Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλιμάκωση στα Ελληνοτουρκικά: Οι δύο παράγοντες που προκαλούν ανησυχία στην Αθήνα

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν /Πηγή: Eurokinissi

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς εκτυλίσσεται η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, την οποία ξεκίνησε και συστηματικά επιδιώκει η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει το status της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και να προωθήσει τη δική της ηγεμονία σε αυτήν.

Η Αθήνα ήταν εξαρχής πεπεισμένη ότι η γειτονική χώρα δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια που θα μπορεί να ξεσηκώσει εναντίον της ισχυρές κρατικές και υπερεθνικές οντότητες. Πάντα δηλαδή θεωρούσε η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια ότι οι λεονταρισμοί της Τουρκίας δεν θα ξεπεράσουν τα εσκαμμένα. Έως ότου ήλθε ο Μάρτιος 2020 με την οργανωμένη επιχείρηση διέλευσης χιλιάδων μεταναστών από τον Έβρο προς την ελληνική επικράτεια. Και μετά, με τις αλλεπάλληλες προσπάθειες των Τούρκων να εμφανιστούν ως δήθεν «θύμα», προκαλώντας μια «θερμή» απάντηση της Ελλάδας, η οποία ευτυχώς δεν ήλθε ποτέ.

Τι θέλει ο Ερντογάν

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να προωθήσει στα άκρα του τον παραδοσιακό τουρκικό επεκτατισμό προς Δυσμάς, τόσο προκειμένου να «κτίσει» η οργανωμένη τουρκική διπλωματία πάνω στα νέα δεδομένα που επιχειρεί η Άγκυρα, όσο και για να εξυπηρετηθούν καλύτερα εσωτερικοί, και ειδικότερα εκλογικοί στόχοι του σημερινού Τούρκου προέδρου.

Δύο είναι τα κύρια αναχώματα σε αυτή την τουρκική στρατηγική, που εξελίσσεται με διαφορετικές κυβερνήσεις, τις έξι τελευταίες δεκαετίες: Πρώτον η αταλάντευτη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, και δεύτερον ο συνεχής εμπλουτισμός του δικτύου των συμμαχιών που συνάπτει κι εξελίσσει η Αθήνα, δηλαδή της εναρμόνισης όλο και περισσοτέρων και πιο κρίσιμων κρατικών συμφερόντων με τα δικά μας, ώστε να γίνεται όλο και πιο δύσκολη, έως αδύνατη, η υπέρβαση των απειλών εκ μέρους της Τουρκίας και η δημιουργία ενός «θερμού» επεισοδίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό με τον οποίο είτε το πρωθυπουργικό γραφείο, είτε το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνουν διαρκώς του συμμάχους μας (παραδοσιακούς και νεότερους) για τις νέες «πρωτοβουλίες» της Τουρκίας και την κλιμάκωση των προκλήσεων, καθώς και για το πώς αυτές υπονομεύουν την έννοια του Διεθνούς δικαίου της της καλής γειτονίας. Το παράδειγμα του κεφαλαίου «αστάθεια στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ» που ανέπτυξε η ελληνική διπλωματία στις ΗΠΑ, τις Συνόδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις διακυβερνητικές συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη και του κ. Δένδια, έχει αποδώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με την εκτίμηση στην οποία συγκλίνουν διπλωματικές πηγές της Αθήνας.

Εξαρση προκλήσεων περιμένει η Αθήνα

Η κυβέρνηση αναμένει έξαρση των τουρκικών λεονταρισμών το προσεχές διάστημα, καθώς φαίνεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προγραμματίσει να πάει τη χώρα του σε εκλογές το επόμενο χρονικό διάστημα και είναι φανερή η δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο εσωτερικό της Τουρκίας στο οποίο ο ίδιος να φαίνεται ως δήθεν «το θύμα της Δύσης» η οποία θέλει να τον απομακρύνει από την εξουσία και γι αυτό χρησιμοποιεί την… επιθετικότητα (!) της Ελλάδας.

Δύο είναι οι παράγοντες που προκαλούν ανησυχία στην Αθήνα: Πρώτον, ο γνωστός κίνδυνος «ατυχήματος» εν όσω εξελίσσονται οι τουρκικές προκλήσεις με υπερπτήσεις, βόλτες των ερευνητικών σκαφών, αερομαχίες και περαιτέρω ανάπτυξη της έωλης επιχειρηματολογίας περί δήθεν «προβλήματος κυριαρχίας» της Ελλάδος στα νησιά του ανατολικού αιγαίου, λόγω του ότι δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Η αύξηση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα επίσης χρησιμοποιείται από τον κ. Ερντογάν ως πρόσθετο επιχείρημα ότι «η Δύση μέσω της Ελλάδας» προσπαθεί να τον πλήξει προσωπικά.

Και δεύτερον, η ενδεχόμενη παράταση αυτών των τουρκικών λεονταρισμών ίσως επηρεάσει και τον εσωτερικό πολιτικό σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης, με δεδομένο ότι και η χώρα μας, όπως η γείτων, βρίσκεται στον τελευταίο χρόνο της θητείας της και οποτεδήποτε είναι δυνατόν να προκηρυχθούν εκλογές. Επειδή, όμως, στην Ελλάδα θα περάσουμε την περίοδο των πρώτων εκλογών της απλής αναλογικής, και οι δεύτερες εκλογές είναι πολύ πιθανές, δηλαδή η χώρα θα περάσει ένα μεσοδιάστημα περίπου δυο μηνών χωρίς μια σταθερή πολιτική κυβέρνηση, ο προσδιορισμός της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης δεν μπορεί να είναι άσχετος με την εξέλιξη της τουρκικής προκλητικότητας και την κλιμάκωση των προκλήσεων από την Άγκυρα.

Η ανάδειξη της τουρκικής συμπεριφοράς εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όσο και σε αυτήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρείται δεδομένη και διατυπωμένη δημόσια από τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των συμμάχων μας για το κλίμα αστάθειας που προκαλεί η Τουρκία στην περιοχή, αλλά και της ενδυνάμωσης των ερεισμάτων μας στους δυο αυτούς Οργανισμούς. Η προσδοκία της Ελλάδας είναι η συνεχής δημόσια στήριξη των θέσεών μας από τους συμμάχους μας, όπως έγινε από την ΕΕ κι από πολλές κυβερνήσεις ισχυρών κρατών, όπως των ΗΠΑ, της Γαλλίας και -με μια επιπλέον προσπάθεια της Αθήνας- της Γερμανίας. Ωστόσο η Αθήνα είναι βέβαιη ότι η στρατηγική της έντασης θα συνεχιστεί από την άλλη πλευρά του Αιγαίου και ότι οι επόμενοι μήνες είναι εξαιρετικά δύσκολοι και σε αυτό το μέτωπο. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ