Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παράθυρο στο μέλλον η συζήτηση στη Βουλή για την Ουκρανία - Αποστάσεις και συναινέσεις

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποδείχθηκε η χθεσινή συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στο Κοινοβούλιο για την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στην Ελλάδα.

Τα δύο βασικά σημεία που δεν είχαμε συναντήσει σε προηγούμενες, παρόμοιες αναμετρήσεις των πολιτικών αρχηγών, ιδιαίτερα του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα, ήταν, πρώτον, η ευρεία συναίνεση γύρω από το τι ακριβώς διακυβεύεται με την εισβολή της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη και, δεύτερον, ο έντονα ιδεολογικός χαρακτήρας της συζήτησης.

Αυτά τα δύο στοιχεία, της ευρείας συναίνεσης και της έντονης παρουσίας της ιδεολογικού παραμέτρου, δείχνουν ότι σε μεγάλο βαθμό η όξυνση που κατά καιρούς επιχειρείται δεν αντικατοπτρίζει ένα δήθεν χάσμα απόψεων, ειδικά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, και προσθέτει μια ακόμα ψηφίδα στο ψηφιδωτό μιας -όχι και τόσο- μελλοντικής κυβέρνησης του «μεγάλου συνασπισμού» και στην Ελλάδα, όπως κατά καιρούς συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η τοποθέτηση Μητσοτάκη

Στις ομιλίες του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιστροφή της Ευρώπης στην εποχή των σφαιρών επιρροής, λέγοντας ότι η Ρωσία αναθεωρεί εκ των υστέρων κατά το δοκούν παγιωμένες ιστορικές και γεωγραφικές πραγματικότητες. Πρόσθεσε ότι η πρόοδος του κόσμου βασίστηκε στη συνεργασία ελεύθερων και ανεξάρτητων κρατών, με βάση κοινούς κανόνες και αναγνωρισμένες Συνθήκες. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επίσης λόγο για μια νέα ιστορική εποχή, κατά την οποία θα αναβαπτιστούμε ως Δύση στις αξίες μας.

Αναφερόμενος στη στάση της χώρας μας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι έχουμε ιστορικά βιώματα και κάναμε γεωπολιτικές επιλογές που ορίζουν τη στάση μας σε αυτό τον πόλεμο. Θύμισε τη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «Ανήκομεν εις την Δύσιν» και πρόσθεσε ότι «είμαστε κι εμείς Δύση». Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τα ιστορικά παραδείγματα του Κυπριακού και του Αιγαίου, προκειμένου να περιγράψει το δίλημμα: «Ή είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο, ή είσαι απέναντί τους».

Συνεχίζοντας τις ιδεολογικού τύπου αναφορές του, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο προοδευτικός άνθρωπος οφείλει σήμερα να αντισταθεί στην επικράτηση του «δικαίου του ισχυρού», και επανέλαβε λίγο αργότερα τον χαρακτηρισμό «προοδευτικός» μιλώντας για τον ίδιο και την παράταξή του, καθώς είπε πως με αφορμή την υπόθεση της Ουκρανίας «αναμετρώνται η προοδευτική αντίληψη και δράση με ξεπερασμένες ιδεολογίες και ιδεοληψίες».

Στο νέο ιδεολογικό του περίγραμμα ο κ. Μητσοτάκης περιέλαβε και την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν είπε ότι αυτή γεννήθηκε από τις στάχτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στις μέρες μας αντέδρασε γρήγορα, καθώς αποφάσισε κυρώσεις από όλα τα κράτη-μέλη της προς τη Ρωσία.

Στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός διατύπωσε και ορισμένα ενδιαφέροντα γεωπολιτικά στοιχεία: Είπε ότι η κρίση της Ουκρανίας μάς ωθεί να εγκαταλείψουμε παλαιές βεβαιότητες και να αντιληφθούμε ότι η ευημερία προϋποθέτει ασφάλεια, και η ασφάλεια προϋποθέτει άμυνα εναντίον αυταρχικών καθεστώτων. Μιλούσε για τη Ρωσία, αλλά «φωτογράφιζε» την Τουρκία.

Οι θέσεις Τσίπρα

«Κοινοί στόχοι για εμάς είναι το πατριωτικό και εθνικό συμφέρον», είπε στα πρώτα λεπτά της δικής του τοποθέτησης ο αρχηγός της αντιπολίτευσης. Πρόσθεσε ότι «κοινοί στόχοι» είναι η ταχύτερη αποκατάσταση της ειρήνης, η προστασία των εθνικών μας συμφερόντων και η αλληλεγγύη μας με όσους κινδυνεύουν στην Ουκρανία. Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει τον λαό της Ουκρανίας και να αξιοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα που διαθέτει, προκειμένου να τελειώσει το συντομότερο αυτή η περιπέτεια. Είπε «ναι» στον να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία, ενώ επετέθη (όπως και ο πρωθυπουργός) στον Βλαντιμίρ Πούτιν λέγοντας ότι οι χειρισμοί του «μας οδηγούν σε έναν διπολικό κόσμο Δύσης και Ανατολής».

Διαφώνησε, βέβαια, και πάλι στην αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, ενώ επίσης διατύπωσε τη διαφωνία του για το ότι η αποστολή αυτού του υλικού έγινε χωρίς εισήγηση του ΚΥΣΕΑ.

Επίσης, στο τέλος της συζήτησης ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», προσθέτοντας ότι ανήκουμε και στη Δύση και στην Ανατολή και στον Βορρά και στον Νότο, για να πάρει την απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη «μερικές φορές το να ξέρεις πού ανήκεις έχει μεγάλη σημασία στην πολιτική».

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ