Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης δέχθηκε η κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας, καταλογίζοντας της ανικανότητα, ανευθυνότητα και τακτικισμούς και ξεκαθαρίζοντας ότι θα καταψηφίσουν επί της αρχής του το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.
Ο τομεάρχης Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για ανεύθυνη και επικίνδυνη πολιτική. «Με τις τρίμηνες παρατάσεις στις οποίες προχωράτε θέλετε να δώσετε το μήνυμα ότι τελειώνουμε με την πανδημία ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι θα συνεχιστεί και ότι θα έχουμε νέα φάση με τη μετάλλαξη «Όμικρον», που απαιτεί άλλου τύπου προετοιμασία και όχι την εμμονή σας που βιώνουμε και οδηγεί σε επικίνδυνους δρόμους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός. Παράλληλα απέρριψε τις αιτιάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δημαγωγεί, δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση και κλείνει το μάτι στους λαϊκιστές. «Είναι πρόκληση να υπονοείται ότι προσπαθούμε να κάνουμε σαμποτάζ, όταν εμείς επί 2 χρόνια δώσαμε μάχη και βάλαμε πλάτη για την περιφρούρηση του πολύτιμου αγαθού της δημόσιας υγείας και τη στήριξη του ΕΣΥ», τόνισε ο κ. Ξανθός και συμπλήρωσε: «Εσείς αντίθετα είστε που έχετε τη κουλτούρα της μη εμπλοκής του ΕΣΥ στην πανδημία, και της κερδοσκοπίας, εν μέσω πανδημίας, υπέρ του ιδιωτικού τομέα υγείας που απαιτεί να μην αναλάβει μέρος της ευθύνης του, όπως έγινε σε όλη την Ευρώπη». «Λέτε ανερυθρίαστα ότι τα κάνετε όλα καλά, γι' αυτό δεν έχει νόημα η συζήτηση. Ωριμάζει, όμως, πλέον το αίσθημα στην κοινωνία για την ανάγκη αλλαγής της σελίδας, που θα έχει προοδευτικό πρόσημο, θα κάνει ιεράρχηση των προβλημάτων και θα στηρίξει τόσο το δημόσιο σύστημα υγείας όσο και την κοινωνία», κατέληξε ο κ. Ξανθός.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ηγουμενίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ναι, δεν βάζουμε πλάτη στο «μηδέν», στη μείωση του προσωπικού και στην απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Καταψηφίζουμε το πρόχειρο και αναποτελεσματικό νομοσχέδιο σας».
Έντονη κριτική στη κυβέρνηση άσκησε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι «δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση μακαριότητας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σπάζοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο». «Η Όμικρον έρχεται και η κυβέρνηση δίνει την εικόνα ενός παρατηρητή που περιμένει μια πιθανή έκρηξη μετά τις γιορτές, φαίνεται να παραδέρνει ενώ οι ειδικοί επιστήμονες είναι παροπλισμένοι», ανέφερε. Παράλληλα, πρότεινε, μεταξύ άλλων, στήριξη των επιστημόνων, έγκαιρες αποφάσεις, επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, επιτάχυνση της τρίτης δόσης και αυστηρά μέτρα πρόληψης και ελέγχου. «Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την συνολική διαφωνία μου και την θλίψη μου συνολικά. Τόσο για τον τρόπο που συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε την πανδημία, όσο και τα έμπρακτα δείγματα πρόχειρης, ευκαιριακής νομοθέτησης» κατέληξε.
Καταγγελτικός για το νομοσχέδιο, που - όπως υποστήριξε - «συνεχίζει και ενισχύει την εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων», εμφανίστηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης. «Περιλαμβάνει μέτρα που συνεχίζουν τα μπαλώματα, τις μετακινήσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τη διατήρηση των κλειστών νοσοκομείων και τη βάφτιση των ΜΑΦ σε ΜΕΘ. Την ίδια ώρα που βρισκόμαστε μπροστά στο πέμπτο κύμα της πανδημίας η κυβέρνηση αρνείται να λάβει μέτρα για την υγεία του λαού, ενώ κάνει ένα ακόμα «δωράκι» εκατομμυρίων στις φαρμακοβιομηχανίες», υποστήριξε ο κ. Λαμπρούλης.
«Είναι όχι μόνο μια ανεπαρκής αλλά και επικίνδυνη κυβέρνηση που όσο γρηγορότερα φύγει τόσο το καλύτερο για τη χώρα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, δηλώνοντας ότι καταψηφίζει επί της αρχής του το αναποτελεσματικό και πρόχειρο, όπως το χαρακτήρισε, νομοσχέδιο.
Κατά του νομοσχεδίου δήλωσε και η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, χαρακτηρίζοντας το «επαίσχυντο, επικίνδυνο, τερατώδες και φωτογραφικό υπέρ των συμφερόντων φίλων της κυβέρνησης και κατά της προστασίας της υγείας των πολιτών».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!