Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Τραβάει το αυτί της Τουρκίας, προσκαλεί Ουκρανία - Μολδαβια αλλά για την οικονομία από… Ιούλιο

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ - ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Πηγή: Eurokinissi

Μετά από περίπου 8 μήνες επώδυνης ακρίβειας λόγω της απειλής αρχικά, και του ξεσπάσματος στη συνέχεια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξελίξεις που κυριολεκτικά «γονάτισε» τους Ευρωπαίους καταναλωτές, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να καταλήγει στην ανάγκη λήψης μέτρων καταπολέμησης του φαινομένου. Αυτό είναι το συμπέρασμα της απόφασης για Έκτακτη Σύνοδο των 27 ηγετών μέσα στον Ιούλιο, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της οικονομίας. Όπως σωστά επεσήμανε, όμως, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, η Σύνοδος θα είναι χρήσιμη, μόνο «αν έχουμε κάτι να πούμε» στους Ευρωπαίους πολίτες. Το θέμα θα συζητηθεί κατά την σημερινή, δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κουφής, οπότε και θα τεθεί επί τάπητος το ενεργειακό πρόβλημα και οι συνέπειές του στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών, στην έκρηξη του πληθωρισμού, στην προοπτική του στασιμοπληθωρισμού και στην απάντηση των Ευρωπαίων στο κλείσιμο της κάνουλας παροχής ενέργειας εκ μέρους της Ρωσίας.

Κατά τα λοιπά, η χθεσινή πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής σημαδεύτηκε από τρεις εξελίξεις:

1 . Ανέβηκαν στις 9 οι υποψήφιες για ένταξη χώρες

Με τη χθεσινή απόφαση των 27 για χορήγηση στην Ουκρανία και τη Μολδαβία καθεστώτος υποψήφιων για ένταξη χωρών, αλλά και στη Γεωργία σε επόμενη φάση, οι χώρες που περιμένουν την Ευρώπη να τους ανοίξει την πόρτα έφθασαν αισίως τις εννέα. Οι τρεις της χθεσινής απόφασης προστίθενται στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και, βέβαια, στην Τουρκία που τύποις παραμένει σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αν και ,όπως είπε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Τουρκία βρίσκεται μακρύτερα από την ένταξη, από όσο βρισκόταν στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η απόφαση των Ευρωπαίων ασφαλώς συνιστά «απάντηση» στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην απειλή για επίθεση στην Μολδαβία. Ωστόσο, ιδωμένη από καθαρά ευρωπαϊκή σκοπιά, η απόφαση δείχνει ότι το πάθημα της διεύρυνσης χωρίς την απαραίτητη εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των κρατών μελών, δεν έγινε μάθημα.

2 . Σταθερή στήριξη στην Ουκρανία

Αντίθετα στο θέμα της Ουκρανίας, η ΕΕ συνέχισε την καθαρή στάση που είχε υιοθετήσει εξαρχής, δηλαδή της πλήρους στήριξης της χώρας η οποία δέχθηκε εισβολή. Όπως φάνηκε ήδη από το προσχέδιο συμπερασμάτων, οι «27» ζητούν από το Συμβούλιο «να εργαστεί γρήγορα για την περαιτέρω αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης», στην αμυντική προσπάθεια των Ουκρανών, παράλληλα με την ανθρωπιστική και την οικονομική βοήθεια. Οι «27» θεωρούν ότι η υιοθέτηση του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ εντείνει περαιτέρω την πίεση στη Ρωσία γι αυτό και θα συνεχιστούν οι κυρώσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις της ΕΕ, ιδίως τις υποψήφιες χώρες.

Εξάλλου, το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων. Η Ρωσία, χρησιμοποιώντας ως όπλο τα τρόφιμα, είναι η μόνη υπεύθυνη για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, σύμφωνα με του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο καλεί τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως να στοχεύει τις γεωργικές εγκαταστάσεις και να ξεμπλοκάρει τη Μαύρη Θάλασσα, ιδίως το λιμάνι της Οδησσού, ώστε να επιτραπεί η εξαγωγή σιτηρών. Οι «27» θα τονίσουν ότι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας επιτρέπουν την ελεύθερη ροή γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

3 . Λεκτικά «χάδια» της Ευρώπης στην Τουρκία

Ήδη οι Ευρωπαίοι θεωρούν «σημαντικό βήμα» το γεγονός ότι στο προσχέδιο συμπερασμάτων αναφέρονται ονομαστικά στην Τουρκία, ενώ μέχρι τώρα είχαν υιοθετήσει μια περιγραφική έκφραση (πχ «τρίτες χώρες» κλπ) για να καταγράψουν τις ελληνικές, κυρίως, και κυπριακές ευαισθησίες. Από την άλλη, βέβαια, η Άγκυρα δίνει τόση σημασία σε λεκτικούς ακροβατισμούς χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, που χθες, την ώρα που οι 27 συζητούσαν, η Άγκυρα επαναλάμβανε τις πρωτοφανείς προκλήσεις της, λέγοντας ότι αν η Αθήνα δεν αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η Τουρκία θα θέσει θέμα κυριαρχίας τους… Το θέμα συζητήθηκε με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο χθεσινό δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επανειλημμένες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση του στις 25 Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο» σημειώνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ