Η διεξαγωγή των επόμενων εκλογών, μετά και την τελευταία διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της άνοιξης του 2023 (κι όχι αορίστως «στην ώρα τους» ή «στο τέλος της τετραετίας» όπως έλεγε έως τώρα) δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, καθώς η εκλογολογία απομακρύνεται και η «κανονικότητα» στην πολιτική επανέρχεται.
Ωστόσο, ένα χρόνο πριν τις επόμενες (πιθανότατα διπλές) εκλογές, στο τραπέζι συσκέψεων του Μεγάρου Μαξίμου επανέρχεται η προοπτική του ανασχηματισμού, ο οποίος αυτή τη φορά θα έχει εκλογικά χαρακτηριστικά, αλλά με τη σημασία που δίνει στον όρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδικότερα, ο επόμενος ανασχηματισμός, τελευταίος της περιόδου πριν τις εκλογές - η χρονική στιγμή του οποίου ακόμα δεν έχει αποφασιστεί - αναμένεται να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:
- Θα διασφαλίζει τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου, δηλαδή δεν θα είναι ο λαϊκίστικος τελευταίος ανασχηματισμός Σαμαρά, όταν ο τότε πρωθυπουργός έβλεπε ότι χάνει και προσπάθησε να φτιάξει μια κυβέρνηση που πίστευε ότι «θα κτυπήσει τον Τσίπρα». Τώρα ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να μπει φρένο στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες μάλιστα ζητεί να επιταχυνθούν και θέλει να διατηρήσει το διαφορετικό πολιτικό προφίλ από εκείνο του Αλέξη Τσίπρα.
- Θα αποτυπωθεί το άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας κυρίως προς το Κέντρο (έχει πολλές φορές ακουστεί το όνομα του Γιάννη Μανιάτη για τον τομέα της ενέργειας, αλλά υπάρχουν απευθείας επαφές του κ. Μητσοτάκη και με άλλα στελέχη του εκσυγχρονιστικού Κέντρου) με είσοδο στελεχών του στην κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται το άνοιγμα να είναι αμφίπλευρο -και προς την δεξιά- αν τελεσφορήσουν κάποιες συζητήσεις που είναι σε πρώιμο στάδιο.
- Θα θέτει σε θέση μάχης τους εξωκοινοβουλευτικούς υφυπουργούς: Όσοι χρειάζονται χρόνο για να δώσουν τη μάχη του σταυρού θα αφιερωθούν στις εκλογικές περιφέρειες που έχουν διαλέξει, αποχωρώντας από το κυβερνητικό σχήμα. Για όσους, πάλι, υπάρχει η αίσθηση ότι μπορούν παράλληλα με τα υπουργικά τους καθήκοντα να δώσουν με επιτυχία τη μάχη του σταυρού, θα παραμείνουν στην κυβέρνηση, κάποιοι δε ίσως αναβαθμιστούν, σε μια ένδειξη ότι η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας τους θεωρεί απαραίτητους στην επόμενη Βουλή. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Θεόδωρου Λιβάνιου που εντάχθηκε πρόσφατα στον πυρήνα της επικοινωνιακής ομάδας της κυβέρνησης ενόψει εκλογών, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στον ανασχηματισμό, με δεδομένο ότι ο Γιάννης Οικονόμου θα διεκδικήσει τον σταυρό προτίμησης στην Φθιώτιδα, εκλογική περιφέρεια και του Χρήστου Σταϊκούρα.
- Θα αξιοποιεί σημαντικό αριθμό νέων βουλευτών, που θα δώσουν την αίσθηση της ανανέωσης και θα «βάλουν φτερά» στα πόδια τους προσπαθώντας να δείξουν ότι δικαίως εισέρχονται στο κυβερνητικό σχήμα κι αναμένοντας αναβάθμιση μετά τις εκλογές. Παράλληλα, έχει γίνει σημαντική δουλειά στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με αποτέλεσμα πολλά σημερινά μέλη της να έχουν σχηματίσει την εντύπωση ότι καλύτερα είναι η είσοδος τους στο κυβερνητικό σχήμα να γίνει στην επόμενη κυβερνητική θητεία. Κάποιοι, μάλιστα, θυμίζουν μια παλαιά ρήση γνωστού πολιτικού: «Δεν έχει σημασία με ποιους αρχίζει μια κυβέρνηση, αλλά με ποιους τελειώνει». Η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου και της οδού Πειραιώς είναι να μην δημιουργηθούν αισθήματα απογοήτευσης σε όσους βουλευτές δεν μπουν στην κυβέρνηση με αυτό τον τελευταίο προ των εκλογών ανασχηματισμό.
- Οι αλλαγές -σύμφωνα με τα όσα σήμερα ισχύουν- θα περιορίζονται σε μετακινήσεις προσώπων και όχι σε αλλαγή δομών, καθώς εκτιμάται ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να αποδώσει ένα δομικού τύπου νέο κυβερνητικό σχήμα. «Εάν χρειαστούν δομικές αλλαγές (διαχωρισμοί ή συγχωνεύσεις υπουργείων, λειτουργία κύκλων κυβερνητικού έργου κλπ), αυτές θα γίνουν μετά τις εκλογές, ώστε το νέο σχήμα να έχει τον απαραίτητο χρόνο να δείξει τις δυνατότητές του» λένε παράγοντες που γνωρίζουν τις συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Τα σενάρια
Το πραγματικό πρόβλημα του πρωθυπουργού είναι ότι από τη μια μεριά θέλει να δώσει την εικόνα της ανανέωσης και του σταδιακού περάσματος της εξουσίας στη νεότερη γενιά- μια πολιτική που θα δείξει ότι θα ενταθεί μετά τις επόμενες εκλογές- κι από την άλλη δεν είναι διατεθειμένος να ρίξει στον «εκλογικό Καιάδα» κάποιον από τους βασικούς υπουργούς του, με τους οποίους πορεύτηκε όλη αυτή την περίοδο από το 2019 έως σήμερα.
Έτσι, παρά τα σενάρια, τα δυο υπουργεία που ασχολούνται κατεξοχήν με τα εθνικά θέματα (Εξωτερικών, Άμυνας) και τα δυο που κυρίως ασχολούνται με την οικονομία (Οικονομικών, Ανάπτυξης) δύσκολα θα αλλάξουν ηγεσία, εκτός εάν κάποιος από τους υπουργούς (Δένδιας, Παναγιωτόπουλος, Σταϊκούρας, Σκυλακάκης, Γεωργιάδης) με κάποιον τρόπο αναβαθμιστεί.
Τέλος, εάν επικρατήσει η άποψη της πληθώρας νέων υφυπουργών, το γεωγραφικό κριτήριο αναμένεται να παίξει τον δικό του ρόλο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!