Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο διορισμός της Χαράς Νικολοπούλου στη θέση της αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μετά την σχετική εισήγηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη.
Η κ. Νικολοπούλου είναι δικηγόρος και διευθύντρια στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού από το 2005 και έχει τοποθετηθεί στον εν λόγω θεσμό σε διάφορες θέσεις ευθύνης, κάτι που, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, την καθιστά εξαιρετικά κατάλληλη για τη θέση, καθώς γνωρίζει απόλυτα όλες τις υποθέσεις, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες που τυχόν έχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά τη λειτουργία της.
Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, πάντως, ο κ. Γεωργιάδης, έθεσε ζήτημα θεσμικού ατοπήματος, απαράδεκτης συμπεριφοράς και νομικώς επιλήψιμης ενέργειας για τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιω. Λιανό.
Ενόψει της τοποθέτησης της κ. Νικολοπούλου και της ακρόασής της σήμερα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Λιανός απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό και χθες αργά το βράδυ σε τρεις βουλευτές, στην οποία εκφράζει την αντίρρησή του προς το διορισμό της κ. Νικολοπούλου και αναφέρεται σε υπό διερεύνηση υποθέσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, είναι απόρρητες και δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιηθούν.
Το θέμα ετέθη αρχικώς από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρη Καστανίδη με τον Αδωνι Γεωργιάδη να απαντά ότι μόλις παρέλαβε την επιστολή εξήγησε στον κ. Λιανό με μεγάλο σεβασμό ότι η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα και ο νόμος είναι ότι την επιλογή του αντιπροέδρου την κάνει η κυβέρνηση, μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας και όχι ο εκάστοτε πρόεδρος της Επιτροπής. «Θεωρώ την πρόβλεψη αυτή του νόμου εξαιρετικά σοφή, ανήκει στην κατηγορία αυτή που λέμε στον αγγλοσαξονικό δίκαιο "checks and balances", να μην έχει ποτέ ένα πρόσωπο, την πλήρη εξουσία σε έναν οργανισμό και σε μια αρχή όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που εκ του ρόλου της έχει στην ελληνική οικονομία τεράστια ισχύ. Δεν απεκδύεται η κυβέρνηση λοιπόν, της συνταγματικής της υποχρεώσεως και δικαιώματος να κάνει αυτή την πρόταση και αυτή την επιλογή, μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της υπόλοιπης διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και προσέθεσε πως είναι είναι απολύτως βέβαιος ότι ο κ. Λιανός -απολύτως σεβαστό πρόσωπο αναμφίβολα- όπως έχει και αυτός την υποχρέωση, θα συνεργαστεί με τις επιλογές της κυβέρνησης και της Βουλής». «Όποιος δεν μπορεί να συνεργαστεί, παραιτείται. Είναι τόσο απλό», ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο αρμόδιος υπουργός ωστόσο εξέφρασε δημοσίως τη δυσαρέσκειά του για την ενέργεια αυτή του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κυρίως - όπως είπε - διότι απαγορεύεται να αναφέρει οποιοδήποτε μέλος της Επιτροπής οτιδήποτε αφορά σε εν εξελίξει υποθέσεις της Επιτροπής.
«Αυτό απαγορεύεται ρητώς από το νόμο. Μου κάνει λοιπόν πολύ μεγάλη εντύπωση, ότι το αναφέρει στην επιστολή του. Αλλά εν πάση περιπτώσει, μεγάλοι άνθρωποι είμαστε όλοι, ο καθένας παίρνει τις ευθύνες των πράξεών του», ανέφερε και διαβεβαίωσε ότι «εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης μου φυσικά ο κ. Λιανός, άρα δεν έχω κάνει καμία υπόδειξη». Διευκρίνισε δε ότι η αναφορά του ήταν γενική, ότι όποιος αναλαμβάνει δημόσιο αξίωμα οφείλει να γνωρίζει ότι πρέπει να συνεργάζεται κατά τον νόμο. Παρατήρησε εξάλλου ότι, αν υπήρχε πρόβλημα με την κ. Νικολοπούλου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως περίπου υπονοεί ο κ. Λιανός στην επιστολή του, διαδοχικές κυβερνήσεις θα έπρεπε να είχαν δράσει.
«Δεν έχουν δράσει, άρα απήλαυσε της εμπιστοσύνης διαδοχικών διοικήσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε πολύ μεγάλες θέσεις. Άρα, προφανώς, η κρίση του κ. Λιανού στη γνωστή επιστολή, κατά τη γνώμη μου, είναι εντελώς άδικη. Θα έπρεπε, όχι ένας, αρκετοί προκάτοχοι του κ. Λιανού, να έχουν εκφράσει ένα παρόμοιο παράπονο για τη συγκεκριμένη και όχι να της δίνουν συνεχώς προαγωγές. Και αναγκάζομαι να αναφερθώ σε αυτά, γιατί ο κ. Λιανός έκανε δημόσια την επιστολή του», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Σχετικώς με παρατηρήσεις βουλευτών ότι ο κ. Λιανός διορίστηκε από τον κ. Γεωργιάδη, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι ο κ. Λιανός επελέγη μόνο λόγω του βιογραφικού του και ως απόδειξη ότι δεν έχει καμία σχέση εξάρτησης με τον υπουργό, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι μπορεί να στέλνει τέτοιες επιστολές, «άρα, η πράξη του είναι πράξη τεκμήριο ανεξαρτησίας της Αρχής και όχι το ανάποδο».
«Βεβαίως, οφείλω να σχολιάσω εφόσον έκανε δημόσια την επιστολή του, ότι η αποστολή της επιστολής αυτής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, είναι απολύτως απαράδεκτη διότι εάν ο νομοθέτης ήθελε η Επιτροπή της Βουλής να έχει γνώση της γνώμης του εκάστοτε προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις επιλογές που κάνει η κυβέρνηση και η Βουλή, θα προέβλεπε μια σχετική διαδικασία. Aν ένας πρόεδρος, ο εκάστοτε της Επιτροπής, μπορεί να διορίζει στην Επιτροπή άτομα του δικού του ενδιαφέροντος, στο τέλος ο πρόεδρος παύει να είναι πρόεδρος και είναι τύραννος [...] Το ότι ο κ. Λιανός καίτοι γνωρίζει ότι αυτή είναι η θεσμική διαδικασία, επέλεξε να στείλει αυτή την επιστολή, για ποιο λόγο; Για να φέρει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση και να με κάνει να αλλάξω γνώμη; Πρόκειται περί προφανούς λάθους του προέδρου της Επιτροπής και απαραδέκτου επιστολής, η οποία δεν μπορεί να διαβαστεί, διότι μέσα παρέχει προσωπικά δεδομένα και απόρρητα στοιχεία υποθέσεων της Επιτροπής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης. Προσέθεσε δε πως αυτός που την έστειλε έχει αναλάβει και τη νομική ευθύνη για διαρροή προσωπικών δεδομένων και κατέληξε: «Η αποστολή της επιστολής είναι απαράδεκτη, και θεσμικά απαράδεκτη και επί της ουσίας απαράδεκτη».
Τι είπε η κ. Νικολοπούλου
«Δεν θα μπορέσω να μιλήσω για εν εξελίξει υποθέσεις. Δεν μου επιτρέπεται να το κάνω. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η Επιτροπή δεν πρέπει να κάνει εκπτώσεις στη στοιχειοθέτηση παραβάσεων. Δεν πρέπει να κάνει εκπτώσεις στο καθήκον αντικειμενικότητάς της για κανέναν επικοινωνιακό ή οποιονδήποτε άλλο λόγο. Οι υποθέσεις μας όλες έχουν ένα υψηλότατο μέτρο απόδειξης, υπόκεινται σε έναν ενδελεχή δικαστικό έλεγχο και οφείλουμε να εκδίδουμε από την πλευρά μας ως Γενική Διεύθυνση, μαζί με τον εισηγητή στον οποίο έχει ανατεθεί, τεκμηριωμένες, πλήρεις και δυνατές εισηγήσεις, οι οποίες, εφόσον υιοθετηθούν και με όποιον τρόπο υιοθετηθούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθίστανται αποφάσεις ισχυρές, οι οποίες επιβάλλουν πρόστιμα που στέκονται και εισπράττονται και "δίνουν" στην ελληνική οικονομία», απάντησε με την σειρά της η κ. Νικολοπούλου. Εξάλλου τόνισε ότι από τη θέση της αντιπροέδρου θα συνεργαστεί με όλους -και με τον κ. Λιανό.
Εξάλλου, επί συγκεκριμένων ερωτημάτων τα οποία τέθηκαν για τα καύσιμα, η κ. Νικολοπούλου ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει παρέμβει, πολλές φορές, διαχρονικά, για το θέμα των καυσίμων, από το 2004, με γνωμοδοτήσεις, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και με αποφάσεις για τα πετρελαιοειδή, διότι είναι ένας κλάδος ο οποίος εφόσον είναι κομβικός για την ελληνική οικονομία, είναι κομβικός και για την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αυτή τη στιγμή, από τον Σεπτέμβριο του 2021 βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα, με την οποία ερευνώνται τυχόν εγχώριες στρεβλώσεις στον κλάδο των καυσίμων. Γίνεται και μια μελέτη χαρτογράφησης για την κατάσταση ανταγωνισμού σε όλη την αλυσίδα πετρελαιοειδών και στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης, από τα διυλιστήρια μέχρι τη λιανική. «Υπάρχει και μια αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εξέλιξη και μια μελέτη χαρτογράφησης, οι οποίες γίνονται εξ όσων γνωρίζω και σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία έχει τις δικές της αρμοδιότητες και το δικό της ρόλο», τόνισε.
Για τις τιμές των καυσίμων
Καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης και Νίκος Βούτσης έθεσαν ζήτημα αισχροκέρδειας και ελλιπών μέτρων αναφορικώς με το κόστος της βενζίνης ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι έχει προκαλέσει πολλές φορές την αντιπολίτευση να απαντήσει αν έχει επιβάλει ένα πρόστιμο για αισχροκέρδεια σε μία εταιρεία μεγαλύτερο από αυτά που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και δεν το έχει κάνει. Ενημέρωσε ότι το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλει ο ίδιος έως σήμερα είναι 647.000 ευρώ σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ, για αισχροκέρδεια και έχει εισπραχθεί στο ακέραιο από το Δημόσιο.
Αναφορικώς με την τιμή των καυσίμων, ο κ. Γεωργιάδης απευθύνθηκε στον κ. Βούτση και τόνισε ότι η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ είχε μέσο όρο τιμής του πετρελαίου μπρέντ 40 δολάρια. «Τι σχέση έχει η τιμή των 40 δολαρίων στο αργό, με το σημερινό που είναι 120 δολάρια και τα 40 δολάρια με το ευρώ από ένα 1.50 με 1.30, με το ευρώ ένα προς ένα», αναρωτήθηκε και προσέθεσε: «Ως στοιχειωδώς γνωρίζων αριθμητική, ούτε καν ανώτερα μαθηματικά, μπορεί να καταλάβει γιατί η τιμή έχει φτάσει εδώ όπου έχει φτάσει σήμερα. Σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πέρασε τα 5 δολάρια το γαλόνι, την Κυριακή συγκεκριμένα, η βενζίνη για πρώτη φορά στην ιστορία τους, ενώ πριν από ένα χρόνο είχε 1,90. Το Ηνωμένο Βασίλειο δια των χειλέων του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε χθες ότι ξεκινά η έρευνα εκεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στα δικά τους πρατήρια για να διαπιστώσει γιατί η τιμή έχει φτάσει εκεί όπου έχει φτάσει στην ανώτερη της ιστορίας τους και άρα, όπως καταλαβαίνετε, όταν σε όλο τον πλανήτη Γη όλα τα κράτη διανύουν την περίοδο της ακριβότερης τιμής στα καύσιμα, το να χρεώνονται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη -ή στον υπουργό "ακρίβειας" που με λέει το ΠΑΣΟΚ- οι συγκεκριμένες τιμές είναι άδικο, αλλά και ψευδές. Είναι απολύτως προφανές ότι η παγκόσμια οικονομία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχει μπει σε έναν πολύ μεγάλο πληθωριστικό κύκλο για τον οποίο δεν ευθύνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Ο υπουργός κατέληξε υπογραμμίζοντας τα εξής: «Ως προς την ενέργεια τώρα η τιμή έχει φτάσει εκεί για πολλούς λόγους. Χθες είχα την ευκαιρία να είμαι περίπου μία ώρα με τον γενικό γραμματέα του ΟΠΕΚ, των χωρών που εξάγουν πετρέλαιο και παράγουν πετρέλαιο και μας εξηγούσε πολύ τεχνικά για ποιο λόγο η τιμή έχει φτάσει εδώ και γιατί θα αυξηθεί ακόμα περαιτέρω. Αν θέλετε να σας κάνω αυτή την ενημέρωση πολύ ευχαρίστως. Αυτό ήταν μια καλόπιστη συζήτηση κανονικών ανθρώπων που δεν έχουν έρθει εδώ για να πάρουν ψήφους».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!