Από όλες τις συναντήσεις που θα έχει στις Ηνωμένες Πολιτείες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η σημαντικότερη αναμένεται να είναι με τον αντιστράτηγο Μάικλ Σμιτ, επικεφαλής του πρoγράμματος για την κατασκευή των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος θα βρεθεί στο Τέξας όπου θα ενημερωθεί σε βάθος για τις επιχειρησιακές δυνατότητες των μαχητικών τελευταίας γενιάς που αναμένεται να προμηθευτεί η χώρα μας, αλλά και τη σχετική προετοιμασία που πρέπει να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να υποδεχθεί αυτά τα υπερόπλα.
Φυσικά, στο πρόγραμμα του Eλληνα υπουργού δεσπόζει η συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Ωστιν, αλλά και με παράγοντες-κλειδιά του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, δείγμα του πόσο πολύ έχει αναβαθμιστεί η χώρα μας στα ενδότερα της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας.
Κρίσιμη φάση
Η επίσκεψη Παναγιωτόπουλου γίνεται σε μια κρίσιμη καμπή των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στις οποίες ενεργό ρόλο παίζει, πλέον, η Ουάσιγκτον.
Οι τέσσερις χάρτες που κάθε Ελληνας αξιωματούχος επιδεικνύει στους Αμερικανούς συνομιλητές του (της «Γαλάζιας Πατρίδας», τις τουρκικές «γκρίζες ζώνες», το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και τον «χάρτη Μπαχτσελί» με τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη στην τουρκική επικράτεια), αποτελούν την επιτομή των 16 χαρτών που επέλεξε το ελληνικό ΥΠΕΞ και δείχνουν την διαχρονική προκλητικότητα και επιθετικότητα της Άγκυρας.
Η Αθήνα θέλει να διατηρήσει και να ενισχύσει το μομέντουμ των διμερών σχέσεών της με την Ουάσιγκτον, στη σκιά των τελευταίων αποφάσεων του Κογκρέσσου που μπλόκαρε τόσο την πώληση νέων F-16 στην Τουρκία, όσο και την αναβάθμιση των υφισταμένων, την ώρα που έχει δρομολογηθεί η πώληση F-35 στην Ελλάδα.
Ο «χάρτης Μπαχτσελί» έχει προκαλέσει αναστάτωση στην Ουάσιγκτον, ενώ παράγοντες του ελληνοαμερικανικού λόμπι παρατηρούν ότι το tweet Μητσοτάκη με το οποίο ζητούσε από τον Ταγίπ Ερντογάν να πάρει θέση για τον προκλητικό χάρτη, έμεινε αναπάντητο από τον Τούρκο πρόεδρο, εξέλιξη που ερμηνεύεται ως αμηχανία της Αγκυρας στη «διεθνοποίηση» της ακραίας ρητορικής της για εκλογικούς σκοπούς.
Από την άλλη μεριά, καταγράφονται οι διαφορετικές απόψεις, που υπογραμμίζουν ότι η σημερινή τουρκική πολιτική ηγεσία μπορεί να χρησιμοποιεί επιθετική κι ακραία ρητορική στο εσωτερικό, αλλά παραμένει προσεκτική και μετρημένη ως προς τη διεθνή της συμπεριφορά, σε αντίθεση με τους λεονταρισμούς Ερντογάν έως πριν λίγους μήνες.
«Ηρεμο καλοκαίρι»
Με δεδομένα τα παραπάνω, φαίνεται ότι επαληθεύεται -έως τώρα- η πρόβλεψη Μητσοτάκη, ότι το καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά θα είναι μάλλον ήρεμο, αν και η επιθετική ρητορική θα συνεχιστεί από όσους έχουν επιστρατευθεί για να ανεβάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα δημοσκοπικά ποσοστά του Ταγίπ Ερντογάν.
Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα περιμένει την αλλαγή των συσχετισμών στο αμερικανικό Κογκρέσο, προφανώς μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, προκειμένου να επαναφέρει το αίτημα για αναβάθμιση των F-16 και προμήθεια νέων.
Ταυτόχρονα η απειλούμενη ανισορροπία υπέρ της Ελλάδος στον εναέριο χώρο του Αιγαίου ωθεί την Αγκυρα να αναδεικνύει στην Ουάσιγκτον την ύπαρξη των 10 μιλίων στον εναέριο χώρο του Αιγαίου και ταυτόχρονα τα 6 ναυτικά μίλια στη θάλασσα, κάτι που είναι γνωστό ότι δημιουργεί προβληματισμό στις ΗΠΑ και ειδικά στον τωρινό ένοικο του Λευκού Οίκου.
Η Ελλάδα από τη δική της πλευρά, θα επενδύει διπλωματικά στο μομέντουμ, με κύριο σκοπό να εμπεδώσει την προνομιακή της σχέση με τη σημερινή αμερικανική πολιτική ηγεσία και θα δείχνει με κάθε ευκαιρία τον ακραίο λόγο των Τούρκων πολιτικών στο εσωτερικό τους, ως παράγοντα ευρύτερης αστάθειας και αναθεωρητισμού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!