Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναγερμός στο Μαξίμου για το εκρηκτικό κοκτέιλ (και) από το ουκρανικό - Εκτιμήσεις και σχέδια

Μέγαρο Μαξίμου
Μέγαρο Μαξίμου / Πηγή: Intime

Η χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τις εξελίξεις στην Ουκρανία ήταν από τις πιο ανήσυχες της τελευταίας περιόδου. Παρά το ότι στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες έλεγαν πως κατά τη γνώμη τους τελικά η στρατιωτική σύρραξη θα αποφευχθεί, ωστόσο, το κλίμα στη σύσκεψη ήταν πολύ ανήσυχο.

Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας από την ουκρανική κρίση είναι, πρώτον, η προμήθεια της χώρας σε φυσικό αέριο σε περίπτωση που τα πράγματα φθάσουν στο απροχώρητο και, δεύτερον, ότι όσο παρατείνεται η περίοδος της έντασης και των προβλημάτων που αυτή δημιουργεί, κάνει το πρόβλημα της αντιμετώπισης της ακρίβειας από πολύ δύσκολο, πραγματικά αδύνατο.

Ερευνα για το ενεργειακό πρόβλημα

Στη σύσκεψη κατέστη σαφές ότι ενεργειακό πρόβλημα έχει από τις εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας - Ουκρανίας όλη η Ευρώπη, καθώς η Ρωσία αποτελεί τον κυριότερο προμηθευτή της. Μάλιστα, παρουσιάστηκε έρευνα που διεξάγουν, σε μηνιαία βάση, οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας σε συνεργασία με εταιρεία ενεργειακών συμβούλων και αφορά 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κι από την οποία προκύπτουν τα εξής: 

  • Σε ό,τι αφορά τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, η Αθήνα βρίσκεται στην 22η θέση ανάμεσα στις 33 πρωτεύουσες, με τους καταναλωτές να πληρώνουν 18,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν η μέση τιμή στην ΕΕ ήταν στα 26,07 λεπτά ευρώ. 
  • Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο στην Αθήνα, η τιμή του τον Ιανουάριο αυξήθηκε κατά 25% λόγω συνολικότερης αύξησης του ενεργειακού κόστους. Ωστόσο, παρά τους μύθους που κυκλοφορούν, η Αθήνα έχει από τις χαμηλότερες τελικές τιμές στα νοικοκυριά (9,48 λεπτά του ευρώ), πιο χαμηλές από άλλες πρωτεύουσες του Νότου (Ρώμη, Μαδρίτη), αλλά και από βαλκανικές πρωτεύουσες. Ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν στα 13,09 λεπτά του ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα. 

Παρ’ όλα αυτά, δεν απαλύνεται η δοκιμασία των Ελλήνων καταναλωτών, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και στην πληρωμή των λογαριασμών τους σε δόσεις. Το διαθέσιμο εισόδημα μειώνεται επικίνδυνα, ενώ η συνέχιση της επιδοματικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι αδύνατη.

Τα προβλήματα εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους, μάλιστα, σωρεύονται σε άλλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, λόγω της αναμενόμενης ανόδου των επιτοκίων, αλλά και η επάνοδος της δημοσιονομικής πειθαρχίας που αναμένεται πλέον στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φόβοι για ένταση της ακρίβειας

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκε η άποψη ότι η ακρίβεια έχει ημερομηνία λήξεως και μάλιστα πριν από το καλοκαίρι, ωστόσο αυτή η εκτίμηση δεν βρήκε όλους τους μετασχόντες σύμφωνους. Αντίθετα, ελέχθη ότι εάν η ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ACER) υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να αρχίσει η αποκλιμάκωση πριν τα τέλη Απριλίου, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να υπολογίζει δύο πράγματα: Πρώτον ότι στο «καλό σενάριο» ισχύει η εκτίμηση του πρωθυπουργού στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη (ότι από τον Μάιο θα αρχίσει η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας), ωστόσο, πάντα πρέπει να μη λησμονείται και το «κακό σενάριο» της παράτασης των υψηλών τιμών, και δεύτερον, που ίσως είναι πιο σημαντικό, ότι η περίοδος ολοκλήρωσης της πανδημίας και εξόδου από αυτήν θα αυξάνει τη ζήτηση στην αγορά, ενώ η προσφορά ακόμα δεν θα έχει επανέλθει με την ίδια ταχύτητα στα προ πανδημίας επίπεδα. Αυτή η ανισορροπία θα εντείνει περαιτέρω την ακρίβεια και θα την παρατείνει χρονικά.

Σε άλλο σημείο της σύσκεψης αναφέρθηκε η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι οι τιμές ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές ολόκληρο το 2022, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον για την ελληνική οικονομία, με δεδομένες τις περιορισμένες δυνατότητες της κυβέρνησης για ελάφρυνση των καταναλωτών.

Τουλάχιστον, πρόσθεσαν κάποια μέλη στη σύσκεψη, αν υπάρξει αποκλιμάκωση του ουκρανικού ζητήματος, θα αμβλυνθούν οι πιέσεις και η οικονομία της χώρας μας θα μπορέσει να προσπαθήσει για την υπέρβαση της κρίσης με την ταχεία αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, την επιτάχυνση των επενδύσεων με τη συνδρομή του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ώθηση ώριμων ιδιωτικών επενδύσεων.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ