Τον τελευταίο μήνα υπάρχει μια νέα παράμετρος στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις: Η αλλαγή της πάγιας ρητορικής της κυβέρνησης σχετικά με τον χρόνο προσφυγής της χώρας σε εκλογές.
Ενώ μέχρι τα τέλη Μαΐου, περίπου, ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μονίμως, παγίως και κατά τρόπο μονότονο απαντούσαν ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας (μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης το προσδιόριζε περαιτέρω, όταν έλεγε «οι κάλπες θα στηθούν στα τέλη της άνοιξης του 2023»), από τις αρχές του μήνα οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες βάζουν πολύ «νερό στο κρασί» τους σχετικά με την εξάντληση της τετραετίας.
Τι υποστηρίζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Η κεντρική τροποποίηση της κυβερνητικής ρητορικής αφορά στην περίφημη «τοξικότητα» της πολιτικής ζωής, η οποία δεν μπορεί να εξελιχθεί σε έναν μακρύ προεκλογικό αγώνα εκτός ορίων. Ουσιαστικά η κυβερνητική παράταξη κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «μηδενιστική αντιπολίτευση» και για ανεπίτρεπτες προσωπικές επιθέσεις στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, όπως «Αγία Οικογένεια», «Μητσοτάκης ΑΕ» κλπ.
Από την άλλη πλευρά η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι η κυβερνητική αλλαγή ως προς τον χρόνο προσφυγής στις κάλπες υποκρύπτει διάθεση «δραπέτευσης» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς βλέπει ότι η περαιτέρω παραμονή του στην εξουσία έως την προσεχή άνοιξη, θα φθείρει καθοριστικά το κόμμα του και θα το οδηγήσει σε εκλογική πανωλεθρία.
Τα κοινοβουλευτικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η όλη φιλολογία περί επίσπευσης των εκλογών ήλθε στην επιφάνεια με κυβερνητική ευθύνη, κι αυτό διότι η κυβέρνηση απέτυχε να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ως αποτέλεσμα της αποτυχίας της να τιθασεύσει την ακρίβεια που έχει πλήξει καίρια τους οικογενειακούς και επιχειρηματικούς προϋπολογισμούς και οδηγεί μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας σε απόγνωση, η οποία θα εκφραστεί στην κάλπη.
Η αξιωματική αντιπολίτευση προσθέτει στην «φαρέτρα» των επιχειρημάτων της τις κυβερνητικές αστοχίες στις πρώτες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού- όπως αυτή στη Γλυφάδα- και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, για το οποίο δεν είναι χωρίς ευθύνη η κυβερνητική επιλογή του «δεδομένου» συμμάχου των ΗΠΑ χωρίς κανένα αντάλλαγμα.
Αλλαγή στους εκλογικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η παράλληλη αλλαγή στους εκλογικούς στόχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αυτοί διατυπώνονται από τον επικεφαλής της, Αλέξη Τσίπρα: Ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «πρωτιά στις εκλογές έστω και με μια ψήφο», πριν από δυο ημέρες μίλησε για την επιδίωξή του να είναι το κόμμα του στις κάλπες «πρώτο και με διαφορά».
Η τοξικότητα, λοιπόν, συντηρείται με διάφορους τρόπους κι από διάφορες πηγές και κάνει ασήκωτη την παράταση αυτής της εκκρεμότητας μετά το φθινόπωρο. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών από τώρα και για τρεις μήνες, πράγμα που δεν έχει ξανασυμβεί μετά το 1974, όπως σχολίασε η κυβερνητική πλευρά.
Αυτή η εξέλιξη, όμως, ακριβώς λόγω της τοξικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης- αντιπολίτευσης, έλαβε σαφή θεσμικά χαρακτηριστικά, καθώς το αίτημα Τσίπρα για υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών εξελήφθη ως αρχική υπόνοια περί αμφισβήτησης των εκλογικών αποτελεσμάτων. Σε αυτή την υπόνοια η κυβέρνηση αντέδρασε, λέγοντας δια του εκπροσώπου της ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επενδύσει σε έναν «Τραμπισμό α λα γκρέκα», παρομοιάζοντας την υποθετική πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών με την επιχείρηση των πιστών του πρώην προέδρου των ΗΠΑ που επιχείρησαν στις 6 Ιανουαρίου 2020 να εισβάλουν στο κτήριο του Καπιτωλίου.
Γιατί οξύνεται το κλίμα
Στελέχη κομμάτων που βρίσκονται σε όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος, συμφωνούν στην εκτίμηση ότι η όξυνση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται ως αντίδραση στα πρόσφατα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν περιορισμό των διαρροών από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ και επανασυσπείρωση γύρω από τους δυο μονομάχους. Η κλιμακούμενη μεταξύ τους πόλωση θα ενδυναμώσει αυτή την τάση περιορίζοντας κι άλλο το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κι ενισχύοντας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτιμά τόσο η οδός Πειραιώς όσο και η πλατεία Κουμουνδούρου.
Τα επιτελεία Μητσοτάκη και Τσίπρα συμπίπτουν επίσης στην εκτίμηση ότι τα ποσοστά των πρώτων εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν με απλή αναλογική και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα δώσουν κυβερνητική λύση, θα είναι εξαιρετικά σημαντικά ως «αφετηρία» για τις επαναληπτικές κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής. Γι αυτό και τα διλήμματα που αρχικά τα δυο κομματικά επιτελεία σχεδίαζαν να κρατήσουν για τις δεύτερες εκλογές, φαίνεται τώρα ότι μάλλον θα τα μεταφέρουν στην πρώτη προεκλογική περίοδο, που ουσιαστικά έχει ήδη ξεκινήσει. Γι αυτό και η αυξανόμενη τοξικότητα, αναμένεται να κλιμακωθεί περαιτέρω έως την ημέρα των εκλογών, πράγμα που εκ των πραγμάτων φέρνει αυτή την ημέρα όλο και πιο κοντά…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!