρων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ θα αναδείξουν την «τοξικότητα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα την εκθέσουν σε όσους αποτελούν τη λεγόμενη «κυμαινόμενη ψήφο», δηλαδή, τους αναποφάσιστους που περιμένουν να δουν μια σειρά από χαρακτηριστικά όσων διεκδικούν την ψήφο τους, προκειμένου να αποφασίσουν.

Το «crash test»

Το νομοσχέδιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αποτέλεσε το «crash test» από την μεριά της κυβέρνησης. Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να το στηρίξει (επέλεξε τελικά το «παρών» στη σχετική ψηφοφορία) έχει οδηγήσει το Μέγαρο Μαξίμου στην υιοθέτηση μιας «επιθετικής μεταρρυθμιστικής στρατηγικής» με τολμηρές αλλαγές που εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στηρίξει στο Κοινοβούλιο, οπότε η κυβέρνηση θα τον εκθέτει στα αντίστοιχα ακροατήρια.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, παρών δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ κι η Ελληνική Λύση και κατά ήταν το Μέρα25 και το ΚΚΕ. Οι ρυθμίσεις του, όμως, συνιστούν (ή συνιστούσαν, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη) έως πρότινος προνομιακό πεδίο της Αριστεράς.

Επεξέτεινε κατά τέσσερα χρόνια τη δυνατότητα μίας γυναίκας να τεκνοποιήσει με ιατρική υποβοήθηση, ενώ δεν απαιτείται πλέον η συναίνεση του άνδρα για την κατάψυξη των ωαρίων της. Επίσης ρυθμίζει θέματα της διεμφυλικής κοινότητας, όπως η αυτοδιάθεση, ο σωματικός αυτοκαθορισμός κι άλλα αιτήματα της διεμφυλικής κοινότητας που επί χρόνια παρέμεναν εκτός νομοθετικής κάλυψης.

Απέναντι σε αυτή τη «μεταρρυθμιστική επίθεση» της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα που ενδιαφέρουν ομάδες πληθυσμού, παραδοσιακά κείμενες ευμενώς προς την Αριστερά, αντιμετωπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με επιχειρήματα του τύπου «η κυβερνητική ρύθμιση οδηγεί σε αύξηση του πελατολογίου των Μονάδων Ιατρικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής», δηλαδή, σύμφωνα με τους κυβερνώντες σε μια καθαρά αμυντική θέση, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει το ότι δεν στήριξε το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Τέσσερα νομοσχέδια

Μέσα στην εβδομάδα που ξεκινά αύριο αναμένονται τέσσερα νομοσχέδια προς ψήφιση: Πρόκειται για το πολυνομοσχέδιο που αφορά στην απλούστευση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, τη δικαστική αστυνομία, την κυβερνοασφάλεια και την καλύτερη εκπαίδευση των αστυνομικών.

«Σε αυτά», λέει κυβερνητικός παράγοντας, που μετέχει σε επιτελικές συσκέψεις, «θα διαφανεί ποιο κόμμα θέτει τα θεμέλια για μια καλύτερη Ελλάδα και ποιο αντιδρά σε κάθε προτεινόμενη μεταρρύθμιση, με αστήρικτες θέσεις, όπως συνέβη με το νομοσχέδιο για την ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή».

Τα ραντεβού στην Ολομέλεια θα είναι πολλά και θερμά, ιδίως μετά το άνοιγμα της Βουλής στα τέλη Αυγούστου, οπότε και θα ξεκινήσει η τελευταία πριν τις εκλογές κοινοβουλευτική περίοδος.

Από την προσεχή Παρασκευή η Βουλή (και μαζί της τα κόμματα) παίρνει μια ανάσα καλοκαιριού κι επιστρέφει στα τέλη του επόμενου μήνα, ως η κεντρική σκηνή πολιτικής αντιπαράθεσης μιας μακράς προεκλογικής περιόδου…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ