Με την ονομαστική ψηφοφορία, ολοκληρώνεται το βράδυ, η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφισης του Προϋπολογισμού του Κράτους για το 2022, η οποία επέχει και ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.
Η πενθήμερη συζήτηση έκλεισε πριν από λίγο με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης.
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ακρίβεια λέγοντας πως «θα είναι μαζί μας για ακόμη ένα διάστημα για αυτό και η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους πολίτες». «Το κάνουμε χωρίς να πληγώσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία, αλλά και χωρίς να αφήνουμε απροστάτευτα νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τους πιο αδύναμους» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ειδικότερα αφού σημείωσε πως προς το παρόν οι ανακατατάξεις στην αγορά ενέργειας έχουν πάει στο χειρότερο, τα μέτρα προστασίας αφορούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, ανακοίνωσε 3 πρόσθετα μέτρα για καταναλωτές και επιχειρήσεις:
- Πρώτον, πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο. Και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
- Δεύτερον, αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% για τον μήνα Δεκέμβριο.
- Τρίτον, κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο.
«Εκτιμώ ότι θα χρειαστούν δυναμικές παρεμβάσεις για τις ανατιμήσεις στην αγορά ενέργειας και τους πρώτους μήνες του 2022» σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
«Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το πρώτο εξάμηνο του 2022»
Για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του α΄ εξαμήνου του 2022, δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού.
«Η αύξηση θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να δώσουμε μία σημαντική εισοδηματική στήριξη στους συμπολίτες μας οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος ζωής», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Μιλώντας για την ελληνική οικονομία, ανέφερε ότι η αναθεωρημένη εκτίμηση της κυβέρνησης για ανάπτυξη 6,9% το 2021 ακούγεται και θα αποδειχθεί στην πράξη εξαιρετικά συντηρητική.
«Όσοι λοιπόν από αυτό το βήμα πέρυσι μιλούσαν για στασιμότητα και για ανεργία διαψεύστηκαν. Όσοι μας έλεγαν και ότι είναι αδύνατον η ελληνική οικονομία να πετύχει αυτήν την γρήγορη ανάπτυξη μετά την πολύ δύσκολη πορεία την οποία περάσαμε του 2020 διαψεύστηκαν», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
«Αυτή η πολιτική σταθερότητα η οποία μας επιτρέπει σήμερα να προσελκύουμε επενδύσεις, να μπορούμε να είμαστε πρώτοι στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, να μπορούμε να διεκδικούμε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μία ευνοϊκή μεταχείριση για τα ελληνικά ομόλογα. Αυτήν την πολιτική σταθερότητα έχω ευθύνη να μην τη διακινδυνεύσω και δεν θα τη διακινδυνεύσω», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι διπλός: «Ανάπτυξη από τη μια, κοινωνική φροντίδα από την άλλη», σημείωσε προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ετσι και φέτος και πέρσι και του χρόνου οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές και λιγότερο ΕΝΦΙΑ», αφού συνολικά υπάρχουν 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
«Προτιμώ να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα να είναι περισσότερα. Ανάπτυξη για όλους χωρίς κανείς στην κοινωνία να μένει πίσω» υπογράμμισε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!