Νέα
  • ΓΔ: 1455.8 +0.23%
  • Τζίρος: 2,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σκρέκας: Τα 5 μέτρα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Πηγή: Eurokinissi

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στα τρία ευρωπαϊκά κράτη- μέλη της ΕΕ, μεταξύ των 27, που αντιμετωπίζει το μικρότερο ρίσκο δυσμενών επιπτώσεων στο ενεργειακό μας σύστημα, ακόμα και στην περίπτωση του απευκταίου σεναρίου να υπάρξει μια πλήρης αποκοπή των ροών του φυσικού αερίου, διαβεβαίωσε από τη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ο υπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, μπροστά και στο δυσμενές αυτό ενδεχόμενο, δεδομένων των παρεμβάσεων που έγιναν ήδη και πρόκειται να γίνουν άμεσα.

Μετά και την σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, όπου επικαιροποιήθηκαν οι παρεμβάσεις, οι οποίες πρέπει να λάβουν χώρα στην περίπτωση μιας πλήρους αποκοπής στη ροή φυσικού αερίου προς τη χώρα μας, ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για τα όσα έγιναν ώστε η Ελλάδα να είναι ενεργειακά ασφαλής και τα όσα αποφασίστηκε να γίνουν.

Όπως είπε αυτό εξασφαλίζεται:

  • με τον σχεδόν διπλασιασμό της αποθηκευτικής ικανότητας της Ρεβυθούσας, μέσα από τη νέα πλωτή δεξαμενή, που ήδη έχει καταφθάσει και θα είναι λειτουργική μέσα στο μήνα
  • μέσα από τη δυνατότητα τα τέσσερα εργοστάσια φυσικού αερίου να χρησιμοποιήσουν ντίζελ στην έκτακτη περίπτωση
  • μέσα από την αυξημένη παραγωγή των λιγνιτικών εργοστασίων των υφιστάμενων, αλλά και
  • την εισαγωγή στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα «Πτολεμαΐδα V (5)» και επίσης
  • με τη δυνατότητα, προσωρινά να αποθηκεύσουμε στρατηγικά αποθέματα σε υπόγειες δεξαμενές της Ιταλίας που θα τα λάβουμε με αντίστροφη ροή, στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη και σύμφωνα με τη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την σχετική ενημέρωση έκανε ο κ. Σκρέκας στο πλαίσιο της ψήφισης από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  «Κύρωση της έκτης τροποποίησης της από 23 Νοεμβρίου 1999 Σύμβασης περί εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους που έχει καταρτιστεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Αναδόχων Εταιρειών ENERGEAN OIL AND GAS - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ και KAVALA OIL ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Το νομοσχέδιο ψηφίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καταψηφίζουν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν αύριο στην Ολομέλεια ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Ελληνική Λύση.

Ο αρμόδιος υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις που έθεσαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εξηγώντας ότι η χώρα αυτή τη στιγμή δεν διαπραγματεύεται για μακροχρόνια αποθήκευση φυσικού αερίου σε υπόγειες δεξαμενές και ότι δεν είναι η Ελλάδα εκείνη η οποία έλαβε την απόφαση να προχωρήσει σε αποθήκευση, σε υπόγειες αποθήκες τρίτων, άλλων χωρών, είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Ακολουθούμε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Αυτό κάνουμε, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Κάνουμε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις για να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας» είπε ο κ. Σκρέκας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ-πολύ καλύτερη κατάσταση από σχεδόν όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι αφορά αυτή την εξαιρετική περίπτωση.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο αφορά στην τροποποίηση της σύμβασης περί εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους και ουσιαστικά στη δυνατότητα για ενός έτους παράταση της παραχώρησης της υπόγειας αποθήκης της Καβάλας ENERGEAN OIL AND GAS που διαδέχθηκε την ΚAVALA OIL. Για τον λόγο ότι βρίσκεται σε διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού, υπό το ΤΑΙΠΕΔ, η πώληση αυτής της περιοχής της υπόγειας αποθήκης, ώστε να μετατραπεί σε μια υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου έτσι, ώστε να μπορεί η χώρα να διαθέτει τη δική της αποθήκη στρατηγικών αποθεμάτων. «Τώρα περισσότερο από ποτέ φαίνεται ότι είναι αναγκαίο ότι τελικά χρειάζεται να έχουμε τέτοιες επενδύσεις που να διασφαλίζουν την επάρκεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας στις εξαιρετικές συνθήκες που πολλές φορές, είναι και απρόβλεπτες» είπε ο κ. Σκρέκας.

Η αντιπολίτευση

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η εισηγήτρια Σουλτάνα Ελευθεριάδου ανέφερε τους λόγους για τους οποίους εκτιμά ότι έχει παραβιαστεί κατάφωρα η αρχική Σύμβαση Παραχώρησης και απευθυνόμενη προς τον αρμόδιο υπουργό είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την υπό κύρωση Σύμβαση ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα της είναι υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας που σημαίνει «σεβασμός στις εργασιακές σχέσεις και σεβασμό στο περιβάλλον». «Και αυτή τη στιγμή, η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ, η οποία έχει πάρει από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πολλά δώρα τα τελευταία δύο έτη, δεν μπορεί να κάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα στην περιοχή που της έχει παραχωρηθεί για εκμετάλλευση, δεν μπορεί να κάνει ότι έχει δικαίωμα να σταματάει την εξόρυξη πετρελαίου στον Πρίνο, δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της, όσον αφορά τα εργασιακά και τα περιβαλλοντικά, τις εργασιακές και περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της, δεν μπορεί μόνο να παίρνει από το ελληνικό δημόσιο και όχι να τηρεί την αρχική Σύμβαση Παραχώρησης» είπε.

«Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα παραβίασης των υποχρεώσεων της σύμβασης. Από τη μια μεριά το Ελληνικό Δημόσιο έχει έρθει και έχει βάλει εγγύηση για το δανεισμό αυτής της επιχείρησης, από την άλλη μεριά η επιχείρηση αυτή δεν τηρεί τις προβλέψεις της σύμβασης, όσον αφορά την απασχόληση. Μάλιστα, δίνετε δανειοδότηση, ενίσχυση οικονομική, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου όταν όλοι οι εργαζόμενοι είναι απολυμένοι, όταν έχουμε τη γνωστή εισβολή των ΜΑΤ μέσα στο εργοστάσιο, όταν υπάρχει ταυτόχρονα και αυταρχισμός μαζί με τις απολύσεις και με την ανεργία σε μια περιοχή που πλήττεται και από άλλες αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη» είπε επίσης ο αρμόδιος τομέαρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Η ουσία της σημερινής συζήτησης αφορά κατά βάση την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μέσω της αξιοποίησης ενός νέου αποθηκευτικού χώρου για στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου, ο οποίος θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στη Ρεβυθούσα. Χρειάζεται, λοιπόν, η παράταση και η τροποποίηση της εν λόγω σύμβασης προκειμένου να προχωρήσει κάποτε αυτό το έργο. Ένα έργο για το οποίο, αφού τεκμηριωθεί πλήρως η αναγκαιότητά του, η κυβέρνηση πρέπει να μας δώσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και να δεσμευτεί για την πορεία και τον τρόπο υλοποίησής του» είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πανάς ο οποίος έθεσε σειρά ερωτημάτων στον αρμόδιο υπουργό για την Σύμβαση.

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει την έκτη τροποποίηση της Σύμβασης για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού πελάγους, όπως έπραξε και σε όλες τις προηγούμενες με κριτήριο το γεγονός ότι οι υδρογονάνθρακες αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού και είναι όπως αποδεικνύεται στις σημερινές συνθήκες επικίνδυνο να βρίσκεται στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων να υπηρετεί την κερδοφορία τους την ώρα που ο λαός μας στενάζει κάτω από συνθήκες ενεργειακής φτώχειας. Από θέση αρχής αντιτίθεται συνολικά στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, γης, υποδομών, ορυκτών, ενεργειακών πηγών και άλλα σε ιδιώτες", ξεκαθάρισε την θέση του κόμματος ο ειδικός αγορητής, Λεωνίδας Στολτίδης.

«Η κυβέρνηση προωθεί με τη Σύμβαση αυτή μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει από το 2011, την υπόγεια δεξαμενή φυσικού αερίου, η οποία για ακατανόητους λόγους δεν έχει κατασκευαστεί όλα αυτά τα χρόνια» είπε ο Βασίλειος Βιλιάρδος από την Ελληνική Λύση και έθεσε σειρά ερωτημάτων, μεταξύ άλλων γιατί μετά την "καταδίκη" τής χώρας μας στα Μνημόνια η ανανέωση επαναλαμβάνεται συνεχώς σχεδόν τυχαία και επίσης εάν έχει λήξει η τελευταία του Νοεμβρίου του 2021 και αν ναι, ποιος ήταν ο λόγος. Σημείωσε εξάλλου ότι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και η τεχνογνωσία υπάρχει στην Ελλάδα από τη δεκαετία του '60 και διερωτήθηκε γιατί υπάρχουν περιβαλλοντικές και τουριστικές αντιρρήσεις για τις εξορύξεις στο Αιγαίο και αλλού;

«Όλη η διαδικασία, είναι μια διαδικασία στοχευμένης φτωχοποίησης της κοινωνίας, όπου, στις όποιες ιδιωτικοποιήσεις βαφτίζετε παραχωρήσεις μέσω ΣΔΙΤ ή οτιδήποτε κάνετε, το τίμημα είναι ελάχιστο και οι αποζημιώσεις κατά τη διάρκεια είναι περισσότερες, πολλαπλάσιες του τιμήματος. Υπάρχουν ενοίκια που πληρώνουν οι πολίτες για τη χρήση των υποδομών ή οι καταναλωτές για τη χρήση των δικτύων και τελικά το Δημόσιο ζημιώνεται μακράν, οι πολίτες πληρώνουν επιπλέον και εσείς συνεχίζετε να το κάνετε, γιατί δεν σας ενδιαφέρει ποιο είναι το αποτέλεσμα δημοσιονομικά, οικονομικά, κοινωνικά ή οτιδήποτε, αλλά μια διεκπεραίωση εξυπηρέτησης συμφερόντων», ανέφερε εκ μέρους του ΜέΡΑ25 ο Κρίτων Αρσένης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ