Αυτές οι ημέρες είναι από τις δυσκολότερες που έχει περάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τότε που εγκαταστάθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγο μετά την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού, τον Ιούλιο του 2019.
Αιτία είναι η αίσθηση ενός υπαρκτού κινδύνου απώλειας όχι της πολιτικής του κυριαρχίας -αφού νέα δημοσκόπηση χθες δείχνει πολύ χαμηλά τον ΣΥΡΙΖΑ (17,5%), πολύ υψηλά το ΠΑΣΟΚ (17%) και σε μεγάλη απόσταση τη ΝΔ (32%)- αλλά της επίτευξης του βασικού πολιτικού του σκοπού, δηλ. μιας ακόμα αυτοδύναμης κυβέρνησης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Ανησυχητικά σημάδια
Τα σημάδια είναι εξόχως ανησυχητικά για την κυβέρνηση και το τελευταίο τριήμερο τα έχει επιτείνει δραματικά η κακοκαιρία «Ελπίς». Οι πολίτες χρεώνουν στην κυβέρνηση (41%) ακόμα και το φιάσκο της Αττικής Οδού, θεωρούν παλαιοκομματικό το διχίλιαρο που δίνει ως αποζημίωση στους οδηγούς που αποκλείστηκαν στην Αττική Οδό και κρίνουν αρνητικά σε μεγάλο ποσοστό (67%) τη διαχείριση της κακοκαιρίας από την κυβέρνηση, έναντι μόλις 8% που την κρίνει θετικά (το 25% δεν αποφαίνεται ούτε θετικά, ούτε αρνητικά). Επίσης στην ίδια δημοσκόπηση για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει (οριακά) περισσότερες αρνητικές γνώμες (36%) από θετικές (35%, και 29% ουδέτερες).
Σημειώνεται ότι το 32% που επιτυγχάνει στη μέτρηση η κυβερνητική παράταξη είναι πολύ χαμηλότερα από το 38% που χρειάζεται στις δεύτερες εκλογές, που θα διεξαχθούν με ενισχυμένη αναλογική, προκειμένου να επιτύχει οριακή (151 βουλευτές) αυτοδυναμία, δηλαδή να πάσχει από το λεγόμενο «σύνδρομο Κατσίκη» -να είναι έρμαιο ενός μόνο βουλευτού για να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επίσης το 32% κατεγράφη στη μέτρηση πριν από το διήμερο της κακοκαιρίας, οπότε άπαντες θεωρούν ότι σήμερα θα είναι αισθητά χαμηλότερο.
Το κλίμα στο υπουργικό συμβούλιο
Το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», ήταν περισσότερο ήρεμο από όσο πολλοί προέβλεπαν. Επίσης ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση επέλεξε να μην αποδώσει εν θερμώ ευθύνες σε κανέναν, εκτός ίσως από τη διοίκηση της Αττικής Οδού. Είναι πάντως εξίσου βέβαιο ότι περιμένει την αποκλιμάκωση της έντασης, ώστε να εφαρμόσει τις αποφάσεις του σε χρόνο και υπό συνθήκες που ο ίδιος θα επιλέξει.
Παρόμοιο είναι το κλίμα και στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου, με τους υπουργούς να διαμαρτύρονται για έλλειψη συνεργασίας μεταξύ τους και για προσωπικές πολιτικές ορισμένων υφυπουργών, κυρίως εξωκοινοβουλευτικών, που εκθέτουν συνολικά την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, όπως επισημαίνουν.
Μεγάλη «γκρίνια» υπάρχει και στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας για κυβερνητικές αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας (π.χ. οι πολλές δεκάδες καταλήψεων σε σχολεία επιφέρουν πολιτικά πλήγματα στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για να μη μιλήσουμε για το πρόβλημα συνεργασίας στην κορυφή του υπουργείου Υγείας μεταξύ του υπουργού Θάνου Πλεύρη και της αναπληρώτριάς του, Μίνας Γκάγκα). Επίσης οι βουλευτές διαμαρτύρονται για την απουσία υπουργών και υφυπουργών από τα τηλεοπτικά πάνελ, καθώς είναι «εξαφανισμένοι στα δύσκολα και τρέχουν να δρέψουν δάφνες στα εύκολα», κατά ρήση μαχητικού βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος εκλέγεται στο Λεκανοπέδιο.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και υποχρεώνουν τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες σε χρόνο και με τρόπο που εκείνος θα αποφασίσει.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!